Gerwi's weblog

Een Zeeuwse boekenkast vol...

0 reacties

Een boekenkast. Heb jij er een? Ik eerlijk gezegd meerdere. De voorloper van de boekenkast was de boekenkist.

 

Je kent vast het waar gebeurde verhaal van de ontsnapping van Hugo de Groot in zo’n kist. Maurits was na het doodschieten van zijn vader Willem van Oranje in 1582 als stadhouder en veldheer niet van de kinderachtige soort. Wie hem niet gunstig gezind was kon zomaar – letterlijk en figuurlijk – een kopje kleiner gemaakt worden. Raadspensionaris Johan van Oldebarnevelt (zeg maar de Rutte uit zijn tijd) werd onthoofd en diens vriend Hugo wachtte sinds 1619 een levenslange opsluiting in kasteel Loevestein. Hugo bedacht samen met zijn vrouw een list en kon zodoende bij de ruil van de boekenkist bijna 2 jaar later ongezien zijn gevangenis verlaten. Ademloos kon ik vroeger naar dat soort verhalen luisteren. Nu lees ik ze graag.

 

De eerste boekenkast dateert van de 18e eeuw. Ware meubelpronkstukken van echte gildemeesters. Hele boekenwanden met ladders en omlopen. Stijlvol. Daar steken mijn Billy’s schril bij af. Mijn interesse in boekenkasten gaat vooral uit naar hoe ze zijn ingedeeld. Op alfabet, grootte, thema? Hoe ziet die van jou eruit? Of heb jij niets met boeken? Kan natuurlijk. Anno 2021 voeren sociale media de boventoon schat ik in wanneer het gaat om kennis opdoen. Vluchtige berichtjes, foto’s en/of filmpjes vliegen voorbij. Dat daar ook het nodige fakenieuws tussen zit – met alle gevaren van dien – hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Laat ik gauw de overstap maken naar mijn politieke week.

 

Afgelopen vrijdag was het eindelijk zover. Onze boekenkast was klaar om besproken te worden. “Hè, dat meen je niet? Je gaat mij toch niet wijsmaken dat jullie gekozen zijn om te gaan debatteren over Billy’s, Hugo de Groten of 18e-eeuwse kabinetstukken?” opper jij nu compleet verbaasd. Nee, nee, wees gerust.

 

De Zeeuwse boekenkast wordt door ons vaak gebruikt als metafoor, als vergelijk voor de opbouw van een bijzonder omvangrijk visiestuk: de Zeeuwse Omgevingsvisie. Bedoeld als onderlegger voor de lang verwachte nieuwe Omgevingswet per 1 juli 2022 (tenzij die nogmaals uit- of afgesteld wordt). Die OW moet 26 huidige wetten vervangen die gaan over de inrichting van de ruimte, het milieu en nog veel meer.

 

Geloof het of niet, maar alle Zeeuwse partijen leek het jaren geleden al van belang goed met elkaar af te stemmen wat er nou toe doet wanneer je je kijk wilt geven op wat waar wel of niet zou mogen in onze provincie. En wie daar dan over gaat. Want wat voor de één zwaar meeweegt, kan voor de ander zo de prullenbak in. Kom je gelijk bij de vraag: waar is er plek voor milieustraten? Waar mogen woningen gebouwd worden? Bedrijventerreinen? Windmolens? Wat is historisch erfgoed en moet zeker bewaard blijven? De kustvisie zorgde ervoor dat de Zeeuwse Noordzeekust in ieder geval niet volgebouwd mag worden met recreatieverblijven. Ja toch? En hoe zit dit dan met de Deltawateren? Ruimte voor landbouw en natuur? Blijven dat tegengestelde belangen of kunnen ze elkaar juist gaan versterken?

 

Zomaar een aantal vragen. Waar tientallen, misschien wel honderden voorgesprekken over zijn geweest met tal van partijen, maatschappelijke belangenorganisaties, bedrijven, kennisinstellingen, overheden en als je wilde kon jij ook aangeven wat je wenselijk acht. Wanneer je nou iets mompelt van “Ik? Nooit geweten, niets van gemerkt,” raak je het punt waar mijn collega aandacht voor vroeg. Want dat participeren, dat meedenken vanuit het veld vinden we allemaal een topprioriteit. Voor inspraak en achterbanraadplegingen was het nodige geregeld. Toch altijd goed om nog eens kijken of en hoe dat nog beter kan.

 

Vrij vertaald kun je stellen dat onze Zeeuwse boekenkast momenteel is opgebouwd uit 27 vakjes – 27 deelvisies of deelbelangen zo je wilt, de een reeds vastgesteld, de ander in aantocht – en beschreven in deel A van de Zeeuwse Omgevingsvisie (algemeen) en deel B (die 27 stukken stuk voor stuk). Alles onderverdeeld in 4 bundels, elk met een eigen kleur gemarkeerd. Geel voor wonen, werken en leven in Zeeland, groen voor de balans tussen water en land, rood voor duurzame vernieuwingen en blauw voor alles wat met klimaat en energie te maken heeft.

 

Honderden bladzijden, die jij waarschijnlijk niet allemaal gaat naslaan. Van links tot rechts viel er echter waardering te beluisteren voor hoe deze puzzel in elkaar is gezet. Natuurlijk, het is “nog maar” een visie. Die moet na vaststelling concreet uitgewerkt worden door veel van de partners/partijen die hebben meegedacht. En ja, dan is het de kunst om elkaar in je waarde te laten en de bevoegdheden neer te leggen waar ze horen. Zo dicht mogelijk bij jou dus. De gemeente ja, maar op sommige terreinen dient die zich dan toch te richten naar dat wat de overkoepelende provincie afspreekt op terreinen waar zij over gaat (de natuur bijvoorbeeld) zoals de provincie zich weer moeten houden aan regels van het Rijk en Europa.

 

Afgelopen vrijdag ontsponnen zich reeds interessante debatten. Minicampings lijken van de coalitiepartijen toch wel door te mogen groeien naar maxi. Hoeven we geen extra oog te hebben voor de woonbehoeften van mensen die gevoelig zijn voor elektromagnetische straling, maar wel voor wie hier tijdelijk komen wonen vanuit het buitenland voor hun werk? Gaan we wel of niet de adviezen van een commissie over de milieueffecten opvolgen?

 

Over een paar weken beslissen we over dit omvangrijke werkstuk. Zeg maar de kapstok waar de komende decennia het beleid aan opgehangen en getoetst wordt. Waarbij de balans tussen economie, ecologie en het welzijn van mens en dier voorop moet (komen te) staan! Daar zal GroenLinks in ieder geval scherp op letten. Om te voorkomen dat al dat (voor)werk straks via een (digitale) Hugo-de-Groot-achtige-boekenkist-truc ergens in het Zeeuws Archief belandt om iedereen weer zijn eigen gang te laten gaan, hebben we in elk geval afgesproken dat we blijven bouwen aan onze boekenkast. Jaarlijks, desnoods meerdere malen.

 

Hopelijk is jouw interesse gewekt. Over welk boek wil je meer weten? Wonen, werken, school? Evenementen, cultuur, natuur? Neem anders eens een kijkje op de speciale website over de Zeeuwse Omgevingsvisie. Niet saai en er zit vast iets tussen van jouw kostje. En o ja, geef gerust je lievelingsboek(en) door. Al of niet voorzien van je vragen of suggesties. Als liefhebber van boeken en participatie kan mijn boekenkast nooit vol genoeg zijn.. Wordt vervolgd.

 

 

    

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.     

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.