Gerwi's weblog

Keuzes maken

2 reacties

Kiezen. Anders gezegd: keuzes maken. Voor ieder van ons dagelijkse kost, waarschijnlijk meermaals op de automatische piloot gemaakt. Soms sta je voor elementaire keuzes: wat wil je studeren? Ga je je leven echt met iemand delen? Moet je op zoek naar een andere baan? Zomaar wat voorbeelden.

 

Mijn politieke week stond in het teken van keuzes maken. Beter gezegd, hij was gericht op het voorbereiden van keuzes die we over een paar weken of maanden dienen te maken. Over hoe we werken, hoe het verder moet zonder VVV’s, over cultureel erfgoed, Waterdunen en of kernenergie wel past in de (Zeeuwse) energietransitie werden we nader geïnformeerd. Politieke debatten hierover volgen later.

 

Om jullie in dit stadium deelgenoot te maken van zomaar wat informatiebrokken lijkt me niet zo boeiend. Met andere woorden: wat kies je dan als blogthema? Hoef ik niet lang over na te denken. Laat ik bij belevenissen blijven van mij als politicus, dicht bij huis. Letterlijk. Eentje waar jij misschien wat aan hebt. Want komende week sta je immers voor een elementaire keuze: op wie ga jij stemmen? 

 

“O nee, je gaat ons toch niet opzadelen met een reclamepraatje voor jouw partij?” Beloofd. Wat was het geval? Nu we vanwege corona kiezers niet kunnen ontmoeten op de markt of aan de deur, had ik besloten in mijn dorp toch zo’n 1000 flyers rond te brengen. Huis aan huis in de brievenbus (tenzij daarop nee nee stond). Op zich niet spectaculair. Maar je bent verzekerd van een aantal praatjes. Soms hele verrassende.

 

Zo had mijn folder dinsdagmiddag amper de tijd gehad om op de mat te belanden of daar vloog de deur open. Ik was het tuinpad nog niet eens af. “O jee” dacht ik, “dat kan niet veel goeds betekenen.” Waarom dat bij me opkwam? Geen idee, de inhoud van de folder geeft daartoe immers geen enkele reden (vind ik). Enfin, ik bleek er compleet naast te zitten met mijn eerste reactie. De man in kwestie deelde me ongevraagd mede dat ie overtuigd was geraakt van onze nr. 10: Lisa Westerveld. “Die is goed bezig voor het onderwijs. En de jeugdzorg in Zeeland! Of ik dat wist?” “Ja natuurlijk,” antwoordde ik naar eer en geweten (ken haar persoonlijk), gevolgd door: “Prima keuze, succes woensdag!”

 

Vrijdagmiddag, heel andere ervaring. Een man van middelbare leeftijd is druk bezig in zijn tuin als ik het pad oploop met een flyer in mijn hand. Het waait stevig. Zo te zien was het, net als bij mij, al geruime tijd geleden dat de kappersschaar zijn werk had gedaan. Ik kende hem niet. De verwilderde haardos belette zijn gezichtsvermogen geenzins, want hij herkende mij gelijk: “Hey, jij zit toch in de politiek?” “Ja, de provinciale” antwoordde ik alvorens me netjes voor te stellen. Dat deed hij eveneens.

 

Gelijk gevolgd door een brandende vraag: “Wat moet ik nou woensdag? Niet dat ik aan jouw partij denk, maar waar moet ik op letten?” Hij leunde op zijn schoffel en keek me aan met een blik van “zeg het maar.” Tja, goeie vraag. Ik reageerde iets in de trant van “kijk of iemand je weet te binden, betrouwbaar is, eerlijk, goed kan luisteren, wil samenwerken, overtuigend overkomt, weet wat er leeft in de samenleving, een goed verhaal heeft, opkomt voor wat jij belangrijk vindt” en meer van dat soort algemene opties.

