Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

66. Digitale spelletjes

1 reactie

Vandaag heb ik mijn kleinzoon geleerd dat je een spelletje patience ook gewoon met speelkaarten kan spelen. Dat dit ook zonder computer kan!! Stomverbaasd was ie, en ook enthousiast, want hij is helemaal verkocht…

 

Toch kan het best handig zijn om een spel digitaal te spelen in plaats van analoog. Neem nou hartenjagen. Op de computer krijg je 3 medespelers aangewezen, te weten Johan, Annelies en Wouter. Het wordt een goedkoop avondje want ze believen geen koffie en ook geen borrel. En die hele zak paprikachips mag je ook helemaal zelf opeten. Niet kruimelen over het toetsenbord natuurlijk! Nog een ander voordeel is dat je dat gezeur van Annelies over haar mislukte facelift niet hoeft aan te horen, of dat irritante toontje van Johan die altijd opschept over zijn nieuwe cabrio, en dat je deze keer niet merkt dat Wouter absoluut niet tegen zijn verlies kan. Alleen maar voordelen dus.

Hetzelfde geldt voor klaverjassen, bridgen, schaken, crypto’s oplossen, galgje spelen, scrabble, enz. enz.

Waarom zou je nog naar die rokerige kroeg gaan om een potje te biljarten?

Waarom nog naar een pool-centrum voor een spelletje snooker?

Waarom zou je nog naar de tennisbaan gaan? Aan de computer krijg je niet van die vervelende vieze gravel-vlekken op je witte outfit.

 

Vooral voor kinderen zijn er talloze spelletjes die ze voortaan online kunnen spelen.

Het maken van kleurplaat is letterlijk kinderspel geworden. Geen gezeur meer met kleurpotloden zonder punt,  lekkende viltstiften, geknoei met het mengen van verf. Geen vieze kinderkleertjes dus. Voor de wasmiddelenindustrie is dit natuurlijk een mega-strop, maar … elk voordeel heeft zijn nadeel. Wie zei dat ook altijd weer?

Advies aan onze beleggers, die zware tijden doormaken: mocht u opnieuw instappen, koop GEEN aandelen Omo, Persil of Ariël !!

Wat betreft de digitale kleurplaat: die ziet er perfect uit, alle kleuren PRECIES binnen de lijntjes. Doe het maar eens na, maar dan zonder computer.

 

Een pop digitaal aankleden? Geen probleem. Zoveel poppenkleertjes kan mama nooit bij elkaar kopen. Welke pop? Volop keuze tussen een gewone pop, een prinses, Dora of een K3-meisje.

 

Een ander vermakelijk spel is het opmaken van een gezicht. Met keuzes uit haardracht, neus, mond, kin, wenkbrauwen, enz. zijn de grappigste combinaties mogelijk. Ditzelfde programma wordt ook enthousiast gebruikt door justitie om compositietekeningen te maken die elke dinsdagavond bij “Opsporing verzocht” te bewonderen zijn.

 

Keuze te over. Enkele voorbeelden van zeer geliefde spelletjes-sites:

www.spelletjes.nl

www.spele.nl

www.speeleiland.nl

www.kinderspelletjes.nl

 

Waar is dit alles begonnen? In de beginjaren van de computer was er een spel dat verdacht veel op tikkertje leek, ja inderdaad, PACMAN, dat bedoel ik natuurlijk. Vroeger stond je moeder in de deuropening te roepen dat het eten op tafel stond en dat was dan meteen het einde van het tikkertje spelen. Bij Pacman bepaalt de computer zèlf wanneer het spelletje uit is: GAME OVER staat er dan in het beeld. Iedereen accepteert dat, de computer is de baas.

 

Kent u ook die leuke site www.jigzone.com ?

Dit is website met ontelbare afbeeldingen van legpuzzels op voorraad. Financieel is het bijkans onmogelijk om die allemaal bij Bart Smit aan te schaffen. De puzzelaar kiest een afbeelding, kiest het aantal stukjes en de vorm van de stukjes en gaat aan de slag. Enige muiservaring is gewenst.

Het leukste is dat je eigen foto’s kunt uploaden en daarmee een legpuzzel kan maken.

Laatst zaten mijn kleinkinderen te gieren van de lach. Wat bleek? Ze hadden een foto van opa in 20 stukjes gesplitst en dat gaf aanleiding tot die dolle pret.

 


Toch denk ik met weemoed terug aan vroeger toen je, op de eettafel, een legpuzzel van 3000 echte stukjes probeerde te maken. Stukje voor stukje en het hele gezin hielp mee.

Dat ging niet in een uurtje, ook niet in een dag, zelfs niet in een week. Dus bij elke maaltijd ging, uiterst voorzichtig, het tafelkleed over het reeds gelegde gedeelte. Je bord stond dan een beetje ongelijk, maar wat geeft dat?

 

Heimwee naar vroeger, toen je nog echte kaarten nodig had voor een spelletje patience…

   

 

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 20:08

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.