Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

33. Overbodige (verkeers)borden

2 reacties
33. Overbodige (verkeers)borden

Om te beginnen een bekende anecdote uit één van de Suske en Wiske strips:

Op een viskraam stond een groot bord:

HIER VERSE VIS TE KOOP

 

Een voorbijganger had hier commentaar op:

Het woord HIER kon weg, logisch dat het hier was en nergens anders.

TE KOOP kon ook weg, ze geven het tenslotte niet weg.

VERSE was ook overbodig, wie verkoopt er nu rotte vis?

Het woord VIS kon ook weg, je rook de kraam al op 100 meter afstand.

 

Deze inleiding bewijst het: sommige borden zijn echt compleet overbodig.

Tijdens een bezoek aan de States kwamen we in Harpers Ferry (West-Virginia), waar de rivieren Shenandoah en Potomac samenvloeien. Over de rivier was een oude spoorbrug omgetoverd tot wandelpad, aan beide zijden via steile trappen te bereiken. Onderaan de trap stond een totaal overbodige waarschuwing: “Cyclists must dismount” (fietsers afstappen). Zelfs de beste stuntfietser ter wereld zou hier afstappen. Vreemde lui, die Amerikanen.

 

 

Het volgende bord is minstens zo idioot. Fietsend in Vlaanderen, op een hete augustusdag, snakkend naar een witbiertje, werd ik plotseling geconfronteerd met de absurde waarschuwing GLADHEID BIJ IJZEL. Héél toevallig: in Nederland is het ook altijd glad als het ijzelt….

De gedachte aan deze winterse omstandigheden hielpen mij niet veel verder. Ik bleef oververhit verder peddelen tot aan de eerstvolgende staminee, waar ik alsnog m’n witbiertje bestelde. Gelukkig is in België de afstand tussen twee kroegen nooit echt groot.

 

Als klein jongetje stond ik in een Middelburgs achterafsteegje plotseling oog in oog met het bordje VERBODEN TE WATEREN. Ik begreep eerst niet wat “wateren” betekende. Ik dacht dat het verboden was voor bootjes om aan te meren, hoewel er in de verste verte geen vaarwater in de buurt was. Later werd me duidelijk dat “wateren” synoniem was met 2 woorden die ik wèl kende en die allebei met een P begonnen. Achteraf best zielig dat er in de hele stad slechts één zo’n bordje hing. Als de gemeente Middelburg consequent was geweest, dan waren er 10.000 van deze bordjes gemonteerd, gezien het aantal steegjes, slopjes, brandgangetjes etc. 

 

Ik ga hier niet beweren dat het springende hert van “overstekend wild”overbodig is, maar wat wordt er eigenlijk van de automobilist verwacht?

Ik stel me voor dat ik bij het naderen van het overbekende bord mijn snelheid van 80 naar 70 km/uur laat zakken en dat ik, in een snel tempo, beurtelings naar rechts en naar links kijk (Bambi kan ook van links komen) of er toch geen wild oversteekt.

Het links en rechts kijken heeft een voordeel: je nekspieren worden er zeer soepel van, vergelijkbaar met het bijwonen van een 5-sets tenniswedstrijd met lange rally’s. Zo’n rit spaart een aantal bezoekjes aan de fysiotherapeut uit. Eigenlijk zou CZ een autorit over de Veluwe moeten sponsoren. Toch eens voorstellen !!

Hoe gaat het verder? Omdat het bord “einde overstekend wild” niet bestaat in de wegenverkeerswet ben ik in de polders van Flevoland nog steeds mijn nek aan het masseren bij 70 km per uur. Achter mij vormt zich een rij auto’s die allemaal 80 km willen rijden en zelfs nog wel harder. Waar het ontbreken van een ”einde” bord toe kan leiden.

 

Na werkzaamheden op de snelweg waar je via 90 naar 70 km/uur wordt gedwongen, ontbreekt soms wel eens een “einde”-bord. Een brave automobilist, die tevergeefs op het “einde”-bord wacht, heeft op die manier een lange en gevaarlijke reis naar Groningen voor de boeg. Zeker nu onze regering, in al haar domheid, heeft besloten dat er voortaan 130 km/uur gereden mag worden op onze snelwegen.

 

Nog meer overbodige borden?

Ja, in Genemuiden, hangt aan de Achterweg, gewoon in de open lucht, het bord VERBODEN TE ROKEN. Dit nostalgische bord dateert uit de tijd dat hier allemaal hooibergen stonden. Inmiddels is dit bord een toeristische trekpleister geworden. Elke toerist laat zich onder dit bord fotograferen. Deze site geeft het antwoord: http://www.hooiberg.info/?page=kunst/genemuiden

 

Het Hospitaal-bord bij ziekenhuizen betekent dat we geen onnodig geluid moeten produceren. In Nederland is dit bord eigenlijk overbodig, want wie haalt het in z’n hoofd om eens lekker op te claxon te drukken als je weet dat er een vriendin op de kraamafdeling ligt bij te komen van de inspanningen? Niemand toch?

Hoe zuidelijker, hoe meer getoeter in het verkeer, dat begint al in Parijs met de kakofonie rondom de Arc de Triomphe. En nog zuidelijker is het de gewoonte om overal en altijd de claxon te gebruiken, waarschijnlijk vanwege het temperament van de autochtonen.

Dus in Cairo zou zo’n Hospitaal-bord niet misstaan. Eindelijk even van dat getoeter af.

 

 

Heb ik nog een overbodig bord? Ja, nog ééntje, want iedereen weet toch wel: als de tekst ophoudt is de column klaar.

 

 

2 reacties

hangplek voor borden?

te vinden langs de Gapingseweg te Serooskerke (Walcheren)

Cyberbel

12 January 2011 om 14:12

We wandelden met onze jongste (inmiddels 35 met een eigen bureautje op het gebied van communicatie),door de bossen in de Kop van Schouwen .
In een van de vennen daar stond een bord  met daarop "VISSEN NIET TOEGESTAAN."

Waarop hij zei: Zo, dan zal ik ze er eens snel uit halen !
En wat mode betreft: witte sokken bij een costuum : het zou voor mij een reden zijn om echtscheiding aan te vragen..

Groeten uit Tholen

Jopie Meerman

12 January 2011 om 15:20

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.