Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

28. De oorzaak van de kredietcrisis

1 reactie
28. De oorzaak van de kredietcrisis

Zonder overdrijving kunnen we zeggen dat George W.C. Bush, samen met zijn financiële adviseurs, hoofdverantwoordelijk is voor de kredietcrisis. Hij bedacht dat elke Amerikaan, arm of rijk, een huis zou moeten kunnen kopen. Dit zou goed zijn voor het image van de States: het welvarendste land ter wereld. En de bankdirecteuren knikten braaf en incasseerden vette bonussen vanwege de vele afgesloten hypotheken.

 

Ook de Latino’s, immigranten uit Midden-Amerika, meestal uit Mexico, Puorto Rico of Guatemala, werden verleid om een huis te kopen. Latino’s staan aan de onderkant van de samenleving. Ze hebben vaak geen vast werk en onderhouden af en toe  tuintje van een welgestelde Amerikaan.

Toch konden zij, tegen aantrekkelijke voorwaarden, aan een lening komen.

De hypotheekrente startte bij 0,5 % en het eerste jaar hoefden ze niet af te lossen. Het tweede jaar was er een compleet nieuwe situatie: de aflossing startte per direct en de cijfertjes 0 en de 5 werden omgewisseld: dus 5,0 % rente.

Natuurlijk loopt dit verkeerd af, daar hoef je geen econoom voor te zijn. Dat begrijpt ieder weldenkend mens.

De gevolgen waren dramatisch: gedwongen verkopen, banken in de problemen (voorlopig alleen in de USA), banken die omvallen, beurskoersen die kelderen, nog heviger dan in het jaar toen Osama Bin Laden de aanslagen op de Twin Towers tot uitvoer bracht.

 

De crisis beperkte zich (helaas) niet tot de States. Dat kon ook niet: heel de wereld raakte erbij betrokken. In alle werelddelen werd deze crisis gevoeld: de banken kwamen in de problemen, banken vielen om in IJsland en Noord-Holland, bedrijven stevenden op een faillissement af; burgers kregen minder te besteden, pensioenfondsen kwamen in het rood. De euro wankelde. Een extreem lage rente was het gevolg, behalve de hypotheekrente natuurlijk, want die blijft gewoon lekker hoog.

Het leidde tot hoofdbrekens bij Wouter Bos en Jankees de Jager die moeilijke beslissingen moesten nemen.

 

En dat allemaal door die éne Texaan, die nu president af is. Op zijn ranch in Texas heeft hij een privé golfbaan. Elke dag gaat hij alle 18 holes af. Bij de 17e hole pakt hij z’n mobile phone en vraagt Laura of ze alvast een brandy in wil schenken, een soort variant op “Schat, staat de Bokma koud?”.

Hij lijkt ermee weg te komen, dat hij de hele wereld in het ongeluk gestort heeft.

De uiteindelijke veroorzaker loopt vrij rond …… Dit kan toch niet waar zijn?

 

 

Ik stel voor dat hij aangehouden gaat worden met de golfclub nog in zijn hand. Dat hij berecht gaat worden  door het Europese Hof in Den Haag als misdadiger tegen de mensheid.

De komende 20 jaar wordt hij dan vastgezet in de strafgevangenis van Scheveningen, op een karig rantsoen (vanwege de kredietcrisis natuurlijk).


Uit het bovenstaande zou zomaar kunnen blijken dat ik nooit een fan van George Bush geweest ben. En dat klopt ook !!!

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 20:18

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.