Gerwi's weblog

Kopstukken

0 reacties

Kopstukken. Je zal waarschijnlijk versteld staan wat daar allemaal onder kan worden verstaan. Ik wel in ieder geval. Samengevat kom je het tegen in de muziek, bij munten, dingen met een boven- en onderkant, dieren, een plaatsnaam in Groningen en mensen. In die laatste categorie gelden ze als aanvoerder, leider van hun team, partij etc.

 

Vanuit die laatste hoedanigheid is de link snel gelegd naar mijn politieke week – ik kan beter spreken van politieke maand – want je begrijpt dat juist de kopstukken in deze tijden, zo vlak voor de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap, het druk hebben. (Dat je de laatste weken minder blogs van me te zien krijgt heeft daar mee te maken). Zo kwamen zowel de provinciale als landelijke kopstukken van PvdA en GroenLinks deze week volop in actie op Zeeuwse bodem. Die belevenissen waren (meer dan) de moeite waard. Ga maar na.

 

Dinsdag pikte ik de lijsttrekkers voor de Eerste Kamer – Paul Rosenmöller (GL) en Mei Li Vos (PvdA) - op in Goes om ze mee te nemen naar Terneuzen alwaar een bezoek gepland stond aan de Zeeuwse Gronden. “Wat is dat?” hoor ik je belangstellend vragen. Klik hier zou ik aanbevelen. Prachtig om te zien hoe ernstig zieke psychiatrische patiënten (vooral jongeren) hier hun zelfvertrouwen terug krijgen. Paarden spelen daarbij een belangrijke rol net als begripvolle deskundigen die ze begeleiden op weg (terug) naar een plek in de maatschappij. Daar telt en doet iedereen mee. En dat komt mij dan weer bekend voor. Driemaal raden waarvan?

 

Boeiend was eveneens de berg aan informatie die de dame en heer over zich heen gestort kregen van Dow en Yara. Beide grote Zeeuwse chemische industrieën toonden aan best te willen meewerken aan vergroening en de energietransitie, onderstreepten de noodzaak, maar lopen ook nog tegen barrières aan waar Mei Li en Paul wellicht wat aan kunnen doen. Ira von Harras vulde m.i. geheel terecht aan dat bij al die operaties het belang van de samenleving, maar zeker ook de natuur (biodiversiteit) en het milieu eveneens prominente aandacht vereisen. Die aandacht voor de kopstukken was er zeker op de drukbezochte afsluitende meet en greet!

 

Tijdens een tussendoortje lieten regionale kopstukken als lijsttrekker Anita Pijpelink en nr. 2 (ondergetekende dus) van lijst 2 PvdA-GroenLinks zich in Brouwershaven overtuigen van het feit dat voedselbossen echt kunnen gaan zorgen voor een rendabele vorm van duurzame landbouw in een mooie combinatie met de natuur. De vele belangstellenden waren onder de indruk wat De Beheerlyckheid hiervoor allemaal al gedaan heeft, nog doet en op uit wil komen. Meer weten? Klik hier.    

 

Zaterdag volgde het klapstuk. En geklapt werd er! Meermaals en langdurig. Ere wie ere toekomt: het provinciale campagneteam (Eline en Lotte, gewone mensen zoals jij en ik) hadden de landelijke campagneteams weten te overtuigen dat de kopstukken van GroenLinks en PvdA uit de Tweede Kamer – Jesse Klaver en Attje Kuiken – ditmaal echt naar Middelburg moesten komen. In de prachtige, bomvolle, Oostkerk te Middelburg werden ze onthaald op een bijzonder hartelijk welkom. En – nadat ze eerst nog even het belang van de Provinciale Statenverkiezingen hadden aangehaald voor de samenstelling van de Eerste Kamer – werden ze daarna overstelpt met de nodige kritische vragen.

 

Over wonen, werken en leven in een van Neerlands dunst bevolkte maar toch o zo aantrekkelijke provincie. Hoe je daar invulling geeft aan het behoud en versterking van voorzieningen? Variërend van het OV, de (jeugd)zorg tot cultuur en ontspanning. Waarbij niet vergeten werd in te spelen op het gevaar dat rust aan de kust, ondanks de kustvisie, hier en daar toch weer in het geding lijkt te komen. En het belang van het klimaat niet te vergeten. De kopstukken Jesse en Attje – inmiddels goed ingespeeld op elkaar - gingen overal uitvoerig op in en zegden toe een en ander mee te nemen naar Den Haag.

 

Anita kreeg als Zeeuws kopstuk van PvdA-GroenLinks zowel aan het begin van de Townhall – nieuwe aanduiding voor Attje en Jesse van wat voorheen als meetings met Jesse bekend stond – als aan het eind de hele zaal met zich mee. Vanuit haar persoonlijke motivatie betrok zij het campagneteam en de praktisch volledig aanwezig top 10 van de lijst nadrukkelijk richting het grote doel in deze campagnetijd: laten zien dat we niet voor niets de krachten gebundeld hebben om Zeeland eerlijker, socialer en groener te maken! Dat kan. De plannen van PvdA-GroenLinks Zeeland zijn helder en duidelijk. Hoe meer mensen gaan stemmen, hoe beter! Ga jij ook?

 

“Geef eerst maar eens een reflectie op hoe jij zelf deze week ervaren hebt” hoor ik je als kritische volger mompelen. Goeie vraag. Heel inspirerend om te zien waar zoveel mensen zich mee bezighouden. En waar zoveel mensen vragen over hadden. Alles bij elkaar reden temeer om me vol te blijven inzetten voor de roodgroene idealen, juist omdat die m.i. antwoorden kunnen bieden op de problemen en uitdagingen van deze tijd.

 

Opvallend ook dat veel meer mensen op straat, tijdens het flyeren op de markt van Middelburg bijvoorbeeld, genegen zijn een flyer van ons aan te nemen. Daar kon zelfs een grote truck met oplegger van lijst 15 niets aan veranderen. Laat ik mijn reflectie op de inzet van de kopstukken en al die vrijwilligers zo samenvatten:

“Wanneer PvdA-GroenLinks Zeeland na de verkiezingen van 15 maart a.s. op kop gaat, dan kan die dag voor mij niet meer stuk!” Help jij mee dat te bereiken?

 

       

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.     

 

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.