Gerwi's weblog

Op weg naar...

0 reacties

Op weg naar… Tja, waar naartoe? En waar te beginnen na zo’n heftige week? Want een heftige week was het. Dat ben je toch wel met me eens? Een week vol strijd ook.

 

Moet ik je meenemen naar de man die vanachter immens grote tafels vanuit het presidentiële paleis in Moskou Oekraïne de oorlog verklaard op basis van compleet verdraaide redenen? Koud en kil lijkt Poetin naar niets en niemand te luisteren – zelfs grote delen van zijn eigen volk negerend – om zijn invloedsferen op te rekken naar oude Sovjetnormen. Op weg naar Vladimir? Nou nee, eerlijk gezegd ben ik niet bij machte deze rancuneuze, nieuwe Russische tsaar te stoppen. Wie wel? Straks een tip.

 

Eerst een andere optie. Op weg naar de strijd om de zetels in de diverse Zeeuwse gemeenteraden? “O nee toch? Je staat zelf ergens onderaan als lijstduwer. Dan wil je mij toch niet wijsmaken dat wij geïnteresseerd zijn in wat je op dat meest noordelijke eiland van onze provincie voor die verkiezingen hebt gedaan? Of nog gaat doen? Laat die eer aan de lokale helden,” hoor ik je nu hardop foeteren. Gelijk heb je.

 

Wetende hoe sterk die Schouwse helden hun mannetje/vrouwtje staan, laat ik dat graag aan hen. Geloof je me niet? Kom dan kijken bij de opening van de Roze Olifant op 27 feb a.s. bij het poppodium Brogum te Zierikzee. Digitaal volgen kan ook. Meld je gerust aan via [email protected] en laat je overtuigen. Ben je jong (of iets minder jong) en ga je liever zelf in debat aan de hand van een aantal stellingen? Dan kan je je hart ophalen op 4 maart a.s. vanaf 19.30 uur in de Elliot, soos van de UCR. Daarvoor als politicus te worden uitgenodigd, vind ik dan wel weer een eer. Volgende week vrijdagavond ben ik dus op weg naar Middelburg.

 

“Allemaal leuk en wel, maar waar wil je ons deze week nu mee naar toe nemen?” Dan komt de Maalderij van de Prosperhoeve in aanmerking. Niet alleen vanwege de oorspronkelijke maaluitrusting bij deze oudste hoeve (1850) uit die Vlaamse polder, maar ook omdat zij de toegangspoort vormt voor het Grenspark Groot Saeftinghe. Nu de coronamaatregelen praktisch opgeheven zijn, werden we daar afgelopen vrijdag hartelijk onthaald op ons eerste fysieke werkbezoek sinds tijden.

 

Hoewel we niet kunnen spreken van een keerpunt in de wereldgeschiedenis, wandelden we na een informatieve sessie naar buiten om met eigen ogen de kentering te aanschouwen die gaande is in de Prosper- en Hedwigepolder. Ruim twee jaar geleden hadden we gezien hoe kranen, shovels en graafmachines enerzijds een nieuwe ringdijk opwierpen. Anderzijds zowel aan de Vlaamse als Nederlandse zijde geulen groeven en alles egaliseerden om straks het Scheldewater vrij baan te geven voor nieuwe getijdennatuur rond slikken en schorren. Het vleermuizenhotel (eentje van 5 sterren) staat er inmiddels zoals ook de nieuwe ringdijk klaar ligt.

 

Mooi plan. Totdat de PFAS-verontreiniging in zijn volle omvang doordrong. Komt hier straks echt die beoogde nieuwe natuur? Of slibt het binnen de kortste keren dicht met vervuilde troep? “Dat gaat niet gebeuren!” zo werd ons stellig verzekerd. De zorgen geuit door o.a. de Provinciale Staten waren binnengekomen. Niet alleen bij de Belgische uitvoerder. Ook in Den Haag. De vraag om een Nederlandse regisseur, zoals de Vlamingen die reeds hebben aangesteld, (b)lijkt dan weer een stap teveel van het goede. Er komen 2 coördinatoren. Eentje van het Rijk en een Zeeuwse.  

 

“Lopen we daarmee niet het gevaar in een oeverloos gepingpong terecht te komen?” opperde ik toen we alle vragen mochten stellen die we op ons hart hadden. Dat is zeer zeker niet de bedoeling. Van Zeeuwse kant gaat men alles in het werk stellen om het tempo erin te houden. Zowel in de afstemming, het onderzoeken als de werkzaamheden. Het water stroomt echter pas binnen wanneer alle (veiligheids)seinen op groen staan is de bedoeling. Op wat kleine afrondingswerken na is de polder klaar voor nieuw leven. Op weg dus naar die laatste fase. We volgen het kritisch, daar kan je van op aan.

 

Zoals je er ook van op aan kunt dat ik op weg ben naar de finale van deze week. Eigenlijk was het al de openingsetappe op maandag. Tijd voor Jure, Sarah, Nadae, Koenen en Florissen dus en al die andere klasgenoten van 6 Zeeuwse VO-scholen. Op hun paasbest of in hun gewone dagelijkse kloffie. Ze debatteerden op het scherpst van de snede tijdens de Zeeuwse voorronde van het BNNVara jongerendebat “Onderweg naar het Lager Huis.” Zonder over een grens te gaan..

 

Met een tweetal andere Statenleden mocht ik jureren. In 1 op 1 debatten, in de ene school is voor, de andere is tegen debatten, in 360 graden debatten (waarin tijdens het debat de rollen opeens omgedraaid worden, was je voor ben je opeens tegen > hoe hou je je dan staande?). Of het nu ging over “de schaal van toerisme in Zeeland moet kleiner”, “actievoeren voor een beter klimaat helpt” of “landen die breken met het EU-recht moeten uit de unie worden gezet,” de stellingen werden verdedigd of aangevallen als koene strijders waar ridder Floris destijds nog wat van had kunnen leren. Maar ook wij als hedendaagse politici. Want hoe fel de rondes ook waren, het ging op de inhoud. Er werd nooit op de man/vrouw gespeeld.

 

En toen moest Jantine nog komen. Met haar V-rede. Dat is het onderdeel waarin iemand in 150 seconden zijn of haar kijk op een maatschappelijke kwestie duidelijk maakt. Ze sprak rustig, overtuigend. Gebruikte haar stem indrukwekkend om de boodschap duidelijk te maken: anno 2022 aub niet langer polariseren, niet je eigen belang voorop stellen, maar breder kijken in deze wereld, meer samenwerken en echt naar elkaar omkijken. Wat een betoog! Je kon een speld horen vallen.

 

Geen wonder dat de medewerkers van het Debatbureau haar uitkozen voor de landelijke finale van Op weg naar het Lager Huis. Dik verdiend. Wat mij betreft slaat ze die over en gaat ze direct op weg naar het Kremlin: want een V-rede die leidt tot vrede, daar snakt iedereen nu al naar! De onschuldige burgers in de Oekraïne voorop. Ja toch?          

 

 

  

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.     

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.