Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

37. Je MOET met je tijd meegaan

4 reacties
37. Je MOET met je tijd meegaan

Mijn kleinzoon was apetrots op zijn nieuwe aanwinst: een echte i-pod !! Ik mocht hem zelfs even proberen.

Mijn gedachten gingen onwillekeurig terug naar de periode toen ikzelf een 11-jarig jongetje was en toen de communicatietechnologie zich beperkte tot een hevig storende radio met uitsluitend middengolf.
Telefoon was voorbestemd aan dokters, notarissen, middenstanders en aan een enkele gegoede burger. In grote telefooncentrales werkten telefonistes zich in het zweet om de stekkertjes in de goede contactjes te steken. De opmerking “Ik ben verkeerd verbonden” stamt uit die tijd. Later kwam daar nog een excuus bij: “Ik heb verkeerd gedraaid” . Je kunt er zeker van zijn dat diegenen die nu één van deze zinnetjes gebruikt tenminste 65-plusser  is.

 

I-phone, I-pod, I-pad, Blackberry, tablet, palmtop, smartphone, PDA, netbook, notebook, je zou het spoor bijster raken. Welk speeltje moet je kopen, wil je erbij horen? Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen? Ik geef eerlijk toe dat ik op het punt sta om af te haken. Maar dat mag absoluut niet: ik wil erbij horen !!!

 

Waarom zou je nog een stapel boeken meenemen op vakantie als er een e-reader is en je de (digitale) boeken gewoon bij bol.com kunt downloaden?

Waarom zou je nog muziek CD’s kopen?

Waarom zou je nog naar de tennisbaan gaan? Op de wii kun je je toch ook lekker uitleven?

Waarom zou je lid worden van een schaakclub als je dat gewoon op je computer ook kunt doen?

Waarom zou je op een ongelegen tijdstip een favoriet TV-programma bekijken als je later kunt inloggen op uitzendinggemist.nl ?

 

Kaartjes voor de bioscoop kopen we via Internet. Schouwburgplaatsen en vliegtuigstoelen idem; we kunnen zelfs aangeven waar we willen zitten en betalen doen we uiteraard via Ideal.

Als iemand geen TomTom heeft wordt hij meewarig aangekeken. Wandelen of fietsen zonder GPS is niet meer van deze tijd.

 

In de jaren ’60 hadden we trouw, deel voor deel, de 25 banden van de grote WP encyclopedie bij elkaar gespaard. Ze staan nu op de bovenste plank van de boekenkast, als ik ze door wil bladeren moet ik eerst het keukentrapje halen. Nee, weggooien doe ik ze niet. Die lederen ruggen van die boekbanden zijn een prachtig gezicht. De nep-encyclopediëen in grotere meubelzaken hebben dezelfde functie, maar waren vast een stuk goedkoper.

 

Voortaan lossen we alle vragen op met behulp van Google. Hoe oud zou die actrice zijn? Binnen 10 tellen hebben we het antwoord, met dank aan Google en Wikipedia.

Het is een sport om met de laptop op schoot naar de quiz Twee voor Twaalf te kijken en sneller te zoeken dan de kandidaten.

Een mogelijk Bed& Breakfast-adres wordt pas goedgekeurd als via Google Streetview blijkt dat het een mooi vrijstaand huis betreft aan de oever van een idyllisch watertje.

 

Bij tenminste één van de fenomenen Facebook, Hyves of LinkedIn dien je een account aan te maken als je niet helemaal af wilt haken op de digitale snelweg.

Via Twitter kun je aan je volgers melden dat je juist het herentoilet van café De Post bent binnengestapt. En vooral niet vergeten om regelmatig je blog bij te werken om de hele wereld te vertellen wat je die dag gedaan hebt.

 

Populair zijn ook de dating-sites voor partnerzoekenden. Er is er zelfs één voor hoger opgeleiden.

Na het invullen van een uitvoerige vragenlijst wordt er een profiel van je gemaakt en de perfecte match komt eruit rollen. Geen twijfel mogelijk, dit is je droompartner. Een digitaal afspraakje via skype is zo gemaakt en je ziet elkaar voor het eerst via de webcam.

 

Wat zie ik nog voor de nabije toekomst?

Een digitale huwelijksplechtigheid !! Iedereen zit gewoon thuis achter de eigen PC met webcam: bruid, bruidegom, ambtenaar van de burgerlijke stand, alle gasten. De verzamelde webcam-beelden worden op één scherm getoond. Boven de gordel moet iedereen netjes gekleed zijn, daaronder maakt het niet uit, al zit je in je zwembroek. Na het jawoord tekent het bruidspaar de akte via DigiD. En dan gaan ze virtueel op huwelijksreis.

Op Youtube kijken ze gelijktijdig een prachtige film van de paradijselijke Malediven eilanden op HD kwaliteit. Rechtsonder op het scherm een klein webcam-beeld zodat ze af en toe naar elkaar kunnen glimlachen. Geen gedoe van inchecken, transfers, zoekgeraakte koffers, stakende vluchtleiders, weinig beenruimte in de toeristenklasse en noem al die vakantiestress maar op.

Alleen voor het verzorgen van nageslacht is er misschien een probleempje. Hiertoe dient het koppel elkaar toch minstens één keer in levende lijve te ontmoeten? Of is er toch nog een andere oplossing mogelijk?

 

Dit doet me onmiddellijk denken aan die bekende limerick van John O’Mill:

 

Er was eens een man uit Caïro

Die verzond zijn sperma per giro

Naar een vrouw in Milaan

Maar die nam het niet aan

Ze zei: ”Als je vrijen wil kom je maar hiero!!”  *

 

* vanwege de recente onlusten in Egypte zijn alle vluchten naar Milaan geannuleerd

 

4 reacties

leuk woordgrapje

'ONLUSTEN'

Cool

Cyberbel

03 February 2011 om 12:09

Nog een van John O'Mill

O-benen

ik zag op de markt in Athene
o-mikron en o-mega benen
en zelfs (ik wil niet overdrijven)
Athenertjes met o lijven
Cyberbel

03 February 2011 om 12:13

Ja, ik ben ook uit die tijd.
Op het postkantoor te Tholen zaten twee ongetrouwde dames aan het loket als beambte , en als telefoniste. Ze schepten er plezier in de boel voor de gek te houden.
Tholen had en heeft bijnamen, zoals vele plaatsen waar een familienaam als bijv. "Schot" tig keren voorkomt.
Ene meneer Schot, bijgenaamd Prul, vroeg aan de telefenoniste of zij "De Bakker" voor hem wilde aanvragen. De Bakker, was dus ook een meneer Schot.
Maar mevrouw verbond hem door met dominee de Bakker.
Hé Prul, was zijn reactie toen hij doorverbonden werd, joe mo'k nie 'ebbe...
(Vandaar dus de bijnaam)
De dames lagen wederom in een deuk!

En bij onze kleinzoon van 8 maanden gaan zijn oogjes schitteren als hij de I.Pad van zijn moeder ziet!
Jopie Meerman

03 February 2011 om 13:13

Leuk verhaaltje !! Ook vroeger viel er veel te lachen.
han44

03 February 2011 om 13:43

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.