Gerwi's weblog

(Doel)punten maken

0 reacties

Punten maken. Vol fantasie, met de nodige creativiteit of gewoon doelmatig. Op verzoek de bakker fantastische taartpunten laten maken om iets te vieren bijvoorbeeld. Hulp om een doel te verzinnen voor je zelf gemaakte pijlpunten, geblazen vanuit een pvc-buis, heb je waarschijnlijk nooit nodig gehad. Je creativiteit kende geen grenzen. Of ben je meer van de categorie vooral punten te willen scoren tijdens sportieve uitdagingen?

 

In dat geval kun je aan het eind van de bloeimaand je hart ophalen. Zo zijn de ontknopingen in de laatste fase van de nationale voetbalcompetities ongemeen spannend. En verrassend. Aanhangers uit de Residentie ergerden zich groen en geel dat hun favorieten dit jaar duidelijk te weinig punten scoorden, terwijl die uit Neerlans grootste havenstad (en wijde omgeving) nog hoop koesteren op Europese krachtmetingen. En wie had gedacht dat de roodgelen uit de Koekstad rechtstreekse promotie zouden weten te bewerkstelligen door op de laatste dag nog over de Superboeren heen te gaan? Eerlijk gezegd ik niet. Maar als levenslange supporter van Go Ahead kijk ik nu al uit naar 17 keer strijd om de punten op het hoogste niveau in de Adelaarshorst.

 

Ok, gelijk heb je. Ik zal mijn persoonlijke ontboezemingen voor me houden en snel schakelen naar ontknopingen in de politieke arena. Na een paar weken reces komen op dat terrein eveneens de finales van het jaar in beeld. Ik constateerde in ieder geval dat iedereen goed uitgerust was, er zin in had en soms duelleerde tot op het scherpst van de snede om maar punten te scoren.     

 

In de eerste helft, zeg maar de vrijdagochtend ten tijde van de commissie ruimte, startte men voorzichtig. Gelijk zo’n voetbalmatch met wat aftasten. Welke kant zou het opgaan? Het duurde even alvorens er mooie punten op tafel kwamen. Zo haalde mijn collega een innovatief project aan van een fruitverwerkend bedrijf uit de omgeving van Kapelle waar men de miljoenen liters afvalwater niet meer loost op de open wateren, maar gereed maakt voor hergebruik ten behoeve van de landbouw in droge tijden. Die verdienen een taartpunt. Inspirerend hopelijk voor andere partners op weg naar een Deltaplan Zoet Water in Zeeland. Over de noodzaak van zo’n plan hoefde vrijdag niemand overtuigd te worden.

 

Dat was evenmin het geval waar het draaide om de vraag of we voldoende aanbod overhouden ter wille van de Zeeuwse traditie van het vrij mogen rapen van een beperkte hoeveelheid schelpdieren en het snijden van even zo weinig zeegroenten. Helaas toont een rapport van alweer bijna een jaar geleden aan dat dit her en der toch leidt tot het verdwijnen van die mogelijkheid. Simpelweg omdat er niets meer over dreigt te blijven. Toen GS voorstelde dan nog maar eens te laten onderzoeken wat daar aan te doen, toonde mijn collega opnieuw aan dat ie alert is. Immers in 2018 had GS al toegezegd direct te zullen ingrijpen wanneer dit nodig zou blijken. De aanbevelingen uit het rapport zijn zo duidelijk dat hier verder geen punt meer van gemaakt hoeft te worden. Creatief aan de slag dus om dit proces te stoppen zou ik zeggen.

 

’s Middags, bij de hervatting van de strijd tijdens de commissie economie, nam de spanning toe in een ietwat ongebruikelijke setting. Veruit de meerderheid van PS had namelijk eind vorige maand besloten dat het goed zou zijn een GS informatiesessie te houden in de openbaarheid over het pontje van Sluiskil. En tja, daar waar de gedeputeerde verwachtte met een paar sheets duidelijk te kunnen maken dat het puur technisch gezien wellicht niet nodig is die heen-en-weer nog lang in de vaart te houden – zeker wanneer het college van de gemeente Terneuzen dit evenmin noodzakelijk acht(te) – voelde hij zich even later naar eigen zeggen “als een onder vuur genomen keeper” toen bleek dat een groot deel van de Zeeuwse volksvertegenwoordigers hun pijlpunten trefzeker richten op zo’n kille beschouwing. Zij denken hier heel anders over! En ja, dat is politiek, maar dat hoort juist daar plaats te vinden. Uiteindelijk viel hier nog geen beslissing. De gedeputeerde vroeg en kreeg wat meer tijd om nader in overleg te gaan met de gemeente, de stichting van het pontje en andere belanghebbenden. Om in september met een voorstel te komen.

 

De play-off was ondertussen aanbeland in de verlenging. Wat te doen om de effecten van corona op sociale ondernemingen en organisatoren van culturele en/of sportieve evenementen te verzachten? Tal van voorzetten werden gegeven en de gedeputeerde kopte er een aantal terug. Eentje verzilverde hij fraai door PS uit te dagen dan ook zelf sportief mee te doen. Punten over en weer gemaakt.

 

Het eind van de lange dag kwam in zicht. Maar iedereen zat nog volop in de race bij het strafschoppen schieten. GS scoorde vanaf de goedkoopste stip: over de gehele Philipsdam straks terug naar 80 km. Partijen die de natuur een warm hart toedragen, de CO2 terug willen dringen en de hand op de asfaltknip wensen te houden troffen eveneens dat doel. Anderen deden juist hun best die variant te keren omdat zij liever een punt maken van hogere doorstroomsnelheden tegen Champions Leagueprijzen. Zij zullen bij de bespreking van de voorjaarsnota nog aan de bak moeten om te bezien of zo’n invalshoek kan leiden tot een verrassende wending.

 

Al met al best een enerverende start van de finalerondes. Soms zinderde de arena van de spanning. Verrassende wendingen of humoristische inslagen keerden even zo vaak het tij. “Maar wie heeft nou de meeste punten gescoord?” wil jij natuurlijk weten als liefhebber van sportieve strijd. Goeie vraag. Iedereen heeft m.i. zijn/haar punt(en) kunnen maken. Maar volgens mij dienen wij als politici niet zozeer bezig te zijn met potjes armpje drukken. Veel belangrijker is m.i. of wij ook kunnen zeggen dat het publiek de grote winnaar is of gaat worden. Doen we genoeg voor die fietsers op dat pontje, Zeeuwse bedrijven, de CO2reductie en/of de bereikbaarheid?

 

Daarbij kan je het nooit iedereen naar de zin maken. Een andere collega stelde dat we toch vooral aandacht dienen te hebben voor de “juiste balans tussen economie, ecologie en het welzijn van mensen, de leefbaarheid”. Die krijgt van mij de “douze points” dacht ik gelijk. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik dit beoordeelde met een gekleurde bril op. Nee, niet die roodgele. Wel de roodgroene.

 

Maar zeg nou zelf: dat is toch wel het punt waar we allemaal voor moeten gaan?!           

 

  

 

    

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.