Gerwi's weblog

Vierkante knikkers

2 reacties

Knikkeren. Koning, keizer, admiraal, knikkeren kunnen we allemaal. Ja toch? In onze streken kennen we dat spel al sinds de oudheid. De basisregel is simpel: wie de laatste knikker in het kuiltje plaatst mag ze allemaal hebben: dikkedikke, knoeperds, bonken, reuzereuze, ketsers, spoedniks, dubbeldikke olie’s, knoerten, bikkels, eentellers, dubbeltellers, kloten, keizers  of jumbo’s (en zo zijn er nog honderden namen voor die prachtige glazen stuiters). Zo’n kleine 2000 jaar na de Romeinen blijft het een favoriete bezigheid voor onze (klein)kinderen. Of moet ik hier “en hun (groot)ouders” aan toevoegen? Denk het wel. Niet voor niets worden er hele kampioenschappen georganiseerd voor volwassenen, tot het Nederlands Kampioenschap aan toe. Soms zelfs tot over de grens.

 

Politici steken elkaar eveneens graag de loef af. Als het even kan op een speelse manier. Op de hoogte zijn over wat er speelt en hoe de regels in elkaar zitten zijn dan eerste vereisten. Daarvoor dien je je dus goed te informeren. Covid-19 mag daar als een dikkedikke voor willen gaan liggen, Zeeuwse bestuurders en volksvertegenwoordigers laten zich niet zomaar aan de kant knikkeren. Ons netjes aan de regels houdend, organiseren we daarom digitale informatiebijeenkomsten. Afgelopen vrijdag stonden er vijf op de rol. Aan twee nam ik intensief deel, de andere drie hoefde ik alleen maar in goede banen te leiden (hetgeen voornamelijk neerkwam op de tijd bewaken).

 

“En waar zitten de links naar het knikkerspel?” wil jij nu weten. Die ontdekte ik op de terugweg, alles nog eens rustig de revue laten passerend. De sessies demonstreerden meerdere knikkerbetekenissen. Te zien als ogen bijvoorbeeld. Want eerlijk is eerlijk, na meer dan 5 uur schermturen, heb je het gevoel met vierkante knikkers rond te lopen. Toch zag ik vooral parallellen tussen het aloude knikkerspel en “het spel en de knikkers.” Dan doel ik natuurlijk op de geldelijke belangen. Wie die laatste knikker speelde? Lastig te zeggen, maar laat ik een poging wagen. Het betrof tenslotte allemaal onderwerpen, die ook voor jou van belang (kunnen) zijn of worden.

   

Het waren stuk voor stuk knoeperds van onderwerpen die centraal stonden in de presentaties. Mijn collega’s kennende had ik wel verwacht dat een enkeling als een bonk door de materie zou schieten, maar dat viel reuzereuze mee. Natuurlijk ontbraken kritische vragen niet, maar het knikkerspel kent vele lokale varianten en een Zeeuwse ketser past daar prima in. Over het algemeen rolden ambtenaren en gedeputeerden echter hun knikkers zonder al te veel tegenspel keurig op tijd richting eindbestemming van de dag.

 

Dat begon al bij de aftrap met de stand van zaken rond de SDR. “De SDR?” Ja, je weet wel. De Smart Delta Resources. Belangrijke bijdragen van grote industriële jongens (en meisjes) aan de energietransitie door o.a. hergebruik van warmte en het terugdringen van de CO2 uitstoot. Een groeiend aantal bedrijven doet daar aan mee. Niet alleen uit Zeeland, maar ook van over de Brabantse en Vlaamse grens. Het klinkt misschien gek ik dit verband, maar ze lijken gas te willen geven. “Aha, daar hebben we gelijk de winnende knikker te pakken voor jou als groene voorvechter” hoor ik je nu hardop veronderstellen. Nou nee. Ik moe(s)t hier meer denken aan spoedniks: leg als overheden nou met spoed die 380 kV kabels aan, anders wordt het niks met de aanvoer van al die benodigde elektriciteit.

 

De volgende twee informatierondes draaiden om het verkeer. Over investeringen. Worden dat dubbeldikke olie”s voor nog meer asfalt of knoerten van investeringen in slim OV? Daarover zal nog wel gebikkeld worden. Daarvan was geen sprake bij het tweede gespreksthema. Daar was zelfs een eenteller er al 1 teveel. Geen van allen willen we immers nog meer (dodelijke) slachtoffers.

 

De vierde put van de dag laat zich wat lastiger uitleggen. Toch zal het je interesseren. Of hoor jij niet bij degenen die veronderstellen dat overheden – of het nu gemeenten, waterschappen, Europa, het rijk of provincies betreft – nogal eens geld over de balk gooien? Krap als we zitten in onze Zeeuwse middelen worden begrotingen altijd grondig doorgespit alvorens PS de voorstellen van GS, al of niet aangepast, goedkeuren. En dan? Wordt er nog gecontroleerd of de inkomsten en uitgaven een beetje in de pas lopen conform die verwachttingen? De accountant legde uit dat hij dat vanaf 2021 niet meer in zijn eentje gaat doen. Die verantwoording moet eigenlijk ook een samenspel worden van GS en PS alvorens hij/zij een en ander nog eens checkt op getrouwheid. Noem het voor mijn part dubbeltellers. Daar kun je toch moeilijk tegen zijn, of wel?

 

Het kuiltje voor het slotakkoord van de dag was meer een stip op een nog ver weg lijkende horizon. Uitstel van een jaar kan echter niet verhinderen dat de invoering van de nieuwe Omgevingswet toch met rasse schreden nadert. Waardoor er werk gemaakt moet worden van een Zeeuwse omgevingsvisie. Waar mag wat wel of juist niet gebouwd worden? Hoe willen we onze mooie omgeving niet verkloten (ja ook dat is een knikkernaam)?

 

Het spelelement ontbrak niet in een leuke presentatie met een tussenstand over wat jij en ik daarin belangrijk (b)lijken te vinden. Dat het niet om des keizersbaard ging, werd al spoedig duidelijk. Een enkeling begon de knellingen van 5 digitale bijeenkomsten te voelen en snakte naar het inhoudelijke debat in de echte politieke arena. Als we het afgelopen jaar een ding geleerd hebben als Zeeuwse politici is het dat we die strijd – figuurlijk gezien – beter fysiek kunnen aangaan in de Statenzaal. En ik beloof je: daaraan kan elk Statenlid meedoen.. Nog een weekje geduld.  

 

“En? Heb jij ondertussen de jumbo gevonden, die als winnaar uit bovenstaande knikkerpotjes dit knikkerverhaaltje uitblaast?” Helaas. Als liefhebber van historie kan en wil ik geen keuze maken tussen al die fraaie knikkerbenamingen. Daarnaast dienen de echte debatten nog te gaan plaatsvinden. Misschien zijn die nog wel het meest gebaat bij een nieuwe, hedendaagse, knikker. Welke? De vierkante!

 

Dan zou ik als eerste dat coronavirus vierkant de wereld uitknikkeren. Maar helaas, zo’n wondermiddel laat nog op zich wachten. Om covid-19 uit te schakelen hebben we vooral jaknikkers nodig. Mensen die gewoon de regels volgen. Des te eerder kunnen we immers genieten van de Nederlandse Kampioenschappen knikkeren. Of van al die andere dingen die we nu zo missen..     

 

 

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

2 reacties

Heel leuk gevonden, die combinatie tussen knikkeren en je politieke beschouwingen.

Toos van Holstein

16 December 2020 om 12:14

Dank je Toos.

Gerwi Temmink

19 December 2020 om 12:16

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.