Gerwi's weblog

Gekke henkie

0 reacties

Gekke Henkie. Synoniem voor sullig persoon, die niet in de gaten zou hebben wat er om hem heen allemaal gebeurt. Historische letterkundigen menen te weten dat de oorsprong toegeschreven mag worden aan Thomas Asselijn. Deze Fransman, geboren in Dieppe, (her)ken je vast. Nee, nee, ontken dat nu niet. Lees verder zou ik zeggen. Hij kwam als kind met zijn ouders mee naar ons land en beheerste de taal zo goed dat ie zich als eerste waagde aan het schrijven van blijspelen.

 

Een van zijn prille probeersels is tot op de dag van vandaag nog steeds zijn beroemdste. In 1682 schreef hij “Jan Klaesz. en de Gewaande Dienstmaegt” alwaar we vernemen hoe schavuit Jan Klaaszoon – tot over zijn oren verliefd op Saar – zijn  schoonouders van hoge komaf (die niets in hem zien) op onnozele wijze weet te overtuigen van zijn ware liefde. Hoe? Door zich te verkleden als dienstmeid. Jan Klaassen (onze latere poppenkastheld) wordt aangenomen met maar 1 hoofdopdracht: pas goed op Saar. Hem wordt zelfs gevraagd vooral ’s nachts bij dochterlief te blijven slapen.. Natuurlijk valt ie gaandeweg de klucht steeds verder door de mand bij allerlei huishoudelijke klusjes, maar op deze wijze toont Jan aan alles over te hebben voor zijn geliefde en krijgt hij zijn zin. Hij mag met d’r trouwen. Geen gekke henkie toch?  

 

Als roodgroene politicus behoor ik tot een politieke stroming die regelmatig versleten werd – of wordt zo je wilt – voor gekke henkie. Kan ik prima mee leven hoor, wetende dat over enige tijd waarschijnlijk een meerderheid het volkomen eens is met waar GroenLinks (vaak al jarenlang) aandacht voor vraagt. Ah, je wilt voorbeelden? Begrijp ik. Zomaar een aantal. Willekeurig en zeker niet uitputtend. Wat te denken van de noodzaak zuinig te zijn op onze aarde. Haar niet langer uitputten en kaal kappen. Weer op zoek gaan naar een balans tussen ecologie, economie en het welzijn van mens en dier. Meer inzetten op hergebruik, duurzaamheid en voorzieningen die voor iedereen bereikbaar en betaalbaar zijn. Eerlijker delen. In hoeveel verkiezingsprogramma’s zag je (een aantal van) deze belangrijke aandachtspunten anno 2021 niet terugkomen?  

 

Een paar andere voorbeelden werden mij deze week gratis in de schoot geworpen bij de behandeling van twee grote hedendaagse thema’s: de stikstof en de Omgevingsvisie. De donderdagavond vulden we moeiteloos met het eerste aspect. Niet zo gek, want willen we de verplichting om onze natuur beter te behoeden voor een verstikkende stikstofdeken en juist ruimte creëren voor een toename van de biodiversiteit, dan moeten we meer doen dan alleen de snelheid overdag verlagen naar 100 km. per uur. Zeker wanneer we bovendien ruimte zoeken om andere collectieve wensen te kunnen realiseren. Zoals voor woningen, het opwekken van duurzame energie en nieuwe natuur. Niet zomaar verzonnen he, allemaal ondertekend op Europees, nationaal en regionaal niveau door een meerderheid. Niet alleen politieke partijen, ook bedrijven en belangenorganisaties.

 

Daarom moet iedereen zijn of haar steentje bijdragen. Ook in Zeeland, want de 100 km is slechts het topje van de stikstofijsberg (geweest) stelt GroenLinks Zeeland sinds de Raad van State gezegd heeft “Zo kan het niet langer.” De opkoopregeling voor intensieve veehouderijen in nabijheid van natuurgebieden is een volgende maatregel. Tot verbazing, misschien wel verbijstering, van partijen die traditioneel gezien zeggen op te komen voor de boerenbelangen, blijkt de animo hiervoor zelfs in onze landbouwprovincie vele malen groter dan verwacht.  

 

En het moet gezegd, tal van die partijen (h)erkenden dat de daarmee vrijgekomen gronden wellicht op een andere manier ingezet kunnen worden. Voor duurzamere vormen van landbouw bijvoorbeeld. Daarbij werd een eerder geopperd idee van GroenLinks om eens te kijken of een voedselbos daarbij geen kans verdient door meerdere partijen omarmd. Zelfs de SGP sloot dat niet uit.   

 

Bij de behandeling van de Omgevingsvisie – hoe ziet Zeeland er straks uit? Wat mag waar nog wel of juist niet meer? – werd me duidelijk dat die groenrode invalshoeken zo gek nog niet zijn. Veel partijen hebben nog steeds wensen, maar erkennen stuk voor stuk dat het goed is om nu samen te praten over hoe we de schaarse ruimte het beste kunnen invullen. Dat bepalen we niet alleen als provincie natuurlijk. Achterbannen worden momenteel geraadpleegd van gemeenten, waterschap en andere belangenorganisaties. En daarna – vanaf mei/juni – mag ook jij je mening nog eens geven wanneer een en ander ter inzage wordt gelegd.

 

Wellicht inspireert het rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving jou eveneens. Toevallig kwam dat net donderdag uit. De kern? De draagkracht van bodem, water en biodiversiteit staat onder enorme druk. Met name door klimaatverandering, landbouw, woningbouw en bedrijvigheid. Willen we een leefbare wereld overhouden voor onze (klein)kinderen, dan moeten we echt nu ingrijpende keuzes maken om die beperkte ruimte verstandig in te vullen. O.a. dus meer biodiversiteit, meer grond voor natuur, minder voor landbouw om zo een betere balans te realiseren tussen ecologie en economie. Het staat erin, zwart op wit. Wetenschappelijk bewezen. Vind jij GroenLinks toch ook geen gekke henkie?

 

“Ok, maar wie beschouw je dan als de gekke henkie van de politiek?” vraag jij je dan misschien af. Lastig te beantwoorden. Het is not done naaste collega’s af te vallen. Ben ik ook zeker niet van plan, wetende hoe hard ze doorgaans werken voor hun idealen. Maar toen ik van de week de woordvoerder van het CDA als enige nog keihard hoorde verkondigen dat de intensieve veeteelt in Zeeland geen m2 zou hoeven in te leveren, meende ik wel het geluid te horen van een illustere staatssecretaris uit die partij die voor mij wel past(e) in die omschrijving. Weg met het streven naar aaneengesloten natuurgebieden vol biodiversiteit! Alles zetten op intensieve, grootschalige landbouw! Dat was zijn parool. Niemand kon hem 10, 11 jaar geleden stoppen. Zijn voornaam? Die haal je zo uit die aanduiding voor een suffig persoon. En zijn achternaam mag evenmin een probleem opleveren wanneer je net als velen constateert dat zijn ambities van toen Bleker dan ooit afsteken bij de resultaten van nu.           

 

Ze zullen bij het Zeeuwse CDA toch wel weten dat die beste man de partij heeft verlaten? En met hem dus ook zijn ideeën? Daar blijf ik op hopen. Zelfs als je me daarin een gekke henkie vindt.  

 

 

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.