Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

32. Modegrillen

1 reactie
32. Modegrillen

Wildvreemde mensen bepalen wat wij leuk moeten vinden op kledinggebied. Belangrijke ontwerpers die hordes slanke modelmensen de catwalk opjagen vertellen ons hoe wij ons voortaan moeten kleden. Zelf hebben we daar niets over te vertellen. Dit heet “mode”.

 

Als je als jongeman tegenwoordig echt mee wil tellen dan kies je voor een broek die bijna afzakt, zodat een flink deel van de bilpartij zichtbaar wordt en waarbij het kruis van de broek op kniehoogte hangt.

 

Sommige modeverschijnselen zijn van korte duur. Zo is de minirok (helaas, helaas) uit het straatbeeld verdwenen. Als er toevallig nog één langs paradeert dan spreekt men er nu schande van. Nee, ik niet, van mij mag het.

 

Vreemd genoeg is mode ook een golfbeweging. Mode uit het verleden kan zo maar weer terugkomen.

In 1995 was er een reclamespot over een irritant kereltje, gekleed in een spencer met ruitmotief, dat een klein olifantje pestte door zijn laatste Rolo zèlf op te eten onder roepen van “Nènènenènè”.  In 2010 is precies hetzelfde motief terug in de mode. Hoe bestaat het? Nee, ik heb zelf niet zo’n nènènenènè –trui, ik wil er ook geen, sterker nog, elke keer als ik iemand zie lopen in dat ruitmotief moet ik me geweldig beheersen om niet keihard “Nènènenènè” te roepen. Binnenkort ga ik een keer uit mijn rol vallen.

 

 

In de brillenmode is het al niet anders: wie kent niet de advertentie met de  foto’s van twee bebrilde dames: de bril op het linkse plaatje is “uit” (geen gezicht 2011), de rechtse dame draagt de modernste bril en kijkt ook een stuk vrolijker dan haar linkerbuurvrouw.

Ik durf te wedden dat over een jaar of tien bijna dezelfde advertentie geplaatst kan worden: alleen de brillen zijn dan omgewisseld….

 

Een blijvertje is de spijkerbroek van ontwerper Levi Strauss, de achter-achterkleinzoon van de bekende componistenfamilie Strauss an der schönen blauen Donau. Deze broek wordt nog steeds alom geaccepteerd, op recepties, vergaderingen of zelfs op een audiëntie op Huis ten Bosch.

Het vrijgezellenstrikje was ooit een geweldige vondst van de modemakers: voor huwbare dames was het meteen duidelijk wie er nog single was. Helaas besloten ook gehuwde mannen zo’n strikje te ambiëren. Verwarring alom dus.

 

Kleding en vooral haardracht worden soms gekopieerd van bekende figuren zoals zangers, filmsterren, sporthelden.

Na de Sissi-films werden de pijpekrullen van Romy Schneider populair, na Audrey Hepburn  gingen alle Nederlandse vrouwen het haar opsteken. Elvis Presley zorgde voor hogere aandelenkoersen van de firma Brylcream vanwege het grote aantal vetkuiven. En in navolging van de Beatles kwam er een periode van lang haar bij (jonge) mannen.

 

Het gaat iets te ver om Kojak verantwoordelijk te stellen voor de vele kaalgeschoren mannen, maar de dames zijn door het dolle heen.

Vroeger begon een kalende man met een achterstand als hij op vrijersvoeten ging maar nu gaan vrouwen onderling op de vuist om uit te maken wie de moderne biljartbal aan de haak mag slaan.

 

En dan komt nu mijn probleem: in de zomer draag ik sandalen. Ik heb een hekel om met blote voeten in sandalen te stappen: ik vind het géén gezicht èn het loopt niet lekker. Dus waarom geen witte sokken? Mijn omgeving reageert heel negatief op die keus. Het kan (volgens hen) ècht niet. Ze willen niet naast me lopen, zo erg is het al.

Het komt er dus op neer dat ik moet wachten tot witte sokken in sandalen “mode” wordt.

Misschien kan ik de mode versnellen als ik bekende Nederlandse artiesten ertoe kan bewegen om op te treden in driekwartsbroek, witte sokken en sandalen.

Ik zie ze al op het podium: Marco Borsato, de Toppers, André Rieu en zijn voltallige orkest.

Het zou zo maar kunnen dat ik deze zomer al ultra-modern over straat loop !!

 

Wat verwacht ik nog meer van de nieuwste mode in 2011?

Een Lederhosen !!  Dat zou ècht een dijenkletser zijn !!

1 reactie

mode of geen mode

als ik mijn zwarte leren broek wil dragen, draag ik die
in de zomer dus niet, veel te warm Knipoog

Cyberbel

07 January 2011 om 21:43

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.