Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

16. Taalproblemen (1)

1 reactie
16. Taalproblemen (1)

Op vakantie naar “La Douce France” worden we iedere keer pijnlijk herinnerd aan het feit dat we de taal nauwelijks beheersen. Een aantal grappige incidenten wil ik u niet onthouden.

 

Het verschijnsel Bar Tabac is in Nederland onbekend: een sigarenzaak waar je ook een hapje kunt eten. Wie verzint zoiets? Sinds de invoering van het rookverbod in de horeca is zoiets hier compleet onbestaanbaar.
Toch hebben we in Frankrijk veel gebruik gemaakt van de optie Bar Tabac, waar we steevast een plat du jour kozen. Op een avond hadden we ons mini-woordenboekje Frans-Nederlands op de kamer (chambre d’hôte) laten liggen. Op het menu stond “chèvre chaud” en dan kom je er later op je kamer pas achter dat je warme geitenkaas gegeten hebt.
De volgende avond stond er “carbonade” op het menu, maar de karbonades waren waarschijnlijk op, want we kregen stoofvlees…..

Heel aardig dat de patron van de chambre d’hôte ons ’s avonds uitnodigde om in de tuin gezellig nog wat te komen drinken. Maar wel een beetje gênant als ons aandeel in de conversatie zich beperkt tot “c’est beau hè?” (over het weer), “c’est chaud hè?” (over de thee èn het weer), “c’est bien hè?” (over de wijn). Dan kom je niet echt tot een inhoudelijk gesprek. Waarschijnlijk hebben we ook heel vaak “oui” gezegd als het “non” moest zijn en omgekeerd…

Het wordt ook lastig als je het Franse woord voor “flesopener” niet kent.  Dan zit je wanhopig naar de inhoud van het flesje bier te kijken en je kunt er niet bij. Gelukkig begreep de winkelier na mijn woorden “ouvrir” & “bouteille”, tesamen met het overbekende gebaar, precies wat ik bedoelde: “Ah, monsieur, un décapsuleur !!!”. Dat woord vergeet ik nooit meer.

Gelukkig zijn we niet de enigen die moeite hebben met de taal. Minister Marga Klompé maakte destijds de blunder van de eeuw, toen zij tegen haar Franse collega’s vertelde dat ze Ministre du Milieu was. Toen het gelach verstomd was kwam ze er achter dat “le milieu” synoniem is voor “het rosse leven”.

 

Gelukkig, aan het eind van de vakantie spreken we altijd een aardig mondje Frans. Dat bleek toen we tijdens een wandeling tussen de zonnebloemen werden lastiggevallen door een gemene, loslopende hond. Met veel bravoure sprak ik toen het gedenkwaardige zinnetje: “Chez le patron !!!” (naar het baasje !!!), waarna de hond afdroop, op zoek naar z'n baasje. Wat een succes !!!

 

Enkele andere merkwaardige gebeurtenissen:

In het plaatsje Beauvoir, vlakbij de Mont Saint-Michel belden we aan bij een chambre d’hôte. De eigenaresse vroeg aan ons: “Êtes-vous amoureux” (zijn jullie verliefd?). Toch een vreemde vraag als je mensen voor het eerst ontmoet. We begrepen wel dat we “oui” moesten zeggen en pas bij het bezichtigen van de kamer werd alles duidelijk: het bed was aan de smalle kant, een soort “twijfelaar” dus. Maar wel een prachtig uitzicht op de Mont.

 

In Sedan waren we met de kinderen op zoek naar een “piscine” (niet te verwarren met “pissoir”). Tot drie keer toe stopten we de auto naast een autochtoon en drie keer was het antwoord hetzelfde: “Au bout, au bout!!” wat zoiets betekent als “Verderop, verderop!!”. We kwamen tenslotte uit bij een soort strandje aan de Maas. Helaas zat er een geüniformeerde meneer op een soort tennisscheidsrechtersstoel (leuk woord voor Scrabble) en die floot steeds op een fluitje als onze kindertjes te dicht bij het water kwamen: “Dangereux !!”  Jammer, want het was best wel heet. Tegen 12 uur kwamen er een heleboel Franse gezinnetjes bij en die bleven ook allemaal uit de buurt van het water. Klokslag twaalf klonk er een toeter, de agent klom uit zijn stoel en verdween om te gaan lunchen. Prompt ging iedereen zich verfrissen in de Maas, geweldig wat hebben we genoten in dat verkoelende water. Helaas, precies een uur later, was daar weer die spelbreker die op zijn stoeltje klom en op zijn fluitje blies: “Dangereux !!” Toen was het uit met onze pret. Hoezo ambtenarij ???

 

Een heel bijzonder verschijnsel is de taalgrens in België: een soort stippellijn die precies oost-west door België loopt.
Ten noorden spreekt men Vlaams, ten zuiden Frans. En daar kwamen mijn schoonzoon en ik achter toen we een fietstocht maakten door de Vlaamse Ardennen en (per ongeluk) net ten zuiden van de taalgrens de weg vroegen aan een aardige mevrouw. De mevrouw was inderdaad erg aardig; ze woonde enkele honderden meters in Wallonië en ze sprak geen woord Vlaams !! Via gebarentaal kon ze ons toch helpen.

Laatst waren we in Hoegaarden, een soort bedevaartplaats voor alle liefhebbers van Belgisch bier. We wilden naar het Waalse stadje Jodoigne, enkele kilometers naar het zuiden. Op de borden stond: Geldenaken 5 km. Even verderop was Geldenaken van de aardbodem verdwenen en stond er: Jodoigne 4 km.

Hetzelfde doet zich voor als je vanuit het zuiden het stadje Geraardsbergen nadert. De Walen hanteren tot bij de stippellijn de naam Grammont.

Gelukkig kun je op internet een woordenlijst vinden van Belgische plaatsen, zowel Vlaams als Waals:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_steden_in_Belgi%C3%AB

Logisch dat het in zo’n land praktisch onmogelijk is om een regering te vormen.

Ze zouden een voorbeeld moeten nemen aan onze Friezen, die gelukkig wel 2-talig zijn (zie afbeelding).

Heeft het zin als we de Belgische "leiders" uitnodigen om te laten zien hoe het ook kan? Waarschijnlijk niet !!

  

1 reactie

Weer een schitterend verhaal, Han! Ja, dat Frans... ik leerde het wel op school, maar het is echt een taal die je gauw vergeten bent. Zo stond ik eens in een winkel om eierdopjes te kopen. Die ontbraken namelijk in ons vakantiehuisje. Un oeuf, ja, dat wist ik wel, maar die verkochten ze niet in die winkel voor huishoudelijke artikelen. Enfin, met handen en voeten wist ik het tenslotte toch duidelijk te maken.

- Ah! Un coquetier, madame!

Tuinfluiter

22 October 2010 om 17:57

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.