Fotografie Gina Heynze

Leuk dat je hier een kijkje komt nemen. Ik zal proberen je niet te vermoeien met teveel tekst. Ik fotografeer en ik doe dat met hart en ziel. Mijn foto's zijn op meer plekken op het WWW te vinden dus wanneer je het leuk vindt om eens te kijken...Klik op een van de links aan de linkerkant. Op mijn website staat meer informatie over hetgeen ik doe. Heb je een vraag...Aarzel niet contact met me op te nemen. P.S....Op de foto's rust copyright. Deze mogen niet ongevraagd gedownload en gebruikt worden.

Wachttoren Nieuw Namen

2 reacties

Citaat: "Luchtwachttoren Nieuw Namen (3T3) is een opvallende betonnen toren op de Nieuw Kieldrechtsedijk in Nieuw Namen. Ernaast ligt een later gebouwde ondergrondse BB schuilbunker.
De toren is gebouwd van prefab betonnen raatbouwelementen.
Bovenop de toren is het uitkijkplatform, dat bestaat uit een open ruimte van 3 bij 3 meter met een 1,5 meter hoge borstwering.
Aan de westzijde van het uitkijkplatform is een overdekte schuilnis.

De toren vormde een driehoek (luchtwachtkring) met de luchtwachttorens in Kloosterzande (verdwenen) en Koewacht. De toren in Koewacht bestaat ook nog en daarmee behoort de toren van Nieuw Namen tot de enige luchtwachtkring in Nederland waarvan nog 2 (van de oorspronkelijk 3) torens aanwezig zijn met de karakteristieke afstand er tussen, dus de enige plek waar nog sprake is van samenhang in het systeem van luchtwachtwaarneming.
De waarnemers rapporteerden aan het luchtwachtcentrum in Breda.

De toren is gebruikt tot 1964, het jaar waarin het Korps Luchtwachtdienst in Zuid- en Midden- Nederland is opgeheven. Daarna is de toren overgenomen door de BB (Bescherming Bevolking) en als observatiepost gebruikt om een mogelijke atoombominslag te lokaliseren. Daarvoor is rond 1968 naast de toren een kleine betonnen atoomschuilkelder gebouwd. De kelder meet circa 4,5 bij 2,5 meter. In 1980 werd ook deze taak beëindigd."

Tekst overgenomen uit deze BRON.

 

 

2 reacties

Wat een stoere toren en wat een mooi perspectief in deze foto.

Toos van Holstein

03 February 2021 om 14:01

Hele bijzondere bouwwerken !!! Er zijn er nog ruim 20 in Nederland, waarvan 3 in Zeeuws-Vlaanderen: Nieuwnamen, Koewacht en Eede.

han44

06 February 2021 om 17:31

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.