Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

72. De uitvinding van de elektriciteit

2 reacties

Wat een gedoe als je op vakantie gaat. Tegenwoordig hebben wij een speciale tas nodig om alle snoertjes en hulpstukken in op te bergen: de oplaadsnoeren van de GSM’s, de opladers van de filmcamera, de elektrische tandenborstel en de baardtrimmer, de oplader voor de batterijen, de adapter voor een afwijkend stopcontact, enz. enz.

Zouden al die mensen die hun bijdrage hebben geleverd aan het uitvinden van de elektriciteit dit vooraf geweten hebben? Zouden de heren Volta, Ampère, Faraday en Edison  dit ooit hebben kunnen voorspellen?
Om maar te zwijgen van Benjamin Fränklin, die zo bezeten was over het onderwerp dat hij, samen met zijn zoontje, in een hevige onweersbui, een poging deed om via een vlieger een bliksemstraal te “vangen”. Over onverantwoord gesproken. Dit was vragen om moeilijkheden.

 

Naast de lichtknopjes in huis was mijn eerste echte ervaring met het verschijnsel “elektrische stroom” bijzonder heftig. Jawel, ook ìk heb als klein jongetje tegen het schrikdraad geplast. Ik voel het nú nog. Welke jongen heeft er nu nog nooit tegen schrikdraad geplast? Iedereen toch?

Aan alle uitzonderingsgevallen zou ik willen zeggen: alsnog dóen!! Hier móet je over mee kunnen praten!!

Eigenlijk zou elke gemeente de duistere hoekjes in de buurt van het uitgaansleven moeten voorzien van onzichtbare stroomdraadjes. Gegarandeerd dat de statistieken van het wildplassen omlaag schieten. Jammer dat diezelfde gemeente dan een inkomsten-derving kent van € 100 per wildplasbeurt. Omdat het gemeentegeld toch ergens vandaan moet komen, zal dit wel weer ten koste gaan van één of andere culturele instelling….

 

In de jaren ’50 werd ons spoorwegnet geëlektrificeerd. Na stoom en diesel kwam er de bovenleiding, eigenlijk te beschouwen als een gigantisch verlengsnoer, dat alle belangrijke plaatsen in Nederland met elkaar verbindt. Dat doet me meteen denken aan een hele flauwe Belgenmop: Waarom vliegen er vanuit Zaventem alleen Europese vluchten? Het antwoord: ze hebben geen verlengsnoer, wat lang genoeg voor Tokio. Flauw, flauw, flauw!!

 

Toen ik vroeger bij een grote gloeilampenfabriek in het Zuiden des lands werkte, was ik één van de eersten die een echte Philishave mocht bezitten. Eén met 2 scheerkoppen. Kort daarna verscheen de Philishave met 3 scheerkoppen, weer iets later waren er de vérende scheerkoppen. Toen weer later het scheersysteem geïntroduceerd werd, waarbij het éne mesje de baardhaar overeind trok en het 2e mesje (stiekem) heel snel diezelfde baardhaar afsneed, gaf ik het op. De ontwikkelingen waren niet te volgen, je liep constant achter de feiten aan. Uit protest heb ik sindsdien mijn baard en snor laten staan. Ik zal ze hebben!!

 

Een leuke anekdote uit de jaren ’70:

Mijn buurman en ik deelden een grote ligusterhaag. Aan mijn zijde werd deze op de ouderwetse manier geknipt, gewoon, met een hegge(n)schaar. De vooruitstrevende buurman had een elektrisch model en bood aan om behalve zijn kant ook de bovenkant te kortwieken. Plotseling verstomde het motorlawaai en klonken er enkele krachttermen die ik nog niet kende. Hij had zijn eigen snoer doorgesneden!! Nee, die krachttermen herhaal ik niet. Dat zou het einde van mijn column-activiteit betekenen als de weblogcensurist van Zeelandnet dit zou lezen.

Kort na deze jammerlijke gebeurtenis werden een aantal apparaten snoerloos. Het één heeft zeker te maken met het ander. Het was de intrede van de accu’s en de batterijen AA, AAA en AAAA.

 

Maar om kort te gaan: de elektriciteit heeft ons leven een stuk makkelijker gemaakt.

-         Waar je vroeger gewoon een spijker in de muur sloeg om een lijstje op te hangen, kun je nu met een (snoerloze) boormachine een keurig gaatje boren, een pluggetje en een haakje doen de rest. Wel wat meer handelingen, maar dan heb je ook wat!! Jammer dat het resultaat niet te zien is: het lijstje hangt ervoor.

-         Een elektrische tandenborstel zorgt ervoor dat we geen RSI krijgen van het handmatig poetsen.

-         De elektrische stoel is overgewaaid uit de USA. Waar hij in de States nooit erg populair geworden is en slechts door een klein, select gezelschap werd gebruikt, geniet deze uitvinding in Nederland veel sympathie: rugleuning en beenhoogte kunnen traploos gesteld worden.

-         Sinds de intrede van de elektrische gitaar en al die andere lawaai-instrumenten heeft de jeugd al op jonge leeftijd gehoorproblemen. Gelukkig zijn er nog Schoonenberg Hoorcomfort en Beter Horen om de hoorleeftijd weer wat te laten zakken.

-         De elektrische fiets wint aan populariteit, zelfs bij de jeugd!! Wat zou het leuk zijn om een soort Grand Prix voor elektrische fietsen te houden, vergelijkbaar met de Formule-1 voor race-autos. Een combinatie van mens en machine: Bouke Mollema op Batavus, Robert Geesink op Sparta en Lars Boom op Gazelle. Met z’n allen een bergetappe met finish bovenop Alpe de Flevo, met af en toe een pitstop om van accu te wisselen.

-         Tot slot de elektrische auto. Ik wacht nog even tot er wat meer oplaadpunten zijn en tot het opladen wat sneller gaat.

 

Toch bekruipt mij een gevoel van nostalgie als ik een stoomlocomotief door de Zak van Zuid-Beveland zie puffen, als ik zie hoe ze in de Hunsrück edelstenen slijpen op pure waterkracht, als ik een Zeeuwse windmolen het graan zie malen, als ik zit te dromen voor een open haardvuur, als ik even geen vonkje elektriciteit nodig heb. Heeft dat met ouderdom te maken? Dat zou zo maar kunnen…

   

2 reacties

Nee, tegen schrikdraad plassen is niet voor me weggelegd.
Wat ik me wel herinner, maar dat is in veel mindere mate 'snokking", dat we onze tong hielden tussen de polen van een platte batterij... Ik zal het nooit vergeten!
De droom dat tongzoenen net zoiets zou zijn, viel bitter tegen.

Hert onbreken van electriciteit maakt een mensenleven anders. Het is even heel romantisch, maar daarna alleen maar ellende.
Groet uit Tholen

Jopie Meerman

29 September 2011 om 10:14

ff een kleine updeet

de jeugd heeft tegenwoordig geen elektrische gitaar meer nodig met guitar hero

en de elektrische auto heeft er nu weer een aantal oplaadpunten bij

http://www.pzc.nl/regio/walcheren/9571046/Op-Walcheren-24-oplaadstations-voor-elektrische-auto.ece

tot april volgend jaar nog gratis (helemaal gratis... ...dus niet, want je moet wel eerst parkeergeld dokken) vertwijfeld

 

Cyberbel

29 September 2011 om 11:31

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.