Gerwi's weblog

Een dijk van een ...

0 reacties

 

Een dijk van... Voldoende sterkte om het water tegen te houden! Dat zullen ze van Limburg tot de Biesbosch in koor brullen nu dat natuurlijke element haar ware kracht demonstreert op een manier die velen als onvoorstelbaar voorkomt. Oudere Zeeuwen onder ons weten er echter alles van. Van hieruit kunnen we weinig anders doen dan gedupeerden daar ons medeleven betuigen. 

 

“Krijgen we nu een verhandeling over waartoe H2O allemaal in staat is? Of zie je toch kans een brug te slaan naar de Zeeuwse politiek?” vraag jij je af. Wordt lastig ja, ware het niet dat water en waterkeringen juist deze week centraal stonden in de kabbelende Zeeuwse politiek. Toch hielden 3 “stroompjes” de gemoederen bezig, wetende dat deze of gene best kan aanzwellen tot een behoorlijke storm. En daar zijn we hier niet gek op.

 

Of het me lukt dat uit te leggen? Afgelopen vrijdag achtten collega’s dat in een extra vergadering over het eerste onderwerp van de dag praktisch ondoenlijk. Het ging over de zoveelste poging om de Zeeuwse aandelen Evides – publiek bezit van ons water – uit het aandelenpakket van de PZEM (commercieel bedrijf) te halen. Gratis gaat dit niet. Dat weten de provincie en Zeeuwse gemeenten al jaren. De PZEM kan simpelweg dit winstgevende onderdeel niet missen. Het dividend – lees de winstuitkering – is jaar in jaar uit nodig om de tekorten aan te vullen, grotendeels veroorzaakt door de kerncentrale (die moet namelijk altijd minimaal de kostprijs ontvangen). Komt gemiddeld gezien al gauw neer op zeker zo’n 150 euro per Zeeuws huishouden. Wist je dat?

 

Maar er dient zich een extra kans aan. Bovenop de gemaakte compensatieafspraken voor de marinierskazerne biedt het Rijk Zeeland 10 miljoen extra om deze langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan. “Ook niet gul als je weet dat je 367 miljoen euro nodig hebt om die aandelen te kopen?” hoorde ik een collega roepen, terwijl iemand anders veronderstelde: “Het blijft een gek idee om iets voor zoveel geld te moeten kopen terwijl dat al van jou is.” Ik snap de vragen, maar toch zit het net iets anders. Voor Evides moet betaald worden. Jazeker. Maar datzelfde bedrag komt terug in de kas van PZEM.

 

Probleem is dat Zeeuwse overheden over het algemeen zelf geen cent te makken hebben. Hoe leg je dan 367 miljoen euro bij elkaar? Door je te verenigen in een “statutaire tussenpersoon.” Die holding kan “makkelijk” dat geld lenen op voorwaarde dat een overheid garant staat. De provincie zou dat als grootste aandeelhouder kunnen doen op voorwaarde dat haar weerstandsvermogen toereikend is. Zeg maar dat je genoeg achter de hand hebt zodat de bank voldoende vertrouwen in je houdt om tegenslagen te kunnen opvangen. Met die 10 miljoen van het Rijk lukt dat. Bijna 100% zeker, alleen in het slechts denkbare scenario lopen we gemiddeld 2,72% risico per jaar. Is te overzien.

 

“Ok, dit snap ik,” hoor ik je nu hopelijk mompelen. Alert als altijd direct gevolgd door: “Maar daarmee heb je nog geen cent afgelost van die 367 miljoen. Hoe krijg je dat dan voor elkaar?” Knappe koppen hebben daarvoor een plan bedacht. Als de aandelen Evides van de Zeeuwse overheden zijn hoeft het jaarlijkse dividend van zo’n 15 a 20 miljoen euro niet meer ingezet te worden om de PZEM (lees kerncentrale) overeind te houden. Die hebben net 367 miljoen erbij gekregen en houden het met de 700 miljoen die ze uit eerdere verkopen (Delta, afval, zeelandnet etc.) al in kas hadden wel vol tot de officiële sluitingsdatum van de kerncentrale in 2033.   

 

Wanneer je per jaar van dat Evidesgeld zo’n 5 miljoen gebruikt als aflossing en de rest grotendeels als co-financiering voor de komst van een Delta Kenniscentrum – onderdeel van het compensatiepakket voor de marinierskazerne, waar we voor getekend hebben – is het mooi meegenomen dat je dan jaarlijks nog zo’n 1,6 miljoen extra vrij te besteden hebt. “Ho ho, dat gaat een eeuwigheid duren op die manier voordat je 367 miljoen hebt afgelost, zelfs als de rente 0% is. Daar trapt toch geen bank in?” protesteer je heftig.

 

Kijk, dat doet me goed. Volgens mij snap jij het prima. Maar we krijgen nu ook dividend van de PZEM zelf. Hoeveel? Dat ligt aan de energieprijs. Gaat die (fors) omhoog, dan komt er genoeg binnen om uiterlijk in 2033 alles te hebben afgelost. Blijft die laag? Dan zitten we over 12 jaar nog met een schuld van maximaal zo’n 300 miljoen (12 x 5 gaan er sowieso af). Ook dan verwacht men dat verlenging van de afbetaling mogelijk is met garantstelling. Is toch een dijk van een constructie nietwaar? Alleen of ie waterdicht is?

 

Een andere dijk van een berekening kregen we voorgeschoteld bij een tussentijdse infosessie over de Zanddijk in Yerseke. Hoe die eruit komt te zien wordt in december a.s. beslist. Wel had PS als opdracht meegegeven de marges van plus of min 40% op de geraamde prijs terug te brengen tot zo’n 15%. Het goede nieuws? De kans is aanwezig dat dit lukt. Met 1 restrictie: we moeten wel rekening houden dat de basisprijs omhoog schiet nu bouwmaterialen steeds duurder worden. Tja, ik voorspel dat dat voor een gat zorgt in een dijk van een begroting. 

 

Op de dijk der Zeeuwse dijken – die nieuwe in Perkpolder met gedeeltelijk thermisch gereinigde grond waar de chemische rotzooi toch niet uit verwijderd blijkt – keken we op een werkbezoek onze ogen uit. Want in 1e instantie geen verschil te zien. Tussen de oude, schone dijk en de nieuwe, vervuilde welteverstaan. Deskundige uitleg maakte duidelijk hoe er in een hoek toch giftige troep doorsijpelt. Vooralsnog voornamelijk in en rond een kwelsloot, die in principe niet voor de landbouw bedoeld is. Maar hoe lossen we dit op? Geluiden uit de omgeving als “zet die hele dijk maar aan de dijk” of “gooi die opengebroken dam – om het water de ruimte te geven – maar weer dicht” zijn veel te kort door de bocht. Een dijk van een oplossing zou wel eens kunnen liggen in die doorsijpelende rotzooi niet eerst ook nog eens 17 km door het Zeeuws-Vlaamse land te laten slingeren.

 

Allemaal dijken van constructies. Maar of ze genoeg zoden aan de dijk zetten? Dat gaan we als GroenLinks goed bekijken. Daar hebben we minimaal 1 week de tijd voor, want het water staat ons hier gelukkig nog niet tot aan de lippen..    

 

    

 

  

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.