Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

68. Bijgeloof

2 reacties

Wordt u ook zo nerveus van een zwarte kat die vlak voor u het pad kruist? Zou het helpen als we deze kat een witte kleurspoeling geven? Wordt de vloek daarmee  ongedaan gemaakt?

Het verwarrende is dat in Engeland het ongeluk juist veroorzaakt wordt door een WITTE kat. Toch wel belangrijk om te weten als u op vakantie naar het Lake District gaat.

 

Onder een ladder doorlopen is niet verstandig. Sommige bijgelovige mensen keren dan terug op hun schreden en gaan, in tegengestelde richting, nogmaals onder diezelfde ladder door. Dit is de goden verzoeken: je loopt het risico dat je juist die 2e keer de pot verf over je hoofd krijgt.

 

“Een spin in de morgen brengt kommer en zorgen”. Ik geloof daar heilig in, dus neem ik zelf het lot in eigen hand. ’s Morgens ga ik NIET  in mijn schuurtje rommelen en ’s middags en ’s avonds komt het er dan op de één of andere manier ook niet van. Het gevolg is dat de mij opgelegde klusjeslijst steeds langer wordt.

 

Op vrijdag de 13e kun je beter in bed blijven liggen, dan loop je het minste risico. Een soort “bed-in” in navolging van John Lennon en Yoko Ono.

In China is 4 het ongeluksgetal. Bij huisnummers wordt de 4 overgeslagen, op kentekens van auto’s komt geen 4 voor. In een Chinees restaurant schieten ze helemaal in een stress als je met 4 personen aan tafel 4 gaat zitten en iedereen bestelt gerecht no. 44.

 

Je moet er in geloven. Als er iemand in een West-Afrikaans land met een speld in een Voodoo-poppetje prikt, dan zou het zomaar kunnen dat iemand anders, ergens in Nederland, plotseling een steek in de zij voelt. Ik geloof er niet in. Maar dit ongeloof kan nu onmiddellijk bestraft worden. Ik geloof dat ik al wat voel.

 

Het koffiedik kijken is, sinds de opkomst van de Senseo, enigszins op z’n retour.

Het geluk van een klavertje vier kun je zelf organiseren. Ze zijn gewoon te koop in alle tuincentra.

Met het verkeerde been uit bed stappen kun je vermijden. Volgens Google is  het LINKER-been het verkeerde been. Wist u dat? Ik niet, maar vanaf morgenvroeg zal ik erop letten.

Een paraplu binnenshuis openen mag ook niet, en dat is best wel  lastig. Hoe moet je dat natte ding dan droog krijgen?

Zout morsen geeft ongeluk, maar als je een snufje van het gemorste goedje over je linker schouder gooit dan is de vloek opgeheven. Daarna natuurlijk wel even met de kruimeldief over de vloerbedekking.

Een spiegel breken brengt 7 jaar ongeluk, dat kun je dus maar beter niet doen.

Een fluittoon in je RECHTER-oor is niet erg positief: ze roddelen dan over je. Het rijmpje is niet voor niets “Hoe linker hoe flinker, hoe rechter hoe slechter”.

 

De toerist in Rome die ter plaatse de verplichte nummers bezoekt, zoals het stulpje van de Paus of de arena waar vroeger de leeuwen werden gevoederd met mensenvlees, zal op een gegeven moment oog in oog staan met de Trevi-fontein. Volgens overlevering mag je een wens doen als je hier een muntje in werpt. Maar pas op!! Eén muntje werkt niet meer!! Ook hier heeft de inflatie toegeslagen. De slimme Italianen hebben dit gewijzigd in alle reisfolders en ook op Wikipedia wordt het vermeld: om het geluk af te dwingen zijn er nu TWEE muntjes nodig. Elke nacht worden, van regeringswege, de muntjes verzameld en in de staatskas gedeponeerd. Nog even en dan vragen ze drie muntjes. Daar kun je op wachten. De Engelse versie van het bekende liedje zegt nu al “Three coins in the fountain”.

Ik ben bang dat onze Jan Kees de Jager, samen met zijn Euro-kompanen, in de toekomst nog veel meer muntjes naar Rome moet brengen. Waar de Grieken uit pure verkwisting na elke maaltijd de borden kapot gooien, heeft Italië veel extra geld nodig om alle maîtresses van Berlusconi in de watten te leggen. In de Goese jachthaven noemen ze dat LIGGELD.

Nog even over de fontein. Er is een speciale handleiding voor het werpen van de muntjes:

Ga met de rug naar de fontein staan en werp met de RECHTER-hand twee muntjes over de LINKER-schouder. Het zou toch zielig zijn als je er later in Nederland achter komt dat je het precies verkeerd hebt gedaan, en dat je wensen dus niet uit kunnen komen.

 

Dan zit er niks anders op om te wachten tot de nacht van 12 op 13 augustus, oftewel de nacht van de vallende sterren. Ikzelf maak daar ook elk jaar gebruik van. Als Erwin Krol een heldere nacht voorspelt, maak ik ’s middags al een lijstje van al mijn wensen. Er zijn dan namelijk heel veel vallende sterren!! ’s Avonds fiets ik met m’n lijstje, m’n klapstoeltje en m’n zaklampje naar het Goese Sas, oftewel de donkerste plek van Zeeland. En dan vink ik gewoon al mijn wensen af. Je moet wel zorgen dat je een beetje vroeg bent, want half Goes zit daar natuurlijk met z’n wensenlijstje.

 

Vorige week ben ik in de stromende regen ter hoogte van huisnummer 13 over een zwarte kat gestruikeld, net op het moment dat ik onder een ladder doorliep. Ik besefte de ernst van de situatie pas toen ik mijn natte paraplu in het halletje uitklapte om te kunnen drogen.

Hoeveel pech kun je hebben? Bovendien kreeg ik tot overmaat van ramp last van een piep in mijn rechteroor. Vast iemand die mijn column niet leuk vond. Nou ja, ik kan niemand verplichten om die onzin te lezen.

2 reacties

Mijn tante was ook een bijgelovig mens. Op vrijdag de dertiende bleef ze de hele dag in bed en o wee, als je je paraplu in de kamer opende... Het bedierf haar leven en ik heb me dus voorgenomen om nooit bijgelovig te zijn.

Een spin in de morgen baart mij geen zorgen!

Maar... ik lees, dat ik iedere morgen met mijn verkeerde been uit bed stap en daar ga ik vanaf nu dus wél op letten.

Han, bedankt!

Tuinfluiter

22 August 2011 om 16:15

Nooit geweten dat er ècht mensen op bed bleven liggen op vrijdag de 13e !!
han44

22 August 2011 om 17:46

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.