Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

40. De geneugten van de ouderdom

1 reactie
40. De geneugten van de ouderdom

Wat word je in de watten gelegd als je de seniorenleeftijd hebt bereikt! Denk alleen al aan die 65+ korting die ervoor zorgt dat je “slechts” € 27 voor een Efteling-kaartje hoeft te betalen in plaats van het vol tarief van € 29. 

En dan al die vrije reizen met de NS, alleen van dinsdag t/m donderdag uiteraard, anders loop je de werkenden in de weg. Kort na 09.00 uur hangt er dan een grijze waas over de perrons, vanwege al die vitale ouderen die zo nodig een dagje weg willen.

We hebben als ouderen een eigen omroep MAX, een eigen lijfblad PLUS, een eigen vakbond ANBO en sinds kort een eigen politieke partij, die als speerpunt de snelheid op al onze snelwegen wil verlagen naar 110 km per uur.

Elk zichzelf respecterend restaurant serveert, naast een kindermenu, nu ook een seniorenmenu, een idee dat overgewaaid is uit Duitsland (ein Seniorenteller).

 

En wat te denken van al die cursussen en activiteiten: Bewegen voor ouderen, Senioren achter de computer, E-bike fietstochten voor bejaarden, begeleid door vrijwilligers met oranje hesjes vóór en achter het peloton.

Wat betreft mijn eigen activiteiten: op sportief gebied hoef ik mezelf niet meer zo nodig te bewijzen, die tijd is geweest. De afstanden van mijn hardlooprondjes vertonen een dalende curve: van 20 km via 15, 10,  5 naar 3,5 kilometer per omloop op dit moment.

Op mooie zomeravonden wil ik de skeelers nog wel eens onderbinden, schaatsen verleer je namelijk nooit. Soms lokt dat bijzondere reacties uit, zoals:

“Dà zie’k mien opa nog nie doe” (hier spreekt toch wel iets van bewondering uit)

“Kiek is, een ouwe vent op wieltjes !!”


(voor een juiste vertaling van bovenstaande zinnetjes is er, speciaal voor onze niet-Zeeuwen, een 2e hands versie van het Woordenboek der Zeeuwse dialecten is te koop bij BOL.com voor het luttele bedrag van € 79,95)
Het is me nu wel duidelijk geworden: door sport te bedrijven shockeer ik mensen.
Ik voldoe niet aan hun verwachtingsplaatje: iemand van mijn leeftijd hoort in een luie stoel te zitten, elektrisch bediend met 5 standen (een soort elektrische stoel dus) en  naar het programma Geheugentraining van omroep Max te kijken; en aansluitend naar Lingo.

Mogen ouderen dan niet meer sporten? Ja, toch wel, een potje koersbal in de bejaardensoos, dat is een bezigheid die ze namens de buitenwereld nog wel mogen doen, maar dan wel uit het zicht alstublieft.

 

Vroeger was er nog eerbied voor de oudere. Men stond altijd beleefd op in trein of bus, iets waar nu behoorlijk de klad in gekomen is.

Max van Praag zong zijn hit uit de jaren vijftig “Zilverdraden tussen ’t goud”, uit de tijd dat er nog geen kleurspoelingen waren, gevolgd door het overgevoelige “Weet je nog wel oudje?”

Gert Timmerman (toen nog zonder Hermien) deed in 1964 ook een duit in het zakje: “Ik heb eerbied voor jouw grijze haren”.

 

Maar de tijden zijn veranderd. De ouderen worden nu verantwoordelijk gesteld voor de crisis. Er wordt ons een schuldgevoel aangepraat: we kosten teveel, we leven te lang, er zijn te veel babyboomers, de AOW wordt onbetaalbaar, kortom WIJ ZIJN DE SCHULD VAN ALLES.

De Gemeente Goes had enkele jaren geleden een ludieke actie bedacht: Een gratis kleurspoeling bij kapsalon Schot om de vergrijzing een halt toe te roepen.

Tot een ambtenaar met een bovengemiddeld IQ doorkreeg dat deze schijnoplossing niet echt  zoden aan de dijk zette.

Net zo min dat het helpt als bepaalde vrouwen uit de showbizz de veroudering willen vertragen door een gezichtscorrectie te laten uitvoeren. Meestal mislukt dat grandioos en het gevolg is dat hun spontane glimlach eindigt in een vreselijke grimas. Éne Marijke Huppeldepup is hier het ergste voorbeeld van.

 

Laatst zei iemand letterlijk tegen mij: “U bent verantwoordelijk voor de grijze golf”. Ik probeerde me er nog met een grapje vanaf te maken: “Grijze Golf? Grijze Golf? Hoe kom je erbij? Ik heb een blauwe Hyundai !!”, maar daar kwam ik niet mee weg.

 

We zullen dus moeten leven met het feit dat we het rioolputje van de samenleving zijn. Maar in de tussentijd maken we er wel het beste van. Laat ze maar jaloers zijn. Hun tijd komt nog wel.

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 20:13

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.