Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

60. Te koop: riant herenhuis

5 reacties

Deze week kwam de periodieke makelaarskrant weer eens in de bus. In een vlaag van verveling dacht ik bij mezelf: laat ik het woord “riant” eens gaan tellen in de huizenadvertenties. Maar helaas, hier is geen beginnen aan. Na enkele pagina’s zat ik al boven de 100, toen ben ik maar gestopt.

Riante woning, riante omgeving, riante living (NB living is makelaarstaal voor woonkamer), riante tuin, etc. etc.
Het woord RIANT is vast afkomstig uit de makelaarswereld, elders kom je het niet of nauwelijks tegen.

 

Het jargon van de makelaar in de huizenadvertenties is uiteraard zwaar geflatteerd, dat moet het ook zijn, er moet verkocht worden.

Een woning in de binnenstad heet al gauw een herenhuis en een woning buitenaf krijgt heel snel het predicaat landhuis of villa.

Een huis heet al “vrijstaand” als er aan beide zijden een gangetje is van een halve meter, waar je met het stuur van je fiets geheid vast komt te zitten.

Als er staat “een besloten stadstuin met veel privacy” betekent dat je een uitzicht hebt op drie hoge schuttingen.

Een onderhoudsvriendelijke tuin duidt op een verzameling grindtegels.

Een huis wat er aan de buitenkant een beetje merkwaardig uitziet wordt in de advertentie beschreven met “een karakteristieke uitstraling”.

Een koophuis aan een drukke straat wordt vertaald door: “wonen in een levendige buurt op loopafstand van de stad”.

Soms zijn de advertenties ook goudeerlijk, dat moet ik toegeven:

“De keuken is enigszins gedateerd”, dat staat er dan gewoon, heel eerlijk en oprecht. Het enige wat je dan nog moet doen is het woord “enigszins” veranderen in “zwaar”.

“Een leuk huisje voor de doe-het-zelver” kan vertaald worden met “u koopt een bouwval”.

Een tuin op het zuiden is een groot voordeel, eventueel mag zuidwesten of zuidoosten ook. Andere windstreken tellen niet mee: in het hele boekwerk wordt de aanbeveling “tuin op het noorden” niet één keer genoemd.

Als een koopobject niet zo riant is dan gebruikt men het woord LEUK: “een leuke tussenwoning”.

Vaak wordt geschermd met “een luxe keuken”, een iets minder luxe keuken heet “een NETTE keuken”.

Als de vorige eigenaar ooit een mooie nieuwe mengkraan heeft aangebracht dan heet dat in een makelaarsadvertentie: design-sanitair.

Het zinnetje “drie slaapkamers, waarvan er één heel ruim is”, staat synoniem voor: de andere twee zijn van het formaat bezemkast.

Interieurfoto’s op Internet zijn zodanig slim genomen met een groothoeklens, dat je de situatie in het echt niet herkent.

Kortom, de aspirant koper moet hier doorheen kunnen kijken.

 

Op de Open Dag van een nieuwbouw appartementencomplex krijgt de potentiële koper een VIP-behandeling: koffie, hapjes, wijntje. Laatst zijn we naar zo’n Open Dag geweest, nee, niet om iets te kopen, gewoon, we hadden zin in koffie respectievelijk rode wijn. In het duurste appartement werden we ontvangen door het prototype van een succesvolle makelaar en we werden als een vorst behandeld. Overladen met foldermateriaal verlieten we het pand.

 

Wat is het prototype van een succesvolle makelaar? Nou, gewoon, een slanke veertiger met een strak pak, streepjesoverhemd en een effen stropdas, in het bezit van een supersnelle Audi S5 Coupé waarmee hij met 130 km/uur over de A58 scheurt, altijd met een peperdure ballpoint in zijn binnenzak, zodat een argeloze koper onmiddellijk de koopakte kan tekenen. Het zal toch niet gebeuren dat, als een cliënt in één zwak moment besluit tot aankoop, op dat cruciale moment het schrijfgerei zoek is…

Regel-1 van de opleiding tot makelaar is de belangrijkste:
“Geef de kandidaat-koper altijd gelijk, praat altijd met hem mee, ook al zijn zijn opmerkingen nog zo dom. Blijf glimlachen, wees voorkomend en kom vooral professioneel over”.

Pas als deze makelaar zeker weet dat iedere bezoeker van de Open Dag het pand verlaten heeft mag hij in lachen uitbarsten, vanwege zoveel stupiditeiten van zijn cliënten. Pas dan mag hij zijn stropdas uitdoen en pas dan mag hij een ordinair pilsje drinken met zijn collega-makelaars, natuurlijk rechtstreeks uit het flesje.

Bij het promoten van een nieuwbouwplan buiten de bebouwde kom is er altijd die gelikte folder met water, bootjes, veel groen, blije mensen die zorgeloos langs de oever kuieren.

In werkelijkheid zijn de eerste bewoners van een nieuwe wijk echte pioniers: modderige, ongeplaveide straten, uitzicht op een bouwplaats, de hele dag herrie. Het beloofde zijkanaaltje voor de bootjes moet nog gegraven worden.

Pas enkele jaren later gaat de wijk enigszins vorm krijgen, mogelijk te laat voor de eerste bewoners, die inmiddels in een diepe depressie zijn beland.

Als de verkoop ernstig stagneert komt er een groot bord in de wijk in aanbouw: NOG SLECHTS ENKELE TE KOOP.

 

Nee, wij gaan NIET verhuizen. We wonen in een riant appartement in een riante wijk, in een riant Zuidbevelands stadje en we hebben een riant uitzicht, en elke maand krijgen we een riante AOW-uitkering.

5 reacties

En wat zegt een makelaar als hij je huis komt bekijken om er een prijskaartje aan te hangen?
De badkamer is gedateerd, de keuken is gedateerd... het viel me eigenlijk nog mee dat hij mij gewoon een hand gaf, zonder verder commentaar. Tja, wat hij dacht, dat weet ik natuurlijk niet.
Trouwens, we hadden twee jaar geleden een bord in de tuin... we hebben het weer weggehaald. We dachten later, we verkopen 't niet. We hebben toch geen bord voor onze kop ?
Jopie Meerman

11 July 2011 om 16:06

Je hebt gelijk!! Pas bij de verkoopadvertentie in het krantje komen die mooie termen om de hoek kijken. Wat een wereld!! Zal best een mooi beroep zijn, maar voor makelaar ben ik niet in de wieg gelegd.

han44

11 July 2011 om 16:13

Ja Han, 't is bar hoor... Het huis van onze moeder staat ook te koop, maar de makelaar heeft de prijs bepaald. - Is die niet een beetje aan de hoge kant? vragen wij, maar nee, de makelaar vindt van niet en dat er nog helemaal niemand belangstelling getoond heeft, vindt hij ook geen punt. We wilden er eerst zelf gaan wonen, maar ja, dan moeten we onze eigen riante bungalow op riante locatie, n.l. het Papieren Haegje, met een riante rij bomen er achter, eerst verkopen... Dus blijven we zitten waar we zitten en we verroeren ons niet. Zoals iedereen. 

Tuinfluiter

11 July 2011 om 18:24

Laat dat riante bij de AOW maar weg Han.
T E R N E U Z E N A A R

11 July 2011 om 19:20

Was ook als grapje bedoeld !!
han44

11 July 2011 om 20:19

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.