Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

9. Op de fiets door Frankrijk

3 reacties
9. Op de fiets door Frankrijk

Als voorbereiding op mijn solofietstocht door Frankrijk van enkele jaren geleden heb ik mijn vrouw een SMS-cursus gegeven. Naast elkaar zittend op ons balkon aan één van de Goese Kaden hebben we elkaar SMS-jes verstuurd. En de cursus wierp zijn vruchten af. Reeds op mijn eerste adres in België kreeg ik een liefdevol SMS-je. Helaas stond er totaal geen tekst in, maar de bedoeling was duidelijk en dan moet je niet zeuren. Later kwam er gelukkig wel tekst bij….

Spannend als je in een chambre d’hôte logeert in een klein Frans gehucht en er is in de wijde omtrek precies één restaurant. Toen ik in mijn beste Frans te kennen gaf dat ik wel een stukje vlees zou lusten brak er totale paniek uit. Een bezoeker die uitgebreid wilde eten hadden ze nog niet veel meegemaakt. Er volgden 4 zenuwachtige mobiele telefoontjes voordat ik de toezegging kreeg dat er iets aan zat te komen. Ik had tijd genoeg om die telefoontjes te reconstrueren:

1. naar de boer, om te vragen of hij nog slachtvee had
2.
naar het slachthuis om een noodslachting aan te vragen

3. naar de slager of hij er een mooi lapje uit wilde snijden

4. naar de kok of hij op wilde draven

 

En jawel, op een gegeven moment kwam de kok eraan op z’n racefietsje (le coq sportif). Geruime tijd later, toen mijn sudoku-boekje bijna vol was, werd ik door 3 triomfantelijke mensen voorzien van een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Uitgebreid heb ik achteraf mijn dankbaarheid betoond.

 

Na een aantal fietsdagen kreeg ik te maken met een serieus probleem: ik begon af te vallen !!! ’s Avonds moest ik mijn riem een gaatje verderop zetten. Niks aan de hand, zul je zeggen, maar je moet er toch niet aan denken dat, als je afstapt, je wielerbroek plotseling op je enkels ligt. En dat je dan voor schennisplegerij (exposer le zizi) in een Franse cel belandt. Ik werd er compleet nerveus van (vandaar ook de naam anorexia nervosis). Maar ik had dus duidelijk een afvalprobleem en ik besloot om het gewichtsverlies aan te vullen door meer te eten en vooral meer bier te drinken. Toen maakte ik kennis met een heerlijk Frans biertje: “Bière Blonde de l’Anciennes”, geweldig lekker. Tot ik via mijn woordenboekje erachter kwam dat de vertaling luidde: “Blond Bier voor Ouwe Lullen”. Toen ben ik daar onmiddellijk mee gekapt, omdat ik vond dat ik duidelijk nog niet tot die doelgroep behoorde. Maar gelukkig waren er ook nog andere bieren.

Mijn grootste flater heb ik begaan in het stadje Hautvillers in de champagnestreek. Dit is het champagnestadje bij uitstek en dat is aan alles te merken. Een zonnig terras lokte mij uit het zadel en ik bestelde gewoontegetrouw “une bière s’il vous plaît”. Het terras viel helemaal stil en ik werd aangestaard door minstens 10 tafeltjes met  champagnegenieters. Dit was duidelijk vloeken in de kerk!! Ik heb nog nooit zo kort van een biertje genoten als toen.

Gelukkig heeft het probleem van het gewichtsverlies ook een zonnige kant. Binnenkort komt het nieuwste boek van Sonja Bakker uit en ik kan met trots vertellen dat ik haar de gouden tip heb gegeven. De titel: “Fiets een rondje en verlies een pondje”.

 

M’n Franse woordenboekje moest ik nog wel eens raadplegen (vooral bij het eten), maar je leert ook spontaan nieuwe woorden. Een oudere jongere die in Frankrijk met een fiets vol bagage, slechts gekleed in een knalgeel shirt (le maillot jaune) dat uitstekend kleurde bij de fietstassen, zich puffend en zwetend een helling probeert op te werken, oogst bewondering. Ik heb verschillende malen applaus gekregen en er werd dan geroepen: “Courage! Courage!”. Ik kende dat woord niet, maar het schijnt iets te betekenen als “Hup! Hup!”, oftewel de belangrijkste woordenschat van de gemiddelde trainer-coach uit de eredivisie.

 

Het volgen van de kanaaltjes, wat mijn bedoeling was, viel een beetje tegen. De sluispaden (chemins des écluses) waren vaak niet of moeilijk berijdbaar. En je moet wel een hele serieuze masochist zijn om urenlang door het grove grind te sturen. Op Google Earth had ik, vooraf achter de computer, dat grove grind niet kunnen ontdekken. In Vitry aan de Marne splitste het kanaaltje en één tak had een mooi asfalt sluispad.

 

 

Het kanaaltje heette: “Canal Marne au Rhin” en de bijkomstigheid was dat de richting meer Oost dan Zuid werd en dat ik enkele dagen later (vlakbij Strassbourg) aan de Rhin stond, die aan de overkant Rhein heet.  Op de kaart staat middenin de Rhin/Rhein een stippellijn getekend. Toen ik de pont naar Duitsland nam heb ik die stippellijn niet gezien, daar stroomde de rivier net te hard voor. Typische verschillen tussen het land links (west) en rechts (oost) van deze stippellijn zijn:

-          “le maillot jaune” heet plotseling “das gelbe Tricot”
-          de prijs voor onderdak zakt van € 50 naar € 30 per nacht
-          het ontbijt (Frühstück) is voortaan “einbegriffen”
-          voor onderdak hoef je van nu af aan minder te zoeken: op elke 10 huizen is er 1 Gasthaus
-          fietspaden en bewegwijzering zijn perfect 
 

Het Duitse deel van de fietstocht past niet in het kader van deze column. Wellicht later.

Toch nog één slotopmerking:

Men had mij verteld dat SMS-en vanuit het buitenland heel goedkoop was. Dus iedere avond een uitgebreid (!!) verhaal naar het thuisfront: vrouw, dochters, andere volgers, etc.

Ik gebruikte géén SMS-taal, maar uitsluitend goedlopende volzinnen. Wist ik veel dat één SMS slechts 160 tekens mocht bevatten en dat je, als je doortikt, bezig bent met je tweede SMS, en je derde, enz. enz. Daar kwam ik later achter. Toen ik een naheffing kreeg van de provider: ruim € 80 !!!

 

Volgende keer: ff oppassen

3 reacties

even over dat Bière Blonde de l’Anciennes

dat is een vrouwelijke vorm, m.a.w. het is dus bier voor geblondeerde ouwe wijven Knipoog

Cyberbel

01 September 2010 om 17:24

Dus ik had het gewoon kunnen blijven drinken !!!
han44

01 September 2010 om 17:54

yepz, dat kan geen kwaad Tong uitstekend

mits met mate Knipoog

Cyberbel

01 September 2010 om 17:59

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.