Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

59. Ezelsbruggetjes (1)

1 reactie

We gebruiken ze allemaal: de ezelsbruggetjes om telefoonnummers, bankrekeningnummers, huisnummers of pincodes te onthouden.

Zo heb ik persoonlijk een prachtig wiskundig ezelsbruggetje om mijn eigen pincode nooit meer te vergeten. Nee, die hou ik voor mezelf als u ’t niet erg vindt.

Soms kom je tot absurde gedachtekronkels. Ooit was ons kenteken van de auto PR-DJ-78. Te onthouden op de volgende manier: “Ik doe de PR voor een DJ die alleen 78-toerenplaten draait”.

 

Het begon al op de lagere school, thans basisschool geheten. De volgorde van de rekenkundige bewerkingen lag vast in het zinnetje “Meneer Van Dalen Wacht Op Antwoord”.

De enige manier om te onthouden dat machtsverheffen vóór vermenigvuldigen, delen, worteltrekken, optellen en aftrekken gaat.

Dan was er ook nog bij het taalonderwijs het KOFSCHIP, thans FOKSCHAAP geheten. Na wat googelen kwam bij mij de herinnering terug: iets met een (on)voltooid deelwoord dat op een t eindigt. Als je 's middags je boterhammetjes achter de kiezen hebt, dan heb je "geluncht" en niet "gelunchd".

 

De niet-wiskundigen onder ons mogen nu precies één alinea overslaan.

In de wiskunde werden de goniometrische verhoudingen (sinus, cosinus en tangens) een stuk eenvoudiger als je het woord SOSCASTOA onder de knie had. Een ludieke variant hierop is de oceaanreus “CASTOA” die dreigt te zinken en nog snel een SOS uitzendt, een erg laat noodsignaal als je naar het plaatje kijkt.

 

Een hele nuttige ezelsbrug heb ik in de vorige column al behandeld: de eerste letters van alle Eurolanden zijn verzameld in de zin SMS FF BONDIGE CLIPS. Vanaf nu gooien we de boel Europees in het slot.

Soms is de ezelsbrug moeilijker te onthouden dan het probleem zelf. Persoonlijk vind ik het zwaar overdreven om de volgorde van de Waddeneilanden (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Rottumeroog) te onthouden via het zinnetje “Thee Van Tante Annie Smaakt Rot”. Gelukkig drinken wij bij ònze tante Annie altijd een bakje koffie !!

 

Een soortgelijke twijfelachtige ezelsbrug geldt ook voor de volgorde (van west naar oost) van de Noordafrikaanse landen Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Egypte: “Magere André Tekent Lompe Ezels”.

Het onbegrijpelijke zinnetje “Bolle Rinus Bracht Tien Eieren Hier” legt uit dat de volgende Brabantse steden op volgorde liggen: Bergen op Zoom, Roosendaal, Breda, Tilburg, Eindhoven, Helmond.
Zou een Zeeuw met bestemming Helmond dit zinnetje volgen? Nee, toch?

 

Om in Amsterdam niet te verdwalen is het handig om de grachtengordel (van buiten naar binnen) op te kunnen noemen. “Piet Koopt Hoge Schoenen” staat voor Prinsengracht, Keizersgracht, Heerengracht, Singel.

Als je wil kun je ze ook andersom (van binnen naar buiten) onthouden: “Saar Heeft Kapotte Poten”. Dat komt ervan als je op naaldhakken al die grachten afwandelt. Eigen schuld, dikke bult.

 

Over bulten gesproken:

Een dromedaris heeft één E, dus ook één bult. Een kameel heeft twee E’s, dus ook twee bulten. Mijn buurvrouwtje Heleen heeft drie E’s….. (u mag zelf de conclusie trekken)

 

De volgende ezelsbrug is best wel slim. Om de planeten te onthouden, op volgorde van afstand tot de zon is de zin “Mijn Vader At Meestal Jonge Spruitjes Uit Nieuwe Pekela” haast onmisbaar. Zo weet je dat Mercurius het dichtst bij de zon cirkelt, gevolgd door Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus. Uranus, Neptunus en Pluto.

Omdat Pluto sinds 2008 geen planeet meer genoemd mag worden vervangen we Nieuwe Pekela in Nieuwdorp. Logistiek en geografisch gezien ligt het ook meer voor de hand dat mijn vader daar die spruitjes vandaan haalde.

 

Dit is ook een hele bekende:
St
alacTIETEN hangen en stalagMIETEN staan. Sorry dames, ik kan er ook niks aan doen. Deze ezelsbrug is algemeen geaccepteerd.

 

Tot slot: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit.

Een uitkomst voor die mensen die twee keer per jaar òf twee uur te laat òf twee uur te vroeg op hun werk komen.

  

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 20:09

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.