Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

31. Een rustige jaarwisseling

1 reactie
31. Een rustige jaarwisseling

Meer dan 1200 arrestaties, meer dan 10.000.000 euro schade en wat stond er op teletekst? “Het was een rustige en beheersbare nieuwjaarsnacht”.

De normen van politie en overheid verschuiven elk jaar weer een stukje opzij. De bedoeling van deze verschuiving is duidelijk: de gebruikelijke  chaos bij de jaarwisseling met klem ontkennen om dit soort gedrag in de toekomst te ontmoedigen. Niet toegeven aan het gespuis zou een positieve uitwerking kunnen hebben.

Naar mijn mening kan het echter ook andersom werken. Ik heb geprobeerd om me te verplaatsen in de complexe geest van zo’n onruststoker, wat niet echt meevalt.

Als je als relschopper, samen met kompanen, je stinkende best doet om, met behulp van illegaal vuurwerk,  de orde te verstoren en de sfeer te verzieken en er staat de volgende dag op teletekst “het was een rustige jaarwisseling” dan is dat om gek van te worden. Alsof je een klap in je gezicht krijgt. Waar doe je het nog voor?

Deze ontkenning van extreem vuurwerk en bijbehorend geweld kan inderdaad nadelig werken. Want wat denkt zo’n relschopper: “Dan zullen we ze volgend jaar eens een poepie laten ruiken, waar ze echt niet omheen kunnen”. Dit gevaar zit er echt in.

Opvallend is dat knalvuurwerk vrijwel uitsluitend door jongens en (jonge) mannen wordt afgestoken. Is dat een combinatie van rollenpatroon, stoerheid, macho en “kijk eens wat ik kan?”.  Is dat toevallig ook de verklaring dat je bijna nooit vrouwen aantreft die in het bezit zijn van een opgepimpte auto, met spoiler, sportvelgen en een dubbele lawaai-uitlaat, die nog overstemd wordt door de gettoblaster binnenin? Het blijft een merkwaardig fenomeen.

Als ik heel eerlijk ben: vroeger heb ik, op bescheiden schaal, ook wel eens wat rotjes afgestoken, maar dat valt onder de categorie jeugdzondes.

Het lijkt wel of de vuurwerkknallen elk jaar harder worden. Mijn vrouw zegt dat ik een beetje doof aan het worden ben, maar daar is op Oudejaarsdag niets van te merken.

Meteen na aankoop in de vuurwerk-shop moet het spul even uitgeprobeerd worden. Een heel jaar worden ze uitgemaakt voor ROTJONGETJES en nu zijn ze voor één dag ROTJESJONGENS.
Als ik achter zo’n groepje jongens loop, dat links en rechts harde knallers wegsmijt dan hoor ik, na elke knal, altijd even een kassabelletje meerinkelen. Ik probeer dan een schatting te maken van het aantal € wat per minuut in rook opgaat.

Heel sympathiek van de kopers van vuurwerk dat iedere omstander GRATIS kan meegenieten. Vooral bij het siervuurwerk word ik altijd vervuld van een intens dankbaar gevoel.

Een vreemde gewaarwording op Oudejaarsdag was het ontploffen van een flinke bom op het trottoir aan de overkant. We zagen niemand in de buurt die het vuurwerk afgestoken kon hebben. Even later weer zo’n bom, en nog één. Toen werd het mysterie opgelost: op de 2e verdieping ging een raam op een kiertje open, een sissend bommetje werd gedropt en het raam ging meteen weer dicht. Het was ons meteen duidelijk dat het hier een zielig jongetje betrof, dat door het bureau HALT was veroordeeld tot een straatverbod en in al zijn vindingrijkheid had bedacht dat dit huisarrest ook grappige facetten kan hebben.

Na even spieken op Internet kom je er achter dat de vuurwerkpakketten tegenwoordig de meest exotische namen kennen: Black Bermuda, Crazy Planet, Fan-tastic, Barely-legal (nèt niet illegaal).

 

Als vuurwerkverkoper zou ik persoonlijk kiezen voor meer Suske en Wiske achtige titels, zoals

De doffe dreun
Het vreselijke vuurwerk
De sissende striker
De vlammende vuurpijl
De barstende bom

Deze gemoedelijke benamingen kunnen ertoe leiden dat ook het afsteken ervan gemoedelijker verloopt. Het is het proberen waard.

Heb ik mijn lezers al een voorspoedig 2011 gewenst? Nee? Bij deze dan !!

  

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 20:17

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.