Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

7. Hoe kunnen we spinning aantrekkelijker maken?

5 reacties
7. Hoe kunnen we spinning aantrekkelijker maken?

Toen ik onlangs samen met mijn kleinzoon op de wii een partijtje tennis speelde bleek ik over onvermoede talenten te beschikken. Nog nooit een tennisracket vastgehad (nu nog steeds niet trouwens) en elke keer als ik mijn arm een beetje bewoog vloog de bal feilloos over het net richting tegenstander.

Opeens zag ik uit mijn ooghoek een aantal mensen voor het raam en die stonden te schateren van het lachen. Dan besef je hoe dom de aanblik moest zijn van onze bewegingen. Sindsdien wil ik alleen maar met de wii spelen als de gordijnen dicht zijn.

Dat doet me denken aan die ene keer dat ik een rondleiding kreeg in een fitnesscentrum. We kwamen toen in een zaal en daar zaten meer dan 20 mensen zich een ongeluk te fietsen en ze kwamen geen millimeter vooruit !! Ik barstte toen in lachen uit, wat mijn begeleider niet leuk vond. Alle fietsers wilden dezelfde kant uitfietsen, behalve één, een dame,die wilde tegendraads het peloton inrijden. Een eng gezicht ! Het was dus maar goed dat ze ondanks verwoede pogingen niet vooruit kwamen. Bovendien had iemand de radio vergeten uit te zetten. De dame die de verkeerde kant op reed schreeuwde, in haar paniek, iets onverstaanbaars. Waarschijnlijk iets van "Opzij, opzij, opzij !!". Door die oorverdovende herrie was het voor de fietsers onmogelijk om gezellig te keuvelen met elkaar.

Ik heb aan mijn rondleider geadviseerd om voortaan de gordijnen te sluiten, want het was echt géén gezicht !!

 

Achteraf had ik toch wel medelijden met die fietsers, want buiten was het prachtig weer, echt fietsweer. Het enige voordeel om daar in die zaal te fietsen is dat je niet op het overige verkeer hoeft te letten en dat een valpartij in het peloton onwaarschijnlijk is. Die angst moet dus ongetwijfeld de drijfveer zijn om op zo’n “binnenfiets” te klimmen.

 

Toch moet het mogelijk zijn om het voor die arme mensen aantrekkelijker te maken. Als je een aantal beelden van streetview aan elkaar koppelt en deze synchroniseert tot fietstempo dan kun je die beelden projecteren op een groot scherm, voorin de zaal, zodat je de indruk wekt dat je in het groene hart van Holland langs het riviertje de Vlist fietst. Die éne fiets die de verkeerde kant oprijdt draaien we om (anders ziet ze niks), we zetten de radio uit en we zorgen voor landelijke geluiden: het loeien van een koe, het geblaat van schapen, het geluid van een vlucht ganzen en af en toe spuit een medewerker een beetje stront-geur de zaal in. Net echt !! En in het pollenseizoen een spuitbusje met stuifmeel, speciaal voor de hooikoortspatiënten, anders is het verschil met buiten te groot.

 

Ik zit ook te denken aan een Zwitserland-film. Op het grote scherm een prachtig berglandschap, met geluiden van koeienbellen, alpenhoorns en gejodel in de verte. En natuurlijk het piepen van remmen tijdens de afdaling in de haarspeldbochten. Speciaal voor die bochten zouden de fietsen zijwaarts moeten kunnen scharnieren, want rechtstandig door een haarspeld fietsen is niet slim.

 

En dan plotseling: gerommel van een snel naderend onweer. Zo gaat dat in de bergen. Een medewerker zet gedurende 5 minuten de sprinklers aan en daarna wordt het weer droog. Hoe levensecht kunnen we het maken?

 

In de toekomst verwacht ik dat deze binnensport (spinning genaamd) veel senioren en (hoog)bejaarden zal trekken. Zij zijn degenen die onzeker worden in het verkeer, niet meer goed op en af kunnen stappen. Naast koersbal zal spinning met name een sport zijn voor bejaardentehuizen. De eigenaar van een sportschool in Zuid-Holland heeft een vooruitziende blik: op de achterste rij heeft hij nu al 5 fietsen staan met trapondersteuning….

 

Tot slot nog een tip voor de jongeren in de spinning-zaal die (klaarblijkelijk) onzeker zijn in het verkeer. Probeer voorzichtig weer eens buiten te fietsen, gewoon beginnen op een rustig weggetje, desnoods met zijwieltjes, probeer je angst te overwinnen. Want ondanks alle verbetersnufjes in de spinning-zaal gaat er niks boven fietsen in de vrije natuur !!

5 reacties

Meneer Pluijmers, ik wil even laten weten dat ik geniet van uw stukjes!

Jopie (levensgenieter)

Jopie Meerman

29 August 2010 om 13:42

Bedankt !! Ik probeer alles uit z'n verband te rukken en toch bevolkingsgroepen niet te kwetsen. Ik denk dat de echte spinning-liefhebbers dit stukje "met een glimlach" zullen lezen.

Han P.

han44

29 August 2010 om 17:44

Ik ook, meneer Pluymers, ik ook. Ha, die Han! Dat jij al opa bent, sjongejonge... In mijn ogen ben jij nog steeds een jaar of veertien.
Tuinfluiter

29 August 2010 om 17:48

Ha die Han,

Zoals beloofd een reactie op je "spinning" column. Het enige voordeel van spinning is dat je ook kunt fietsen als het hoost met windkracht 5!! Maar dan zou ik zo'n hometrainer, zoals dat vroeger heette, i.p.v. "spinningbike", gewoon thuis zetten en de radio uit zetten. Gewoon voor het raam zetten en als de buren voor het raam komen kijken gewoon een paar keer bellen. Pas op of ik rijd je omver!!!Knipoog En tennis op de wii heb ik ook eens geprobeerd: geblindoekt, achterstevoren en met veel te veel drank op won ik van Roger Ferderer.Cool Driewerf hoera voor de moderne techniek.

 Groeten Dutch Vinnie

Dutch Vinnie

02 September 2010 om 16:36

Hoi Han,

Allereerst hartelijk dank voor het compliment en het lezen van mijn verhaaltjes. Ik heb ook jouw verhalen over de sporschool gelezen en ik vind ze erg leuk en zeker ook heel herkenbaar. 

Groeten, Frits.

familie van os

29 January 2018 om 11:40

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.