Gerwi's weblog

Op zoek naar het ei van Columbus?

0 reacties

Columbus. Dat deze man als de beroemdste ontdekkingsreiziger wordt beschouwd sinds hij in 1492, al westwaarts varend, een nieuwe weg naar Indië meende te hebben gevonden, weet je vast wel. Dat hij de enthousiaste inwoners van het eiland waarop hij strandde daarom indianen noemde zal ook geen nieuws zijn. Net zo min als dat hij dus feitelijk te boek staat als de ontdekker van Amerika. Maar ken je ook het verhaal achter het ei van Columbus? Laat ik je met een schijnbeweging op weg helpen.

 

Toen hij een jaar later – bij de viering van zijn terugkeer, aan tafel bij kardinaal Mendoza – door Spaanse edelen werd beschimpt als zou zo’n ontdekking niets voorstellen, voelde hij zich in zijn eer aangetast. Hij greep een ei van de schaal en wedde dat zo’n ontdekking net zo moeilijk was als dit voorwerp recht op tafel te zetten zonder hulpmiddelen. Iedereen probeerde het, maar niemand slaagde. Alleen Christoffel. Hij tikte de onderkant kapot en plaatste het ei eenvoudig op het meubelstuk. Inwendig grinnikend liet hij iedereen verbouwereerd achter. Sindsdien staat het ei van Columbus model voor oplossingen van ingewikkelde problemen.

 

Red ik het om daarmee de overstap te maken naar mijn politieke week? Dat valt nog te bezien. Misschien is die puzzel complexer. Want telkens wanneer ik dacht dat we bezig waren (z)ware ontdekkingstochten op te lossen met eieren van Columbus, wierp iemand wel weer een schijnbaar onoverkomelijk bezwaar op.

 

Natuurlijk wil jij nu voorbeelden. Snap ik. Laat ik beginnen bij een reeds jarenlang sluimerend probleem. De scope daarvoor concentreert zich op de vraag: “Wat moeten we aan met het voormalige Zeeuwse onderzoeksbureau Scope?” Overheden, maar ook de andere O’s (van ondernemers, onderwijs en maatschappelijke organisaties) zijn alle gebaat bij onafhankelijk Zeeuws onderzoek. Als onderlegger voor hun eigen of gezamenlijk uit te stippelen beleid. 4 jaar terug maakte een blunder bij de presentatie van de Staat van Zeeland duidelijk dat die onafhankelijkheid in het geding leek te komen, ook al was men inmiddels ondergebracht bij de bieb in het ZB Planbureau.

 

Tijd voor een ei van Columbus. M.a.w. we gooien er wat onderzoeken tegenaan. Dat de uitkomst neerkomt op een aanbeveling om die onderzoekers te plaatsen onder een onafhankelijke Zeeuwse kennisinstelling is misschien niet zo verrassend. GS en ZB startten enthousiast gesprekken met de HZ en PS ging 25 september jl. akkoord dat traject verder te laten uitwerken. “Ok, duurt wat lang,” roep jij nu misschien, gevolgd door: “Maar Columbus zou dit toch geen ontdekkingstocht noemen. Wat maakt dit probleem zo complex?”

 

Misschien wel een andere aanbeveling: ga over tot de vorming van een data-alliantie. Niet direct met het CBS, maar natuurlijk op zijn Zeeuws. In het huidige digitale tijdperk heeft iedere O belang bij een databank waarin alles dat ooit verschenen of onderzocht is rond bepaalde thema’s ondergebracht wordt. Opdat iedere belangstellende voor zijn of haar beleid daaruit kan putten als inspiratie voor nieuw beleid of dito onderzoek. Logisch dat je zo’n alliantie rustig opbouwt. Het sociaal domein, de arbeidsmarkt en toerisme worden daarbij gelijk naar voren geschoven.

 

Of met name die laatste 2 voorbeelden nou wel zo inspirerend werken? Zeeuwse bureauladen puilen al uit van de onderzoeksrapporten hierover. En er is al veel in gang gezet. Het idee van GroenLinks dat die onderzoekers zich daarom beter kunnen richten op thema’s waarmee Zeeland zich wil onderscheiden bij o.a. het toekomstige Delta Kenniscenturm – voedsel, water en energie – kreeg bijval. Maar ik behield het gevoel dat het ei nog niet klaar is om uitgebroed te worden. We houden m.i. behoefte aan iemand die het onmogelijke mogelijk maakt: ingewikkelde dubbele verlangens zo simpel uiteen rafelen dat iedereen er (weer) in gaat geloven.

 

Een andere ingewikkelde puzzel dateert van recente datum en vormde de laatste opgave van deze lange vergadervrijdag. Aan de orde de vraag of de strategie richting een goed Zichtbaar Zeeland duidelijk genoeg is. M.a.w. dat niet alleen Zeeuwen, maar met name ook niet-Zeeuwen, ervan overtuigd raken dat Zeeland de plek is waar je moet zijn. Niet alleen om te recreëren, maar ook om te wonen, werken, studeren en/of ondernemen. GS stelt klip en klaar: “Ja hoor, dat is inmiddels helder. Hoog tijd om over te gaan tot de uitwerking van die strategie” Dat de beoogde uitvoerders – bijvoorbeeld gemeenten, bedrijven en organisaties – nog lang niet zover zijn is voor GS geen reden langer te wachten.

 

Een groot deel van de Staten heeft daar zo haar twijfels over constateerde ik als voorzitter. Een collega van D66 haalde zelfs letterlijk de expeditie van Columbus van stal: bestaande uit 3 schepen, goed bemand, volledig bekostigd door overheden en belanghebbende kooplieden. Met een duidelijk doel. En zelfs toen bleek de klus nog (te) moeilijk. Of GS niet het gevoel heeft dat zij voor de troepen uit vaart? Om dan later te moeten constateren dat de overige boten – lees belanghebbenden – lang niet volledig of misschien helemaal niet afvaren? Nee hoor. Het kan weliswaar nog jaren duren, maar wees gerust: geef nu vast het geld mee want tegen die tijd zullen er meer dan genoeg belanghebbenden alsnog zijn aangehaakt en hun steentje bijdragen om al die doelen waar te (kunnen) gaan maken.

 

Moeten we ook hiervoor eveneens op zoek naar een ei van Columbus? Is er een Christoffel te vinden die voor ons de sleutel weet te vinden om deze ingewikkelde vraag net zo simpel op te lossen als het tikken van een eitje? Eerlijk gezegd denk ik dat niet. “Eh? Laat jij je held zo gemakkelijk vallen?” Gek op geschiedenis zou ik dat niet durven. De ware historicus – of historica – trapt echter niet in mijn schijnbeweging en zal niet voor niets wijzen op het gegrinnik van Christoffel.  

 

De waarheid achter het ei van Columbus is namelijk dat onze wereldreiziger helemaal niet de ontdekker van die simpele oplossing is! Hij was alleen maar een imitator. Die eer komt Filippo Brunelleschi (1377-1446) toe, bouwmeester van o.a. de koepel van de Dom van Florence. Met dezelfde truc wist hij iedereen te overtuigen dat hij de enige architect was, die zo’n ingewikkelde constructie kon realiseren. En dat deed ie met verve zoals we tot op de dag van vandaag kunnen zien.

 

Op zoek naar het ei van Colombus? Nou, nee zou ik zeggen. Wij hebben behoefte aan echt originele ontdekkingen zoals die van Brunelleschi. Enig idee waar we die kunnen vinden?

           

   

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.