 

“Klinkt logisch, maar ik ken bijna niemand. Ik doel meer op inhoud. ’t Gaat vaak over corona, maar daar zullen we toch wel een keer vanaf zijn?” Lachend om zijn eigen opmerking plantte hij de schoffel nog eens stevig in de grond. Daarop leunend keek ie me verwachtingsvol aan. Hij had een punt. Maar waar te beginnen? Het keukenraam ging open. Vrouwlief maakte duidelijk dat het eten klaar was. Blijkbaar had ie trek, want hij riep gelijk terug: “Ik kom eraan.” Hij pakte zijn schoffel en verontschuldigde zich. “Ik moet gaan” zei hij terwijl hij de folder aannam. “Ik zal er nog eens goed naar kijken.” Of ie nog gehoord heeft dat ik dat een goed idee vond, weet ik niet zeker. Hij was al bijna bij de achterdeur.

 

Thuisgekomen dacht ik nog eens na over zijn vraag. Waarover had ik advies kunnen geven? Zorg, onderwijs, wonen, studie, klimaat, energievoorziening, landbouw, economie, (openbaar) vervoer, Europa, migranten en/of veiligheid? Keus genoeg. Op papier en in filmpjes weet elke partij het mooi te brengen. Echter slechts 6 (in alfabetische volgorde: CDA, CU, D66, GroenLinks, PvdA en SP) van de 37 hebben hun plannen laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefbaarheid en het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoe realistisch zijn de plannen? Zijn ze haalbaar en betaalbaar? Niet alleen voor standaardonderwerpen als werkgelegenheid, economie, wonen, onderwijs, zorg en (openbaar)vervoer – en dan ben ik nog niet compleet – maar ook natuur. het (leef)milieu, klimaat en energie. De laatste 5 genoemde partijen scoren overigens ook voor die onderdelen op of boven de afgesproken doelen.

 

Andere partijen die beweren alles te willen doen voor de genoemde categorieën, willen of durven hun plannen niet te laten toetsen. Ook niet de grootste uit de peilingen, de VVD. En inderdaad, dan blijken woorden vaak mooier te zijn dan de waar die je voor je stem krijgt. En bovendien: hoe had ik de beste man moeten uitleggen dat 7 partijen, die het hardst roepen te gaan voor law en order, juist zelf de grondwet aan de laars lappen op een of meerdere punten van hun verkiezingsprogramma (CDA, FvD, JA21, PVV, SGP, SP en VVD)?

 

Hoe dan ook: ik kon bij de tuinman geen inhoudelijke adviezen kwijt. Gered door de gong. Of het keukenraam zo je wilt. Lastig om neutraal uit te leggen bedacht ik me thuis. Of toch niet? Al die onderzoeken, vergelijkingen en doorrekeningen zijn gewoon openbaar en terug te vinden op het internet. Zonder roodgroene bril. De tuinman zal zijn eigen keuze maken.

 

Net als jij. Gaat je waarschijnlijk best lukken zonder mijn advies, maar mocht je daar prijs op stellen: keus genoeg hihi. Je mag me mailen, appen, bellen, reageren op dit blog of een andere manier verzinnen. Mijn enige advies hier: verdiep je wat meer in de verschillen en overeenkomsten tussen partijen, vertrouw op je gevoel en ga in elk geval stemmen. Want vrijheid en democratie zijn niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Heb jij je keuze al gemaakt?     

 

 

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

2 reacties

Wijze woorden, die laatste. Niet dat de rest niet wijs is. Maar ik heb wel eens het idee dat heel veel mensen die vrijheid en democratie gewoon maar voor granted aannemen. En dat zou anders kunnen. Eigenlijk zou iedereen moeten gaan stemmen.

Toos van Holstein

17 March 2021 om 14:37

Helaas Toos is er inderdaad anders gestemd. Maar niet zoals wij hoopten. Toch weet ik zeker dat de thema's van GroenLinks (waarschijnlijk al best snel) terug zullen keren in de actualiteit. En dus de politieke agenda. Ik blijf er iig voor staan en gaan! En niet alleen. Daar kun je op rekenen.

Gerwi Temmink

21 March 2021 om 12:37

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.