Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

50. Alles is controleerbaar

1 reactie

Om met een heel actueel probleem te beginnen: Hoe controleer je het al of niet samenwonen van ouderen met elk een eigen AOW?  Het gaat iets te ver om camera’s op te hangen in het bewuste pand of om een chip te implanteren bij verdachte 65-plussers.
Een oplossing zou zijn om verplicht gebruik te maken van een tandenborstel met ingebouwde GPS-ontvanger die direct door justitie te lezen is. De satellieten leggen onverbiddelijk de coördinaten van de wastafel vast waar de eigenaar dit toiletartikel gebruikt. Op welk adres houdt die persoon zich op en hoeveel % van de tijd. Bij overschrijding van een bepaald percentage, ik stel voor bij 73,6%, wordt de dubbele AOW vervangen door een gezamenlijke AOW voor gehuwden en samenwonenden. Het enige probleempje: hoe te handelen in geval van kunstgebitten?

Was dit een gek voorbeeld? Nee, toch niet. Vandaag kwam het NOS-journaal met de verbijsterende melding dat de firma TomTom een deal heeft gesloten met justitie. Iedere bezitter  van navigatie-apparatuur wordt nauwlettend gevolgd tijdens zijn tripjes onder begeleiding van het blikken stemgeluid van Truus.  Achteraf is via diezelfde “Truus” simpel te controleren dat je op 14 april om 18.35 uur  op de secundaire weg tussen Boskoop en Waddinxveen met een snelheid van 106 km per uur hebt gereden, waar 80 is toegestaan.
Binnenkort valt er dus een enveloppe in de bus met dat sympathieke logo van het Justitieel Incassobureau uit Leeuwarden met de vraag om per direct € 105 over te maken op hun bankrekening. Leuk zo’n TomTom. Wat die allemaal niet kan…
Ik denk dat de verkoopcijfers van navigatiesystemen compleet instorten. Doe je zo je best om alleen hard te rijden als niemand het merkt, probeer je je  uit alle macht netjes aan de snelheid te houden als er een flitspaal in de buurt is, en dan krijg je dit. Eigenlijk zou Truus elke conversatie moeten eindigen met: “Bestemming bereikt. Uw reisgegevens worden ter beschikking gesteld aan Justitie”.

Het gebruik van de vingerafdrukken op de nieuwe paspoorten is voorlopig in de ijskast gezet. Heb je de vingerafdrukken al afgestaan dan kun je hooguit schriftelijk berispt worden met de mededeling dat je voortaan beter je handen moet wassen of dat je niet zo’n goedkope handcrème moet gebruiken.

En dan is er nog dat gigantische probleem van minister Leers: wanneer is een meisje uit Afghanistan verwesterd? Is dat controleerbaar? Hoe meet je zoiets? In de uitzending van Pauw en Witteman werd duidelijk dat, naast het spreken van de taal, het bewuste meisje ook een westers ”loopje” moet tonen. Een loopje dat in Afghanistan absoluut niet kan: een beetje vrouwelijk, een beetje heupwiegend, een beetje uitdagend.
Ik zou er niet vreemd van opkijken dat binnen niet al te lange tijd een commerciële profiteur een soort nepcursus aanbiedt, waarbij aan allochtone meisjes geleerd wordt hoe je je in Nederland op een sexy manier dient te profileren. Sommigen zien overal brood in. Kassa !!
Het enige probleem is: hoe meet je de zo’n westers loopje? Ik heb daarover zitten filosoferen. In deze moderne tijd moet het mogelijk zijn om met behulp van een aantal mannelijke proefpersonen met elektrodes de hersenactiviteit in een getal om te zetten en daarmee de mate van opwinding die het westerse loopje van het allochtone meisje teweegbrengt. Minister Leers zal verguld zijn met zo’n simpele en vooral EERLIJKE meetmethode. Tot nu toe zat hij in een spagaat tussen zijn menselijkheid enerzijds en de kritische blik van de gedoogpartner anderzijds. Ondanks de krachtige en jeugdige uitstraling van deze bewindsman, zou ik de SPAGAAT liever overlaten aan een geoefend turnstertje op jonge leeftijd.

Maar de eindconclusie van dit verhaal: in deze moderne tijd, waarbij iedereen ongevraagd in tientallen databases zit, is alles controleerbaar. En dat is best een enge gedachte, en dat laatste is serieus bedoeld.

1 reactie

Ja Han, van zulke dingen lig ik 's nachts ook wel 'ns wakker. Iedereen weet alles van je. Niet dat ik iets te verbergen heb en jij waarschijnlijk ook niet, maar het is en blijft een akelig idee.
Tuinfluiter

28 April 2011 om 18:05

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.