Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

48. Achteruit en achterstevoren

1 reactie

Beide woorden in de titel hebben in zinsverband een negatieve klank:

-          Veel mensen vinden het niet fijn om achteruit te rijden in een trein

-          Met iemand die “achteruit boert” gaat het niet echt goed

-          “Het paard achter de wagen spannen” klinkt ook al niet positief. 

-          Dik Trom maakte niet echt een verpletterende indruk toen hij achterstevoren op de ezel kwam te zitten.

-          Een wielrenner die achterstevoren op z’n fiets zit is wielertaal voor: “hij heeft een slechte dag”.

 

Aan de andere kant kan het veel ellende voorkomen als je daadwerkelijk achteruit kunt fietsen. Als je tijdens een fietstochtje een onaangelijnde hond nadert, die door gegrom en een dreigende houding niet veel goeds in de zin heeft, zal de aanval pas plaatsvinden nadat je de hond gepasseerd hebt. Een hond valt praktisch altijd van achteren aan. Het fietsende slachtoffer vertoont dan namelijk “vluchtgedrag” en de hond voelt zich superieur.

Het advies luidt:  klim tijdens de passage van de hond razendsnel uit het zadel en neem plaats op het stuur en fiets gewoon verder. Op die manier blijf je de hond aankijken. Wat een teleurstelling moet dat zijn voor zo’n mormel !!

 


Toch kan de term “achteruit” ook voor lachwekkende situaties leiden.

Ik denk bijvoorbeeld aan het TROS-programma “Achteruitrijden” uit de jaren ’70 waarbij op het circuit van Zandvoort, onder het bezielende commentaar van André van Duin, een aantal auto’s zo snel mogelijk achteruit probeerden te rijden. Later met de DAF-jes en nog later met de auto’s met caravan werd het spektakel alleen nog maar groter.

En natuurlijk hebben we tranen gelachen toen onze schoolmeester de laatste educatieve onderwijsfilm van die ochtend achteruitspoelde terwijl er nog beeld was op het scherm.

 

Merkwaardig is ook het fenomeen dat er een monniksorde bestaat die tijdens de processie er een bijzondere manier van lopen op na houdt: drie stappen vooruit, twee stappen achteruit, drie stappen vooruit, twee stappen achteruit, enz. Een heel bijzonder gezicht. Ik zit meteen te denken aan een wiskundesommetje: als deze mensen normaal gezien 5 kilometer in 1 uur lopen, hoe lang duurt het dan nu voordat de processie bij het 5 kilometerpunt is? (het antwoord is: 5 uur)

 

Op Paleis Soestdijk was het destijds de gewoonte dat men na een audiëntie de kamer van de koningin achteruitlopend verliet. De etiquette stond niet toe men de vorstin de rug toekeerde. Ook bij het overhandigen van een geschenk tijdens het defilé  op Koninginnedag diende men het bordes achteruitlopend weer te verlaten.

Zo kon het gebeuren dat een delegatie van plattelandsvrouwen uit een dorpje diep in de Achterhoek een zelfgebakken krentenwegge aan de koningin aanbood, waarna de dames uiterst voorzichtig de treden van het bordes in achterwaartse richting poogden te vinden. Al die tijd moesten ze onze minzaam zwaaiende vorstin blijven aankijken. Gelukkig konden ze door deze onmenselijke inspanning niet zien dat hun goed bedoelde krentenbrood via de opperlakei met een grote boog achter de rododendrons belandde.

Natuurlijk gebeurden hierbij ook wel incidentjes, waarbij gulle gevers de laatste treden van het bordes afstruikelden.

Ik verdenk de Koninklijke familie Van Oranje-Nassau-Zorreguieta ervan dat zij deze verzamelde (zwartwit)beelden op een CD  hebben gebrand en dat zij, onder grote hilariteit, nog regelmatig in gezinsverband naar deze “Bordesbloopers” kijken. De drie prinsesjes zouden het prachtig vinden als deze traditie van achteruitlopen weer in ere hersteld wordt als papa straks koning wordt.

 

Ook grappig zijn de woorden die achterstevoren gelezen precies hetzelfde zijn, ook wel palindromen genoemd. Voorbeelden zijn kok, lepel, meetsysteem, parterretrap, Taartstraat (u hoort het al, we zijn in de gebaksbuurt; de Taartstraat vormt de verbinding tussen het Tom Poesplein en de Gevulde Koeklaan).

 

Nog een paar flauwe grapjes:

-          Iedereen kent de stationschef die de mensen op het perron wil waarschuwen voor een naderende trein: “Vooruit mensen, achteruit !!”  Wat moet je hiermee?

-          Voor mens en dier geldt: “Alles wat je er aan de voorkant instopt komt er achter uit”.

-          Als je met je rug naar de camera gaat staan is op de foto je achterste voren.


Tenslotte een welgemeend advies: Vergeet niet om op 30 oktober 2011 de klok 1 uur ACHTERUIT te zetten….

  

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 20:11

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.