Gerwi's weblog

Camera obscura?

0 reacties

 

De camera obscura. Oftewel de donkere kamer. In een van de wanden van een verduisterde ruimte is een klein gaatje geprikt met als effect dat op de achterwand alles omgekeerd in beeld komt. Een basisprincipe dat al bijna 2500 jaar bekend is (Aristoteles), maar de in Dokkum geboren Fries Gemma Frisius (1508-1555) was de eerste die de werking beschreef. Of was het toch de Italiaan Girolamo Cardano (1501-1576)? Feit is dat die laatste in ieder geval het gebruik van een lens introduceerde. Hetgeen messcherpe afbeeldingen opleverde. Zo werd de voorloper van de fotocamera geboren.

 

Nadat foto’s, scans en andere apparatuur duidelijk hadden gemaakt dat de opname van mijn moeder in het ziekenhuis ingewisseld mocht worden voor het vertrouwde oost west thuis best, kon deze week alle aandacht weer gericht worden op de politiek. Camera’s klikten en draaiden, geluidsopnames volgden en de fractie van GroenLinks kwam letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers te staan. Of wij daarbij zelf de camera obscura hanteerden?

 

Het begon al op de 2e dag van de werkweek. De provincie wil met de tijd mee. Een nieuwe website is dan bittere noodzaak. Daar wordt hard aan gewerkt. “Werd tijd ja,” zie ik je bevestigend knikken (of behoor je tot “het clubje” dat toevallig nog nooit op de provinciale website heeft gekeken?). Gevolgd door: “Betekent dit dat de statische portretten van de 39 volksvertegenwoordigers ook een nieuwe look krijgen?” Jazeker. Of we dat nu nodig achten of niet, één voor één komen we aan de beurt. De aftrap was voor ondergetekende op een van mijn favoriete stekjes in Zeeland. Waar dat was? Nog even geduld. Na de zomer moet de nieuwe site in de lucht zijn en zie je waar ik graag vertoef.

 

Die dinsdagavond toonde 1 Vandaag dreigende wolken boven de Westerschelde. Het actualiteitenprogramma sprong in op de onrust over de vervuiling van dat water. Met niet afbreekbare deeltjes Pfas – zij zorgen er o.a. voor dat er niets aanbakt in je koekenpan – die zich maar ophopen en ophopen in de voedselketen. En dus in de mens mocht je bijvoorbeeld vis eten uit die contreien. Na die recente lozingen uit de haven van Antwerpen sloeg GroenLinks Zeeland als eerste alarm in onze provincie, leidend tot mijn eerste optreden op de nationale tv.

 

Het vertoonde lijkt misschien op een figurantenrol, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de opnames 40 minuten in beslag namen. Alleen het fragment na minuut 8 en 12,5 achtte hij rijp voor vertoning. Of dat het gangbare beeld - niks aan de hand, is hier al jaren zo – flink op zijn kop gaat zetten? Dat moet nog blijken. Maar in ieder geval volgt er nader onderzoek en spoeden alle betrokkenen zich de komende week naar Middelburg voor verder overleg en afstemming.   

 

De volgende ommekeer viel enkele dagen later in tweevoud te noteren. Zowel de donderdagavond als gehele vrijdag vergaderden de Statencommissies Ruimte en Economie voor het eerst na meer dan 7 maanden weer fysiek. Waar de één de Statenzaal fotografeerde (“O ja, zo zag het eruit”), nam de ander de gelegenheid te baat voor te dragen uit een x-aantal A4tjes. Of zich te mengen in weer eens een echt debat. Die verliepen gelijk een stuk levendiger.

 

“Dankzij roodgroene vertegenwoordigers zeker, die met behulp van de-camera-obscura-werkwijze onderwerpen ondersteboven boven tafel weten te krijgen?” opper jij nu misschien. Zo ver zou ik niet durven gaan. De kwestie van de gevaarlijke verkeerssituatie op de N290 bij Kapellebrug schreeuwt om een oplossing waarbij in ieder geval de veiligheid van voetgangers en fietsers beter gegarandeerd moet worden. Daar is iedereen het over eens. Alleen hoe overbruggen we zo veilig mogelijk de periode tussen de tekentafel en daadwerkelijke inzet van sjofels, walsen en wellicht tunnelaanleggers? Dure camera’s? Trajectcontroles? Blijken niet mogelijk op korte termijn. Gelukkig had mijn collega een praktische ingeving: laten we starten met van die palen die aangeven “u rijdt te snel.” Je weet wel: waar je toch automatisch langzamer door gaat rijden. Unanieme bijval.

 

Dat kon vrijdagochtend niet gelijk geconstateerd worden. Op de agenda twee milieurapporten. De een handelde over een verkenning voor ver(der)gaande samenwerking rond milieutaken – daarover later meer – terwijl de andere een rapportage bevatte over wat er van het milieuprogramma in de jaren 2019 en 2020 terechtgekomen is. Best het nodige. Maar meerdere partijen constateerden tevens dat het aantal milieuovertredingen door bedrijven oploopt. Een schoon en veilig milieu raakt steeds verder uit beeld wanneer bedrijven bewust boetes gaan incalculeren en “lachen” om dwangsommen..

 

Toen de jongste loot uit de roodgroene fractie nadrukkelijk aandacht vroeg voor bedrijven die met minder goede bedoelingen neerstrijken in onze provincie – waar snel geld te verdienen valt door zich met duistere zaken bezig te houden en milieuregels bewust niet te volgen (want wat is de pakkans?) – viel de dienstdoende voorzitter bijna van de stoel. Of hij zijn woorden alsjeblieft wel zorgvuldig wilde kiezen?

 

Nou kun je dat gerust aan ons burgercommissielid over laten. “Natuurlijk doen veruit de meeste Zeeuwse bedrijven hartstikke hun best om het goed te doen” vervolgde hij zijn betoog. Waar hij echter aandacht voor vroeg was dat de ware milieucriminaliteit hier veel strenger aangepakt dient te worden. Dat zijn we niet gewend, misschien zijn we nog wel (te) naïef op dat vlak. Bovendien verzon hij dit alles niet zelf he. Het staat zwart op wit in die rapportages.

 

Zo werden me deze week een paar dingen duidelijk voor zover nog nodig: talent voor fotomodel of acteur ontbeert me zoals er ook geen geboren journalist in me schuilt. Des te blijer ben ik daarom dat de pers de weg naar de Abdij gelijk weer wist te vinden. Zij legde haarscherp vast wat mijn collega wil(de) aankaarten. Benieuwd? Klik hier.

 

Wanneer camera’s draaien en klikken en geluidsopnames kraakhelder zijn, dan heb je als fractie geen camera obscura nodig. Des te meer een camera obscure. Trots dat we als GroenLinks deze week kleine gaatjes doorprikten om de echt grote “vuulte” in onze provincie scherp in beeld te krijgen. Opgeruimd staat immers netjes in een provincie die schoon en veilig wil zijn. Ja toch?     

 

 

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.