Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

55. Terrasgenoegens (1)

1 reactie

Ik heb lang geaarzeld of ik het volgende verhaal wereldkundig zou maken. Niet echt iets om over naar huis te schrijven, maar vooruit…

Het was in het jaar 2005. Ik was op solofietstocht door Nederland aanbeland in de Weerribben en zat ’s avonds op een terras aan de Kalenbergergracht te genieten van een Belgisch biertje. De 3 tafels op de vlonder pal aan het water waren het meest aantrekkelijk, temeer omdat zij als enigen van het avondzonnetje konden profiteren, maar ja, ze waren bezet. Iedereen keek met jaloerse ogen naar juist die tafels.

Toen bij één van die tafels voorbereidingen werden getroffen om af te rekenen ging er een golf van activiteit over de rest van het terras. Iedereen tikte elkaar aan en wees naar het bewuste tafeltje. Ikzelf had geen schijn van kans, daarvoor zat ik te ver weg. Toen besloot ik mijn enige troef uit te spelen. Ik pakte mijn spullen en mijn biertje op en wandelde naar de bewuste tafel: “Gaan jullie weg? Dan wil ik jullie mooie tafel wel innemen” en ik zette me vast neer in de enige onbezette stoel. Achter mij werd snel duidelijk wat er aan de hand was. Ik hoorde mensen morren en één van hen uitte dat zelfs met een hartgrondige vloek. Nee, ik heb niet achterom gekeken. Als blikken konden doden dan had u deze en alle voorgaande columns niet kunnen lezen.

Nadat het hoofdgerecht gearriveerd was heb ik nog een foto gemaakt van mijn tafel waar ik nog die avond nog lang gezeten heb. Nog wat extra zout in de wonden van mijn “achterzitters”.

 

Nee, ik heb die avond geen vrienden gemaakt.

Brutaal? Onbeschoft? Asociaal? Dat mag u allemaal vinden, maar het was toch vooral SLIM ?

 

Over terrassen gesproken: wat bepaalt de keuze van een terras? De kleur parasols, de kleur tafelkleedjes, het gemak van de stoelen, de ondergrond, het uitzicht?

Wat mijzelf betreft: een terras aan het water, voorzien van groene of blauwe parasols, rieten stoelen en een houten ondergrond genieten de voorkeur. Een bijkomend probleem is het feit dat mijn levenspartner graag een schaduwplekje heeft en ikzelf liever in de zon zit. Dat beperkt de tafelkeuze en bij een langdurig verblijf krijg je te maken met het feit dat de aarde om haar as draait.

Een terras waar al mensen zitten is populairder dan een compleet leeg terras. Mijn advies aan de horeca is dan ook: maak gebruik van vóórzitters. Nodig 2 vrolijk ogende 65-plussers uit, geef deze mensen een (gratis) drankje, dit verdient zich onmiddellijk terug.

 

Een ander punt is de bediening:

Een serveerster (m/v) moet zijn/haar fooi verdienen door:

-          vlot en vriendelijk te zijn

-          het juiste bierglas verstrekken (waarom eigenlijk? smaakt het anders niet?)

-          bierfles en –glas met het etiket naar de gast te plaatsen

-          aan komen hollen met bierviltjes als de tafel wiebelneigingen vertoont

-          zich vooral houden aan regel ÉÉN !!

 

Regel ÉÉN voor de terrasmedewerker (m/v): laat bij het betreden èn bij het verlaten van het terras je blik gaan over àl je gasten !! Niets is zo irritant voor de terrasbezoeker als de bediening je niet opmerkt als die bij wilt bestellen of af wil rekenen. Elke horeca-eigenaar moet zijn personeel hiervan doordringen !!!

 

Tot slot nog een oproep aan mijn lezers. We hebben al veel terrassen aan het water bezocht, maar natuurlijk is de lijst niet compleet. Tips zijn welkom.

Op dit moment is onze top-vijf van terrassen aan het water:

 

  • Linge-terras Rust Wat bij Rhenoy aan de Linge
  • Eetcafé D’n Oek in Hurwenen aan de Waal
  • Café-restaurant Het Doevehuis in Kalenberg aan de Kalenbergergracht (met al die boze mensen)
  • Café Het Veerhuis in Bokhoven aan de Maas
  • Eetcafé Kantje Boord aan het Groothoofd in Dordrecht

Nog even over de inleiding:

Enkele jaren later heb ik de "terrastruc" nogmaals met succes uitgevoerd op het mooiste plekje van Brugge: de Predikherenlei met zicht op de Groene Rei.

Wie kent niet het spreekwoord “Brutalen hebben het halve terras”.

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 20:10

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.