Gerwi's weblog

Klaas Vaak

0 reacties

 

Klaas Vaak. Het zandmannetje. Je kent hem vast wel. Die fictieve kabouter, waarvan gezegd wordt dat ie van de maan komt om wat korrels zand in je ogen te strooien opdat je in slaap valt met mooie dromen. ’s Ochtends na het wakker worden, moet je echt eerst die korrels uit je ooghoeken wassen. Zelfs al ben je de mooie dromen kwijt, een beter bewijs dat Klaas Vaak langs geweest is bestaat er niet. Tenminste voor wie in sprookjes gelooft.

 

Mijn politieke week stond bol van de Klaas Vaken. En de meeste kwamen niet ’s nachts langs. Zo zag ik de afgelopen dagen ene houten Klaas aan de overkant van de Atlantische Oceaan de gekste bokkensprongen maken bij zijn pogingen iedereen zand in de ogen te strooien. Hij geloofde zo sterk in zijn eigen droom dat ie zich al uitriep als de nieuwe president van Amerika nog voordat de stemmen geteld waren. Hoe meer zijn rivaal (b)leek te winnen, hoe meer kilo’s zand hij aansleepte. Alsof hij Klaas Vaak zelf was, kieperde hij de ene na de andere lading in de ogen van rechters, stemmentellers, toezichthouders en journalisten, maar volgens mij ontwaakt(e) hij (binnenkort) uit een nachtmerrie (voor hem dan), want de meerderheid van de kiezers uit de VS liet zich niet in slaap sussen.

 

Dichter bij huis – en dat bedoel ik in dit geval letterlijk – was ook jarenlang een Klaas Vaak actief (geweest). Deze week deed ie nog eenmaal zijn best om de raadsleden van Schouwen-Duiveland te laten geloven dat zijn droom van Brouwerseiland niet uit elkaar kon spatten. Alles op en rond 13 idyllisch opgespoten eilandjes in het Grevelingenmeer zou niets dan op en top duurzaam zijn. Van de huisjes – zeg maar gerust kapitale recreatiewoningen – tot volledig geëlektrificeerd vervoer. Ter meerdere eer en glorie voor lokale bevolking, natuur(liefhebbers), windsurfers, biodiversiteit en andere tegenstanders. Bovendien zou de gemeentekas gratis gevuld worden. Droom lekker verder moet de raad donderdagavond gedacht hebben, maar veruit de meerderheid gelooft echt niet (meer) in dat sprookje voor enkel de happy few en zei: genoeg is genoeg. Geen Brouwerseiland op Schouwen-Duiveland!

 

Ik zal je eerlijk bekennen dat mijn GroenLinkse hart juichte na die uitspraak. Jarenlang actie voeren blijkt uiteindelijk toch vruchten af te werpen. Dankzij inspanning van velen blijken dromen hier geen bedrog. Voor mij was het in ieder geval prettig wakker worden vrijdagmorgen.     

 

Dat was overigens al vroeg. Want de Zanddijk stond op de agenda van de Statenvergadering. Met zo’n naam kan het niet anders of Klaas Vaak heeft daar het nodige werk aan (gehad). Volgens mij zelfs zoveel dat zijn broer heeft meegeholpen. Die gebruikte dan wel een andere zandsoort denk ik. De ene keer horen we als volksvertegenwoordigers dat de meerderheid van zowel het bedrijfsleven als de inwoners van Yerseke en omgeving niets liever zouden willen dan nu eindelijk een besluit. Men wacht al 11 jaar en de weg wordt steeds gevaarlijker.

 

De andere keer worden we geacht te geloven dat die meerderheid juist nog liever langer wacht dan dat er een besluit genomen wordt dat niet kan rekenen op draagvlak. Alles zetten op een nieuwe weg dwars door de polder en vooral niet die verbrede zanddijk is hun droom. Toen de daarvoor benodigde tientallen miljoenen niet (direct) uit de hoge hoed van gemeente, het rijk en/of het bedrijfsleven getoverd konden worden, werd er nog even voorzichtig aangeklopt bij die andere Klaas. Maar ook de provinciale Sinterklaas bestond niet. GroenLinks was een van de 9 partijen die daarom besloot: begin nu als de wiedeweerga met een ontwerp voor zo’n verbrede Zanddijk en let daarbij vooral op de veiligheid voor o.a. fietsers en behartig de belangen van de aanwonenden zo goed mogelijk.

      

Wanneer je je nu afvraagt of Klaas Vaak ondertussen nog niet moe was, kan ik je uit de droom helpen. Nou nee, hij had nog wat korrels over. Volgens mij trachtte hij die in de ogen van ons politici te strooien. Nu de milieueisen steeds verder aangescherpt worden, lijkt het mij niet meer dan logisch dat we daarvoor een omgevingsdienst in gaan zetten die berekend is op de daarbij behorende taken. Wat daarvoor nodig is hoeft de provincie niet alleen uit te dokteren. Gemeenten, waterschap, GGD, VRZ en andere belanghebbenden doen eveneens mee..

 

Als grootste deelnemer mag echter van de provincie verwacht worden hierover als eerste goed na te denken. Daarvoor waren al wensen opgehaald uit eerdere bijeenkomsten en vergaderingen. Vrijdag hoefden we - vanachter spatschermen – alleen nog te beslissen of het lijstje goed genoeg was om mee te geven aan een verkenner. GroenLinks had nog 1 suggestie: niet alleen de ontstaansgeschiedenis van de huidige situatie in beeld brengen, maar ook die huidige situatie beschrijven. Wat loopt goed bij het uitvoeren van die taken en waar is verbetering gewenst?

 

Dat zien we totaal verkeerd, alleen de historie is meer dan genoeg. Oeps. Had Klaas Vaak GS en onze collega’s zand in de ogen gestrooid? Daar leek het op: een meerderheid veegde de eerder bedachte lijst compleet van tafel ten faveure van een vage vervanger. Of waren die laatste zandkorrels juist stuk voor stuk in de ogen van onze fractie gevallen? Ik weet het niet. Jij wel?

 

Maak me in dat geval maar niet wakker. Dan droom ik door over onze provincie waar iedereen hard (mee)werkt aan de realisatie van een bolwerk waar alle nieuwe milieutaken opgepakt worden met behulp van een omgevingsdienst die daarop berekend is. En nou niet zeggen dat dromen bedrog zijn. Wensen kunnen ergens toe leiden. Kijk maar naar wat er (niet) met Brouwerseiland gebeurde..

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.