Gerwi's weblog

Politieke lockdown?

2 reacties

Een lockdown. Tot het voorjaar van 2020 kon ik me eerlijk gezegd amper iets voorstellen bij dat begrip. Het had iets te maken met noodmaatregelen, iets van totale afgrendeling bij rampen ofzo. Ramen en deuren sluiten, niet meer naar buiten mogen. Dat soort werk. Dankzij Covid-19 kennen we vele nieuwe varianten hierop. Een intelligente, gedeeltelijke, strenge of volledige bijvoorbeeld. Feit is dat je anno 2020 niet meer om de lockdown heen kunt.

 

“Ga jij je nu ook al mengen in de discussie over nut en noodzaak van de vergaande maatregelen waarin we sinds vorige week verzeild zijn geraakt?” vraag jij je misschien af. Nou nee, dat ben ik niet van plan. Enerzijds omdat je er niets mee verandert – en ik denk bovendien dat we het virus inderdaad het snelst onder de knie krijgen wanneer we allemaal de richtlijnen volgen – terwijl anderzijds een discussie met coronawappies tot niets leidt. Immers aanhangers van “complottheorieën, het is maar een gewoon griepje etc.” geloven zo heilig in hun denkbeelden dat ze niet meer in staat (b)lijken nog te kunnen luisteren naar andere opvattingen. 

 

“Over luisteren gesproken. Kunnen politici dat dan? En zo ja, naar wie luisteren ze dan?” vraag jij je nu hardop af (terwijl je er nog iets bij denkt van “naar mij in ieder geval zelden of nooit”). Goeie vraag. Gebeurt echter echt wel, zeker bij complexe materies. Een aanvullende vraag is van groter belang. Want wat wordt daar dan mee gedaan? In het begin adviseerden deskundigen bijvoorbeeld dat het niet nodig was scholen te sluiten, maar omdat de samenleving het graag wilde gebeurde het toch. Nu is het ineens omgekeerd: het kabinet ontpopt zich als groot voorstander (want dan blijven die ouders tenminste thuis). Tja, of dat nou een geldige beweegreden is? En wie zou dat geroepen hebben?

 

Ander voorbeeld: in de anderhalvemetersamenleving wassen we onze handen tot de rimpels niet meer weggaan, maar naar sportwedstrijden, horecagelegenheden, (culturele) evenementen gaan is uit den boze. Sinds vorige week mogen we evenmin naar zwembaden, bioscopen, niet-essentiele winkels en ga zo maar door. En dat terwijl we, in elk geval nog tot en met deze week, over de hoofden konden lopen op Schiphol zoals we dat ook tijdens Black Friday en voor Sinterklaas konden doen in diverse winkelstraten. Blijkbaar weten de lobbyisten van de luchtvaart op een of andere manier telkens de juiste toon te vinden om de dans te ontspringen. Dit soort zaken roept inderdaad vragen op. Maar zoals gezegd, ik ben geen deskundige.

 

“Wordt het geen tijd voor een totale lockdown voor de politiek?” opper jij voorzichtig. Gezien de reuring deze week over de besluiten van de Zeeuwse gemeenten om per 1 januari a.s. Intervence op te heffen en de zware jeugdzorg te gaan verdelen over drie instanties – waarvan er 1 nog maar net op zelfstandige basis opereert – en de zorgen die dat besluit bij ouders en belanghebbenden oproept, snap ik die vraag. En met mij diverse andere volksvertegenwoordigers. In de Tweede Kamer, in gemeenteraden als ook in de Provinciale Staten. Echter wij gaan daar niet over hoorden we aan het eind van onze Statenvergadering afgelopen vrijdag..

