Gerwi's weblog

Daten met data?

0 reacties

Data. Gedreven taalpuristen – zeg maar de cultuurbewakers van het zuivere Nederlands – zullen in koor roepen dat het datums moet zijn wanneer je het hebt over meerdere dagen. Laat ik aan hen, wetende dat data ook mag. Eerlijk gezegd bedoelde ik die andere betekenis. Die van een verzameling gegevens, doorgaans digitaal opgeslagen. “Ben jij gek op data?” richt jij je nu misschien tot mij, de titel gelezen hebbend. Vervolgd door: “Wat heb je daar nu aan in een tijd waarin de een de ander verwijt alleen maar fakenieuws te verspreiden en omgekeerd?”

 

Goeie vraag. Toch kan je niet ontkennen dat anno 2021 data een belangrijke rol spelen. Ze zitten overal in (verstopt), of je je daar nu bewust van bent of niet. In je telefoon, in je auto enz. Zo weten Google en zijn soortgenoten meer van jou dan jijzelf. Of je daar blij mee moet zijn? Mwah. Het kan handig zijn wanneer je op zoek bent naar een date, maar ook knap lastig. Echter, zoals gezegd, we hebben er allemaal mee te maken, zelfs wanneer je alle cookies – speurders in die apparaten die jouw voorkeuren vastleggen en doorspelen naar adverteerders – uitschakelt.

 

Afgelopen vrijdag ontkwamen de Zeeuwse Statenleden en hun volgers er evenmin aan. Bewust. Want in tijden van corona geef je graag het goede voorbeeld, maar wil je tevens op de hoogte blijven van diverse ontwikkelingen. Daarbij doet het er niet toe of die zich in het prille beginstadium bevinden of juist aan de afrondende fase toe zijn. Zo konden de echte diehards – oeps, voordat je als purist naar je taalknop grijpt, ik bedoel natuurlijk de doorgewinterder volhouders – zo’n keer of 6 plaatsnemen achter hun schermen om intensief van gedachten te wisselen over onderwerpen die er toe doen voor jou en mij. Deskundige ambtenaren en/of specialisten overstelpten ons met een stortvloed aan digitale informatie.

 

“Leuk hoor. Maar wat heb ik daaraan?” vraag jij je nu misschien af, kritisch (en ongeduldig?) als je bent. Veel. En jouw tijd komt zou ik zeggen. En dan doel ik niet op de kans om volgende maand te gaan stemmen. We hebben het immers over Zeeuwse kwesties. Wat zoal aan bod kwam?

 

Hoe we het best kunnen inspelen op veranderingen in het klimaat bijvoorbeeld. Aanhangers van berichten op sociale media die ten tijde van deze strenge winterweek reppen over “zie je wel, al die klimaatgekkies zitten er volkomen naast,” raad ik aan toch eens naar de definities van weer en klimaat te kijken. Het gaat over de toestand van de dampkring ja, maar in het eerste geval op een bepaald moment en een bepaalde plaats (vandaag, jouw woonplaats) en bij de tweede gaat het over een gemiddelde over minimaal 30 jaar en een groot gebied (rond de Middellandse Zee bijvoorbeeld). En ja, feiten bewijzen dat de aarde veel sneller opwarmt dan voordat de mensen aan hun industriële revolutie begonnen. Met meer uitstoot en effecten die steeds beter voelbaar zijn. Ook in Zeeland hebben we te maken met meer droogte, meer hitte, meer wateroverlast. Dus ja, het klimaat verandert en Zeeland verandert mee.

 

Ons werd duidelijk dat dit niet alleen een politiek “probleem” is, maar een kans voor iedereen om op grote en kleine schaal mee te helpen in te spelen op die veranderingen. De gelegenheid om jouw kijk en suggesties hierover kwijt te kunnen volgt bij de verdere uitwerkingen. Belangenorganisaties komen deze maanden ook aan de beurt.   

 

Min of meer hetzelfde geldt voor het verhaal over de Zeeuwse omgevingsvisie, bedoelt als onderlegger voor een naderende wetswijziging (de Omgevingswet). De vervanger van zo’n 26 milieuwetten, die kort gezegd duidelijk moet maken hoe onze schaarse ruimte ingericht mag worden. Voor woningen, bedrijventerreinen, havens, windmolens, zonneparken, landbouw, natuur en cultureel erfgoed op grote of kleinere schaal om maar eens wat voorbeelden te noemen. Op Europese, landelijke, provinciale en/of gemeentelijk niveau: het zijn toch zaken die voor jou van belang kunnen zijn/worden. Al was het maar om snel digitaal te weten te komen of je een erker, dakkapel of schuur bij je bedrijf/woning mag plaatsen.   

 

Nuttige informatie dus. Net als die over hoe we samen (op)gaan en staan voor de integriteit van GS en PS. Onderling en naar buiten toe. Grote vraag daarbij is natuurlijk of jij ons als zodanig ervaart? Hierop alert en waakzaam blijven. Dat lijkt me een natuurlijke, professionele cultuur. 

 

Over cultuur gesproken. Waren we wellicht ongemerkt ietwat ingedut van al die digitale sessies, werden we aangenaam wakker geschud door voorgestelde aanpassingen in het Zeeuwse cultuurbeleid. Niet meer sterk richten op het louter beheersmatig verstrekken van subsidies, maar op ontwikkelingskansen en innovaties in het hele cultuurveld. Inspirerende jongeren van de Kunstbende gaven ons vast een spetterend inkijkje. Binnenkort hoor je daar vast meer van. Kun je niet wachten? Klik hier.

 

“Ok, maar daten met data? Hoe zie jij dat?” vraag je je zo langzamerhand misschien af. Het antwoord zat verstopt in de laatste sessie van de dag. Het kan handig zijn feitelijke informatie te bundelen, van belang voor (Zeeuws) onderzoek als basis voor nieuwe plannen, nieuw beleid, nieuwe projecten etc. In dat opzicht hou ik wel van data ja, mits toegang en beveiliging goed geregeld zijn. Maar om nou te gaan daten met data?

 

Nou nee, dan hou ik het liever bij mijn huidige “dates”. Ongeacht of dat nou bijvoorbeeld die mevrouw van 90+ uit Bruinisse is met haar handgeschreven brieven, de jongelui die samen sparren over een duurzame(re) toekomst voor onze provincie onder de vlag van Dwars Zeeland, de vertegenwoordigster van jongeren uit Lewedorp die graag op hun dorp willen blijven wonen, bezorgde Zeeuwen over de eenzijdige informatie rond de oplaaiende wens voor meer kernenergie of die agrariër uit Zeeuws-Vlaanderen die echt wel wil omschakelen naar een vorm van inclusieve landbouw maar zich gehinderd voelt door het huidige systeem. Ze zijn me allemaal even lief. Daarvoor ben je immers volksvertegenwoordiger!  

 

  

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.