Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

12. Duitse (eigen)aardigheden (2)

1 reactie
12. Duitse (eigen)aardigheden (2)

Een (tuin)terras heet bij onze Oosterburen een “Biergarten”. Zoals de naam al doet vermoeden wordt men geacht hier bier te bestellen. Iets anders kan ook, maar dan kijkt men wel vreemd op. Je kunt dat vergelijken met onze coffeeshop; als je daar iets anders besteld dan koffie dan leidt dat ook tot onbegrip.

In Beieren word je in een Biergarten vaak bediend door een zogenaamde “Dirndl”. Dit is een meisje in klederdracht en bijbehorend diep decolleté.

Deze dames worden bij sollicitatie eerst geselecteerd op boezem en pas daarna op overige vaardigheden. Tenslotte krijgen ze een cursus gewichtheffen. Het is namelijk de bedoeling dat ze 12 (!!) kg bier tegelijk kunnen serveren.

Tijdens de Oktoberfeste wordt het bier uit literpullen gedronken. Als zo’n Beierse Duitser voor het eerst in Nederland komt en hij bestelt een bier, dan kijkt hij verbaasd naar het kleine glaasje, dat ook nog voor de helft uit schuim bestaat. Waarschijnlijk denkt hij dat dit een “proefje” vooraf is, als aardigheidje van de cafébaas…..

 

In Duitsland drinken zelfs de honden regelmatig bier, zodat de beveiliging van het erf aan andere dieren moet worden overgelaten.

 

Een aantal jaren geleden waren wij in het mooie dorpje Grainau in de Beierse Alpen. Omdat het stralend helder weer was besloten wij om per bergspoor naar de top van de Zugspitze te gaan: de hoogste berg van Duitsland, nl. 2962 m. Daar bovenop de top bevindt zich de hoogste Biergarten  van Duitsland. Nou, die wilden we wel eens van klandizie voorzien.

In het treintje brak ik, in een onhandige beweging, de poot van mijn zonnebril af.

Dat lijkt een onschuldig incident, echter met gevolgen!!

 

Ik heb nog geprobeerd om in het souvenirwinkeltje op de top een zonnebril te kopen, maar de goedkoopste was € 29,99. Dit model hadden we eerder in Garmisch (758 m boven zeeniveau) zien hangen voor € 9,99. Enig rekenwerk leert ons dat er per meter hoogteverschil 91 eurocent bijkomt. Een ander sommetje leert ons dat deze bril in het winkeltje bovenop de Mount Everest € 73,41 gaat kosten. Dus geen nieuwe zonnebril. Naar buiten en genieten van het uitzicht, allereerst vanuit de Biergarten.

 

En inderdaad heb je op de berg heb je een schitterend zicht op de gletsjer en de omliggende bergen. Maar de allesoverheersende kleur is WIT, bijzonder WIT, witter kan niet. Ik zou geen kookwasmiddel kunnen bedenken dat deze witheid kan bereiken. Lopend door de sneeuw, zonder zonnebril, gaan je ogen zich aanpassen aan al dat licht. Dat merk je niet meteen. Maar toen we na een uurtje naar het hoogste internetcafé van Duitsland gingen en we dus naar binnen moesten ging bij mij letterlijk het licht uit. Heel langzaam begon ik weer wat dingen te onderscheiden en voetje voor voetje gingen we op weg naar de computers. Deze stonden in een ruimte die tot overmaat van ramp spaarzaam verlicht was. Sfeervol, dat wel, maar op dat moment voor mij niet funktioneel.

 

Bovendien bleek ik mijn leesbril in ons pensionnetje achtergelaten te hebben. Die dacht ik niet nodig te hebben met al die uitzichten op de top. En in noodgevallen leest mijn vrouw wel voor welke biersoorten ze verkopen in de hoogste Biergarten van Duitsland. Nog half sneeuwblind en zonder leesbril kon ik het toetsenbord alleen maar voelen. Mijn vrouw heeft nog geprobeerd om voor blinde-geleide-ICT-er te spelen, maar dat was ook geen succes.

En om de zaak nog erger te maken hadden de computers een Duits toetsenbord: een aantal letters zit op een andere plek. Bovendien was het @-teken niet te vinden, toch redelijk essentieel als je vanaf het hoogste punt van Duitsland een foto wilt mailen aan een aantal collega’s en familieleden.

  

Deze foto heb ik toen maar, na de vakantie, vanachter mijn eigen laptopje, verstuurd vanaf zeeniveau:

1 reactie

geen
han44

12 February 2013 om 20:20

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.