Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

53. Tupperware party's

2 reacties
53. Tupperware party's

Ik vind onszelf best wel modern. We gaan braaf met alle nieuwigheden mee, je kunt tenslotte niet achterblijven. Behalve dan de TomTom en de vaatwasser. Waarom we geen TomTom willen, heb ik in column-6 al uitvoerig uitgelegd. Ook een vaatwasser komt er bij ons thuis niet in. Uit het oogpunt van ruimte, energie, milieu en het argument “zo’n afwasje van 2 personen is toch zo gepiept?” kiezen wij voor een afwasmachine-vrij huishouden.
Hoe gaat dat dan zonder afwasmachine? Speciaal voor de jongere lezers en ook voor al diegenen met een slecht geheugen: Je pakt een teiltje, doet er een scheutje van één of ander middel in. Met warm water gaat dat schuimen. Je aait alle af te wassen artikelen met een speciaal kwastje, spoelt de glazen na met warm water, plaatst alles in een rekje om een beetje uit te druppen en maakt de spullen droog met een doek. Dat is alles !!!

Hoe kom ik via deze inleiding op het onderwerp “tupperware”? Heel simpel, tijdens de laatste afwasbeurt constateerde ik dat één van de tupperware dekseltjes een scheurtje vertoonde !!
Ik hoor het de tupperware-dame destijds nog zeggen: “LEVENSLANGE GARANTIE”.

Wie kent niet die gezellige Tupperware-party’s uit de jaren ’60 en ’70. De gastvrouw nodigt familie, vrienden en buren uit om een heuse demonstratie bij te wonen. Bij de eerste party in mijn eigen huiskamer ben ik erbij blijven zitten, stiekem achter mijn krant. Wat er dan gebeurt is ongelooflijk. Een tupperware-dame stalt een volledige tafel uit met de gekste plastic artikelen. De dames zitten er in een grote kring omheen. De demonstratie begint. De dame legt uit dat je in een plastic beker vloeistof kan bewaren. Geweldig, wat een vondst. Je moet er maar opkomen als normaal mens.
Een plastic trommeltje kun je gebruiken om je brood voor de lunch in te bewaren. Geniaal, ik stond perplex. Wat een geweldig idee ligt hieraan ten grondslag. En als klap op de vuurpijl: de bekers en de trommeltjes zijn afsluitbaar met een deksel. Het is niet waar: een deksel !! Als je dit deksel goed aandrukt met de muis van je hand en even het dekseltje oplicht dan kun je een kleine hoeveelheid lucht laten ontsnappen. Pfffft. Dat “pfffft” is super-belangrijk. Eigenlijk draait heel het assortiment om het woordje “pfffft”. Zonder “pfffft” geen Tupperware, zonder Tupperware geen “pfffft”. De dame zei dat de inhoud op deze manier vacuum verpakt was en dus langer houdbaar. Op dat moment kon ik me niet langer inhouden. Dit ging te ver, dit druiste tegen al mijn natuurkundekennis in. “Als je even wat lucht laat ontsnappen dan daalt de druk van 1 atmosfeer naar 0,9 atmosfeer. Dat is dus nog lang geen vacuum !!”. Het was eruit voor ik het wist. Ik kon het niet laten om in te grijpen.
De dame kleurde rood tot in haar hals en wist niets te zeggen. Voor het eerst die avond viel ze helemaal stil. Waarschijnlijk schaamde ze zich dat ze slecht had opgelet bij de natuurkundelessen en was ze de wet van Boyle – Gay Lussac vergeten.
Aan de venijnige blikken van het overige vrouwvolk begreep ik dat ik maar beter weer achter mijn krant kon duiken.
Aarzelend ging ze even later toch maar weer verder. Er was nog een ander aardigheidje bij deze demonstraties. Als er veel verkocht werd, dan kreeg de gastvrouw een kadootje, vermoedelijk een artikel wat toch nooit verkocht werd. Alle aanwezigen gunden natuurlijk dat de gastvrouw haar kadootje zou krijgen en dus kocht iedereen zich het apezuur en het gehele gezelschap keerde huiswaarts met een grote zak (van plastic natuurlijk) met producten, waarvan ze de toepassing al weer waren vergeten.
De laatste zin van de demonstratie heb ik dus goed onthouden: LEVENSLANGE GARANTIE !!
Na afloop liep onze kamer geleidelijk leeg en ook toen proefde ik het gespannen sfeertje: ik had maar beter mijn mond kunnen houden. Bij alle volgende party’s te onzen huize (ook wel house-party's genoemd) werd ik vriendelijk doch dringend verzocht het pand te verlaten.

Waar is er binnenkort een party? Weet iemand dat? Nee, ik kom niks kopen, ik kom alleen mijn dekseltje ruilen.

Pfffft, pfffft !!

2 reacties

Ik stuur een mailtje
Jopie Meerman

31 May 2011 om 13:28

Volgens mij kun je nog steeds garantie krijgen op je Tupperwarespulletjes, hoor. Als het oud model niet meer voorradig is, krijg je gewoon een nieuw. Goed hè? Jopie helpt je al uit de brand, lees ik.

Weer een mooi stukje, Han en ja, ik weet hoe afwassen in een teiltje in z'n werk gaat, want 'k heb jaren geoefend. Nu toch maar een vaatwasser aangeschaft...

Tuinfluiter

31 May 2011 om 15:31

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.