Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

42. Onze grijze cellen

1 reactie
42. Onze grijze cellen

Waarom winnen kinderen meestal met Memory? Het antwoord is even simpel als vanzelfsprekend. Kinderen hebben nog een zee aan ruimte in hun grijze celletjes.
Waar volwassenen van alles aan hun hoofd hebben, kunnen kinderen zich onbekommerd concentreren op de memory-afbeeldingen.

Bovendien neemt met de leeftijd het aantal hersencellen af, of ze gaan gewoon op slot, waarbij de sleutel onvindbaar blijft. Als je dan bovendien in een somber krantenartikel leest dat na het drinken van één Westmalle Tripel er bijna 500 hersencellen inactief worden, dan slaat de schrik je om het hart. Zeker omdat het zo’n lekker biertje is…

Als ik binnenkort de harde schijf van onze laptop ga defragmenteren zal ik die andere ook eens meepakken.

 

Een ander opvallend fenomeen is dat bepaalde mensen een aantal dingen TEGELIJK kunnen doen. Het spreekwoord “je kunt niet praten en breien tegelijk” gaat niet altijd op. Waarom kunnen sommige mensen dit wel en andere juist niet?

Autorijden is op zich al een bezigheid waarbij een aantal dingen synchroon moeten plaatsvinden maar er zijn ook automobilisten, die tijdens de autorit de krantenkoppen kunnen lezen, zichzelf kunnen scheren, zakelijke telefoontjes kunnen plegen, kunnen netwerken, enz. enz. al dient gezegd dat ze dankzij Truus van Tomtom niet meer op de borden hoeven te letten, en sinds de uitvinding cruise-control ook niet meer op het gaspedaal.

Wat dacht u van een simultaan dammer of schaker? Dit is voor de hersenen pure topsport.

Of wat te denken van een circusacrobaat die dankzij zijn coördinatie verschillende trucs met verschillende ledematen tegelijk aankan. Het vergt oefening, maar uiteindelijk krijgen ze het voor elkaar.

In het verleden liep er in de Zeeuwse steden een muzikant rond die in z’n ééntje een compleet orkest kon imiteren. Deze ”Koperen Ko” bespeelde tegelijkertijd een flink aantal instrumenten, waar onze huidige straatmuzikanten alleen maar van kunnen dromen.

 

In mijn goede jaren heb ik het zelf eens gepresteerd om 4 (!!) dingen tegelijk te doen. Ik weet het nog goed. Ik zat op de bank naar een Amerikaanse TV-film te kijken, via mijn koptelefoon luisterde ik naar de 6e symphonie van Beethoven, met mijn rechterhand was ik wiskunde-proefwerken aan het nakijken en mijn linkerhand zorgde ervoor dat ik van tijd tot tijd borrelnootjes binnenkreeg. Nee, de leerlingen hebben niet geklaagd over hun cijfer. Leerlingen klagen trouwens alleen maar als je ze tekort doet; bij een nakijkfout in hun voordeel zul je ze niet horen.

Eén collega van me heb ik altijd bewonderd om zijn prestatie om verschillende gesprekken tegelijk te kunnen volgen. Aan een docententafel van 20 personen waren tijdens de pauze gemiddeld zo’n 10 gesprekken gaande. Na de pauze wist hij precies wat iedereen gezegd had !! Over simultaan gesproken… (het lijkt me trouwens een erg vermoeiende bezigheid).

Ik heb dat zelf in veel mindere mate als iemand tegen mij over een onderwerp begint dat me geen klap interesseert, zoals bijvoorbeeld het onderwerp “auto’s”. Tijdens zo’n gesprek dwalen mijn gedachten af en bedenk ik in de tussentijd een thema voor mijn nieuwe column, ervoor wakend dat ik op de juiste momenten “ja” of “nee” zeg tegen mijn gesprekspartner. Je moet wel beleefd blijven.

 

Volgens wetenschappers zijn vrouwen beter in staat om meerdere dingen tegelijk te doen; het schijnt iets te maken te hebben met hersenhelften. Het runnen van een druk huishouden is hier een mooi voorbeeld van. Een minder aansprekend voorbeeld is de publieke vrouw op de Oudezijdsvoorburgwal die tegelijkertijd een boekje kan lezen, mobiel kan bellen met haar bedrijfsleider en tevens haar klant de indruk kan geven dat hij waar krijgt voor zijn geld. Nee, ik heb dit alleen van “horen zeggen”.

Maar vlak ook het manvolk niet uit. Een bekende VVD-politicus luisterend naar de naam Loek H. kan naast zijn hoofdfunctie zijn aandacht verdelen over een compleet alfabet commissariaten, ja, inderdaad, het zijn er precies 26 !! En geen van die 26 valt onder het kopje vrijwilligerswerk. Uit privacy-overwegingen heb ik zijn foto onherkenbaar gemaakt. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat iedereen hier positieve gedachten bij heeft.

Het is duidelijk dat meneer H. liever bronwater drinkt dan Westmalle Tripel en dat is maar verstandig ook.

 

Is er één voorbeeld te bedenken waarbij twee dingen absoluut niet tegelijk kunnen plaatsvinden?

Ja, toch wel, voedsel doorslikken en praten gaat NIET tegelijk. Dan grijpt ons lichaam in en verslikt het slachtoffer zich…..

   

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 20:12

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.