Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

21. Onder de wapenen (1)

1 reactie
21. Onder de wapenen (1)

Vroeger was militaire dienst verplicht !! Het begon allemaal met een keuring in Breda. Na het maken van een aantal testen moest je daar een aantal vragen beantwoorden. Die vragenlijst zat perfect in elkaar. Toen ik op de vraag “Heb je een vriendin?” positief antwoordde maakte de sergeant een hokje zwart achter het woord “heterosexueel”. Hoe simpel kun je een probleem aanpakken? Wie verzint zoiets? Geweldig, wat een eenvoud !!! Diegenen die de vraag ontkennend beantwoordden kregen nog wat aanvullende vragen te verwerken…..

 

Op de eerste dag kwam een kapitein vertellen dat we vanaf heden onder de krijgstucht vielen. Wat dat inhield werd snel duidelijk. De verplaatsing van onze zaal naar de appèlplaats moest in de looppas genomen worden. We moesten het 3x overdoen voordat men vond dat het snel genoeg ging. Dat heette tucht en discipline.

Tijdens het ochtendappèl moest je aantreden in het tenue van de eerste les. Ook als je bijvoorbeeld gymnastiek had in de sportzaal. Zo gebeurde het dat we, slechts gekleed in een hemdje en een kort broekje, bij 10 graden onder nul, stonden te wachten tot de majoor eindelijk kwam om te controleren of er geen deserteurs waren.

Het was een koude februari in 1964, dat bleek toen ik, na een barre nacht in een pubtentje, een slok uit mijn veldfles wilde nemen. Het was niet nodig, de inhoud was stijf bevroren.

Over onze gezondheid werd niet echt gewaakt. Nadat ieder van ons ’s morgens een halve liter bloed had gedoneerd (resulterend in één dag “prestatieverlof”), stond er toevallig ’s middags een veldloop op het programma. Vele hardlopers werd het zwart voor de ogen en eindigden in de ziekenboeg. Voeg daar nog bij het stof van de stromatrassen en de potkachels, dan is het niet vreemd dat de meerderheid van ons zwaar verkouden werd en ’s nachts lag te hoesten, zodat er van slapen heel weinig kwam.

In ons peloton zat ook de eerste doelman van voetbalclub ADO uit Den Haag. Nog binnen een week was hij weg, afgekeurd wegens “heimwee”, zo luidde het officieel. Wij wisten wel beter: er was een telefoontje uit de Hofstad gekomen !!

Een arme jongen was niet zo handig in het exerceren, weinig gevoel voor maat en ritme. Hij kreeg toen de ludieke straf om naar de overkant van het sportveld te hollen en van daaraf luidkeels “Elke dag in dienst is een feestdag!!” te roepen. Helaas niet luidkeels genoeg, want hij mocht nog twee keer dezelfde opdracht herhalen.

 

Onze instructeurs tijdens de theorielessen moesten we nog wel eens corrigeren. Toen een jong sergeantje beweerde dat water kookte bij 90 graden, kwamen we in opstand. Later gaf hij eerlijk toe dat hij fout zat, hij was in de war geweest met de rechte hoek….

Gelukkig (voor mij) was ook de aardrijkskundige kennis van het kader niet optimaal. Zo mocht ik vrijdagsmiddag wel eens een uur eerder weg, omdat ze mij op mijn woord geloofden dat de route naar Middelburg via een (tijdverslindende) veerpont liep.

 

Soms was er een velddienst: je moest dan marcheren, hollen, camoufleren, tijgeren (= laag bij de grond blijven) en dat soort activiteiten. Om klokslag 10 uur werd het sein “pauze” gegeven. Dan kwam de auto van de kantinedienst de hei oprijden (ook wel de KADI-wagen genoemd), het luik ging open en er was koffie, eventueel aangevuld met een versnapering zoals Mars of gevulde koek, op eigen kosten uiteraard, wat natuurlijk geen probleem is bij een soldij van f 0,50 per dag!!  

Ik heb later wel eens gedacht: hoe zou het bij een èchte veldslag gaan? Komt de KADI-wagen dan ook? Wordt er dan een soort gevechtspauze ingelast?

 

Na 4 maanden inleidende oefeningen begon het echte werk: de “parate troepen” die klaarwakker zijn als de rest van Nederland slaapt. Daarover in de volgende column.

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 20:19

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.