 

Onontkoombare besluiten mochten – en mogen – daarentegen niet genomen worden sinds het landelijk ingrijpen eerder deze week (die er feitelijk ook niet over gaan, maar dat terzijde). Er dient eerst een plan te komen dat die continuïteit garandeert. Vanuit de Zeeuwse gemeenten ving ik op dat dit binnen een paar weken te doen moet zijn.. Had dat niet eerst moeten gebeuren dan vraag ik me af? En zullen de inspecties daar in meegaan? In elk geval reden genoeg om nog eens goed naar alle argumenten te luisteren over en weer (en niet alleen de financiële).

 

“Probeer je nu slinks mijn vraag te ontlopen? Zo te horen is een politieke lockdown zo gek nog niet wanneer de een dit zegt, de ander dat en echte oplossingen nog ver weg lijken.” Tja, zo bezien klinkt je redenering plausibel. En eerlijk is eerlijk: hoe sterk we afgelopen vrijdag ook begonnen waren aan onze laatste Statenvergadering van dit jaar – met een lijst vol aanvullende wensen om te zorgen dat jij in de toekomst slimmer, sneller en gemakkelijker van A naar B kunt via diverse vormen van (openbaar) vervoer – aan het eind van de vergadering constateerde ik vanachter mijn beeldscherm dat de digitale vermoeidheid ons wat meer in zijn greep kreeg. We mogen ons echter niet in slaap laten sussen.

 

Sterker nog, we hebben wakkere politici nodig. Naast alle andere mensen die zich op hun manier positief blijven inzetten voor hun zaak, hun belangen, hun kinderen, hun vereniging etc. Waarom? Dan wijs ik op het onverzettelijke werk van een aantal parlementariërs. Zij bleven dag en nacht spitten in een dossier dat enorm veel ongekend onrecht teweeg heeft gebracht. Tienduizenden ouders blijken helemaal niet gefraudeerd te hebben met de belastingtoeslagen voor de kinderopvang. Helaas wilden 10 jaar lang praktisch alle verantwoordelijken – van allerlei geledingen – willens en wetens laten zien alleen maar te geloven in compleet vastgelopen controlesystemen, terwijl ze doof waren voor de noodkreten van ouders die hun hele leven op de kop gezet zagen worden.

 

Het laatste woord is ook daar nog niet over gezegd. Wat we er van leren? In elk geval dat je toch eigenwijze en vasthoudende politici nodig hebt om onderste stenen boven te krijgen. Grote waardering en respect daarvoor. Maar ook dat we als volksvertegenwoordigers altijd moeten luisteren naar signalen uit de samenleving. En met open mind moeten afwegen hoe problemen opgelost kunnen worden in samenwerking met anderen. Of het nu om corona, de kinderopvang, de jeugdzorg, het klimaat, de energietransitie, slimme mobiliteit, toereikende voorzieningen of de jaarwisseling gaat: alertheid blijft geboden. 24/7. Zonder democratisch vastgestelde oplossingen lopen we een grotere kans op rampen van een heel andere soort. Een totale politieke lockdown lijkt me dus ongewenst.

 

Wel maak ik graag gebruik van de mogelijkheid het wat rustiger aan te doen tijdens het kerstreces. Niet voordat ik jou en je dierbaren natuurlijk fijne dagen heb gewenst en alle goeds voor 2021! Je mag er op rekenen dat ik me daar opnieuw volop voor wil inzetten. Op zijn roodgroens. En ik beloof daarbij zeker weer naar jou te luisteren. Laat jij je weer horen? Dat zou mooi zijn. Tot eind januari 2021!      

 

 

 

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

2 reacties

Ook ik wens je een rustige tijd met met fijne feestdagen en een frisse start in het nieuwe politieke jaar waarin we opnieuw alerte politici nodig hebben van verschillende partij-signatuur omdat op die manier de politiek en de democratie in ons land kunnen blijven functioneren.

Toos van Holstein

23 December 2020 om 14:46

Dank je. Ook een fijne jaarwisseling en al wat wenselijk is voor 2021.

Gerwi Temmink

28 December 2020 om 18:50

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.