Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

6. TomTommetje pesten

1 reactie
6. TomTommetje pesten

Ik heb helemaal niets met TomTom’s. Ik kies met de auto bij voorkeur m’n eigen weggetjes, liefst binnendoor, om uiteindelijk na vele uren op mijn bestemming aan te komen. Heerlijk onthaasten, via een onlogische maar landschappelijk schitterende route. Tijd genoeg, ik ben toch met pensioen.

Ook in onbekend gebied (buitenland) kies ik voor deze methode. Verdwalen kan niet, je komt altijd wel ergens uit. En in noodgevallen is één blik op de kaart meestal voldoende om uiteindelijk naar je eindbestemming te rijden. Dat is pas vakantie.

Veel minder stressvol dan Autobahn of Route Péage.

 

Om maar niet te spreken over de risico’s die een TomTom met zich meebrengt:

  • die vrouw die boven op een nieuwe rotonde knalde omdat het navigatiesysteem deze nog niet kende
  • die man die rechtsaf sloeg en prompt een vijver inreed: daar was inderdaad vroeger een afslag, maar de situatie was gewijzigd, maar ja, de opdracht van TomTom was rechtsaf….
  • die familie die in Zuid-Frankrijk in een panieksituatie steunpunt Lyon van de ANWB belde: hun TomTom had het begeven, ze hadden de landkaarten thuisgelaten en ze wisten absoluut niet meer waar ze waren; na een vraag van de steunpunt-medewerker konden ze gelukkig toch nog vertellen waar ze zich ongeveer bevonden: tussen de dorpjes Virages en Rappel…..

En dan al die verschillende stemmetjes. Via een simpel knopje kun je kiezen welke persoon je de weg mag vertellen:

 

1. Truus:

Dit is de fabrieksinstelling. Truus is een saai vrouwtje; vóórdat ze bij TomTom solliciteerde was ze lerares Nederlands aan een VMBO-school. Daar heeft ze het articuleren tot kunst verheven. Vanwege ordeproblemen verliet ze het onderwijs en solliciteerde ze bij TomTom.

 

2. Bram:

Een begripvolle veertiger met een een rustige stem en een prettig karakter. Dè ideale schoonzoon!!

 

3. Camiel:

Een sympathieke Limburger met een zachte g. Jammer dat hij je regelmatig in lange files doet belanden.

 

4. Sjefke:

Een vrolijke Vlaming, bij wie je met plezier in de auto zit. Vreemd genoeg grossiert hij in wegomleggingen die (toevallig?) langs frietkotten en brouwerijen voeren.

 

5. Karel:

Ex-commando, autoritair type, heeft de neiging om de chauffeur af te blaffen. Alle orders moeten strikt opgevolgd worden. Sommige vrouwen houden hiervan…..

 

6. Lolita:

Dom blondje met zwoele stem. Veel mannen schakelen over op deze dame. Helaas heeft ze één probleem: ze kan niet kaartlezen. Zo kan de tijd van de autorit gevoelig oplopen. Mannen vinden dit opwegen tegen de sensuele sfeer tijdens de rit.

 

Maar nu mijn probleem: In mijn volgende nieuwe auto zit standaard een TomTom ingebouwd.

Ik kan nu het volgende doen:

-          dat ding gewoon niet gebruiken

-          dat kreng eruit slopen

-          of nog een beter idee: ik ga Truus op haar zenuwen werken

Ik tik een adres in Utrecht in en volg Truus gehoorzaam richting snelweg. Eénmaal op de A58 denkt Truus dat ze rustig een boekje kan gaan lezen, maar die vlieger gaat niet op. Ik neem de 1e afslag, weg van de snelweg, onder protest van Truus natuurlijk, die me weer terug naar de A58 probeert te leiden. Nee, ik kies de meest onlogische vervolgroute, over de smalste binnenweggetjes, en dat hou ik eindeloos vol. Lijkt het maar zo, of wordt de stem van Truus wat geagiteerd? Ik geniet met volle teugen van het Nederlandse landschap, met een duidelijk ontstemde Truus, die mij onvermoeibaar een andere kant op wil sturen. Ergens op een secundair weggetje in de Alblasserwaard sla ik onverhoeds en uiterst onlogisch scherp linksaf. Dan wordt het teveel voor Truus. Met een snauwerig: “Dan zoek je het zelf maar lekker uit” verbreekt ze de verbinding. Er klinkt een doffe plof en er komt een bescheiden rookwolkje uit de TomTom.

 

Hoera, ik heb Truus van TomTom overspannen gekregen!!!

1 reactie

 Leuk! Met Lolita zou ik het anders aanpakken. Ze kan niet kaartlezen maar misschien wel hartstikke goed autorijden.  Mijn broer had zo'n "Lolita" als vrouw. ze bracht hem overal heen als hij de kaart maar las.
Riet Luteijn

24 August 2010 om 16:34

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.