Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

46. In de toekomst kijken

1 reactie
46. In de toekomst kijken

In de vorige column heb ik beweerd dat ik niet in de toekomst kan kijken. Toch ga ik het een keer proberen, zonder glazen bol natuurlijk.

 

Binnenkort wordt het woord “bonus” uit de Dikke van Dale geschrapt en vervangen door “variabel salarisdeel”, dat klinkt mooier en vooral sympathieker. Aan de situatie zelf verandert dus niets: het schrapen en graaien gaat natuurlijk gewoon door.

Het is niet ongewoon om beladen termen te vervangen: toen de firma Townsend Thoresen te maken kregen met een scheepsramp werd deze naam vrijwel onmiddellijk vervangen door P&O.  Als een slecht bekend staande volkswijk gesaneerd wordt, krijgen de straten een andere naam. Zo is ook het verdwijnen van het woord “bonus” te verklaren.

 

Om bezuinigingsredenen zullen alle uitkeringen de komende jaren bevroren worden. Met het huidige inflatiepercentage zal dat over een periode van 10 jaar minimaal 20% koopkrachtverlies opleveren. Het komt er dus op neer dat AOW-ers en uitkeringsgerechtigden de prijs van de crisis zullen betalen.

Ondanks het feit dat Mark Rutte, in het heetst van de verkiezingsstrijd, beweerd heeft dat een bijstandsmoeder met een gehandicapte zoon er, wat de VVD betreft, NIET op achteruit zal gaan. Op YouTube is dit filmfragment nog steeds terug te kijken. Inmiddels is helder dat ook deze moeder over 10 jaar met 20% minder rond moet komen en dat de dagbesteding van de gehandicapte zoon nu al wegbezuinigd is.

De slogan van het regeerakkoord “Rechts Nederland zal zich hierbij de vingers aflikken” zal vooral goed vallen bij de mensen met een “variabel salarisdeel”.

 

Nog een aantal voorspellingen:

-          De wedloop in digitale gadgets is niet meer bij te houden. De ontwikkelingen gaan zo snel dat de koper van bijvoorbeeld een IPad binnen 14 dagen al spijt heeft.

-          De teloorgang van de kleine stadswinkels en daarmee de stadscentra gaat ernstige vormen aannemen door de toenemende Internet-verkoop en door de koopboulevards, op Amerikaanse leest geschoeid.

-          De energieprijzen gaan, door de  rem op kernenergie, extra snel omhoog. Andere energievormen kunnen dat niet opvangen.

-          Internetfraude wordt een serieus probleem, zodanig groot, dat Internetbankieren afgeraden gaat worden.

-          De OV-chipkaart zal door iedereen te kraken zijn. Als je hieraan meedoet ben je een dief van de gemeenschap, als je niet meedoet ben je een dief van je eigen portemonnee.

-          De wachttijden voor ingrepen in ziekenhuizen worden steeds langer. Een poging om in België of Duitsland geholpen te worden biedt uitkomst: “Komt u volgende week maar langs”. Wat is er mis met het Nederlandse systeem? Niemand weet het, zelfs de minister staat met de mond vol tanden.

-          De asielaanvragen, met name uit Afrikaanse landen, zullen explosief stijgen.

-          De cultuur krijgt harde klappen. Orkesten moeten stoppen, musea moeten sluiten.

 

Hoezo “Columns met een Glimlach”? Ik denk dat ik een nieuwe blog begin: “Columns om bij te huilen”. Sorry voor mijn cynisme, maar ik wilde even mijn frustratie kwijt.

 

Ook met onze privacy wordt het steeds droeviger gesteld.

Het volgende overkwam me onlangs op Schiphol:

Ik rij met de auto tot juist vóór de slagboom van parkeergarage P3, neem een kaartje uit de automaat, waarna de slagboom omhoog gaat en ik een parkeerplekje kan zoeken.

Na een blik op het kaartje kom ik tot de verbijsterende ontdekking dat mijn KENTEKEN hierop vermeld staat !!!

Blijkbaar is in die éne seconde mijn kentekenplaat gefotografeerd, gedigitaliseerd en op het lege parkeerkaartje geprint. Iedereen die dat interessant vindt kan nu nagaan dat ik op zondagmorgen 27 februari tussen 06.30 en 08.45 uur op P3 van onze grootste luchthaven heb gestaan.

Voeg daarbij de digitale vingerafdrukken, het patiëntendossier, de DigiD, Bureau Kredietregistratie, je kunt de rij zo lang maken als je wilt. Inmiddels zit elke Nederlander in meer dan 100 databases !!

Ik voorspel dat ik het moment nog beleef dat iedere Nederlander wordt verplicht om zich een chip te laten implanteren: een mini-chip, aan te brengen met een injectienaald. Bijna pijnloos.

 

Tot slot nog een paar voorspellingen die wat “luchtiger” van aard zijn:

 

-          Het kwartje van Kok (inmiddels gedevalueerd tot € 0,11) krijgen we NIET terug. Jammer.

-          Ajax gaat de komende 5 jaar geen kampioen van Nederland worden, ondanks bemoeienis van Cruijff. Johan zal uitgeroepen worden tot wereldkampioen kegelen: zoveel Ajax-poppetjes zijn er nog nooit tegelijk omgerold.

 

 

In column 47 zal ik proberen om weer een vriendelijker thema te behandelen.

Nogmaals sorry.

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 20:11

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.