Gerwi's weblog

Verstoppertje spelen

0 reacties

Verstoppertje spelen. Ga me niet vertellen dat je daar nog nooit van gehoord hebt. Sterker nog: ik veronderstel dat je het vaak gespeeld hebt. En misschien nog wel doet. Het is immers hartstikke leuk. De zoeker telt tot 10, roept “Wie niet weg is, is gezien. Ik kom!” en hij/zij tracht elke verstopte medespeler te vinden. Al of niet met de variant dat je jezelf – of wanneer je de laatste bent zelfs de gehele groep – kunt vrijbuten. Met als effect dat de zoeker nog een keer aan de beurt is.

 

Tijdens de commissievergadering van afgelopen vrijdag, vol bestuursaangelegenheden, dacht ik een aantal keren dat er meer verstoppertje gespeeld werd dan gericht bestuurd. Ik moest in elk geval regelmatig tot 10 tellen. En, echt waar, ik was af en toe de weg kwijt. Dat zal aan mij hebben gelegen. Toch wil ik je niet onthouden waarom ik me zo vaak onderdeel van het verstoppertjesspel waande.

 

Dat begon al bij een van de eerste, vaste onderwerpen: het nieuws van de dag. Vanuit enkele partijen werd de vraag gesteld hoe het toch kan dat er in de Zeeuwse havens zoveel ruimte is voor zware criminaliteit. Niemand die dat wil. Waarom blijven drugsbaronnen en mensensmokkelaars – om maar een paar voorbeelden te noemen – dan zo ongrijpbaar? De inzet en de samenwerking gaan omhoog, het aantal zoekers eveneens. Dat verhoogd de pakkans. Maar dat neemt niet weg dat de onderwereld volgens mij het gevoel houdt: buut vrij.

 

Een ander telkens terugkerend agendapunt – de kans om in te spreken – leverde eerst een inspreker op van WISE. Je weet wel (of misschien is hier niet beter op zijn plaats) die organisatie die wereldwijd pleit voor meer schone energie, maar tegen kernenergie is. “Kan gebeuren, moeten ze zelf weten,” hoor ik je mompelen, voorstander als je bent van vrijheid van meningsuiting. Ja toch? Maar denk je ook niet tegelijkertijd: “En wat heb ik daar aan?”

 

Goeie vraag. De inspreker veronderstelde – nu er juist weer meer stemmen opgaan, ook in Zeeland, voor het langer openhouden van de kerncentrale en als het effen kan er nog eentje bij – dat menig Zeeuw geen inzage heeft in wat er verstopt blijft bij zulke kreten. Los van het gevaarlijke radioactieve afval, waar je wel duizend eeuwen last van kunt houden, kost het namelijk enorm veel. Zowel om te bouwen, onderhouden als produceren. Wat in 2016 nog als reden werd aangevoerd – die stroomprijs gaat wel weer stijgen en dan hoef je als Zeeuwse aandeelhouders niets meer bij te betalen – blijkt 4 jaar later nog steeds niet waar. Integendeel. En de verwachting is dat dit ook de komende jaren zo blijft! Nu al kost hij elk Zeeuws gezin 230 euro per jaar. Straks nog meer. Was dat ook voor jou verstopt gebleven? Moet je die centrale daarom niet eerder sluiten in plaats van langer openhouden?

 

Enfin, insprekers geven hun mening. Daar mag je geen politieke discussie mee starten. GroenLinks vroeg en kreeg gedaan dat er over dat idee van eerder stoppen een debat volgt op 4 dec. a.s. Ondertussen draafde een nieuwe inspreker op vanachter de coulissen. Over een onderwerp dat later op de agenda terugkeerde. Tijdens diens presentatie over hoe simpel het toch wel niet is om de aandelen van ons waterbedrijf uit de PZEM te halen, wist ik af en toe echt niet waar ik het zoeken moest. De PZEM staat voor onze Provinciaalse Zeeuwse Energie Maatschappij, waar vooral die kerncentrale voor tientallen miljoenen euro’s per jaar aan verlies zorgt. Laat ik hier eerst nog maar een keer tot 10 tellen.

 

Geeft me de ruimte om kort in te gaan op de begroting van het IPO. Het Interprovinciale Overleg. GroenLinks is daar voorstander van. Prima om samen te werken aan gemeenschappelijke belangen in plaats van 12x het wiel uitvinden. Hierin wordt veel voortuitgang geboekt. Echter slechts mondjesmaat wanneer het gaat over de transparantie in hun begroting. Zeeuwse vertegenwoordigers trokken daarom hard aan de bel. Dat leverde wat op. Hoe logisch is het dan dat je erbij vraagt om een indexering voor de komende jaren. Daar (b)lijkt men nog de voorkeur te geven aan verstoppertje spelen. Oftewel het IPO blijft Informatief Permanent Onvolledig op dit punt.

 

Inmiddels heb ik een aantal keren tot 10 geteld. En zal ik rustig trachten uit te leggen waarom het volgens de inspreker – op persoonlijk titel, maar wel als opsteller van een idee waarvan de fractie van Forum een initiatiefvoorstel overweegt te maken – zo eenvoudig is de publieke wateraandelen uit het commerciële bedrijf te halen om niet. Iets waar jaren onderzoek naar verricht is. 9 varianten voor bedacht zijn – inclusief een splitsing tussen het juridisch en economisch eigendom – maar waar telkens naar voren komt dat het niet 1, 2, 3 lukt. Simpelweg omdat het moederbedrijf de plicht heeft om de ene bal met de andere in de lucht te houden. Ja, dat is zo, meende de deskundige, maar niet bij zijn geniale vondst: geen splitsing, maar een juridische afsplitsing. Dan heb je geen last van deze verplichtingen, geen gedoe met eventuele schuldeisers en/of de belasting. Echt een fluitje van een cent.

 

Nou ik gaf er eerlijk gezegd geen cent voor. Kakelend als een kip zonder kop (wist je trouwens dat kippen houden van verstoppertje spelen?) leek het, maar ik dacht: het komt zo op de agenda, want de fractie van Forum zal dit idee wel te vuur en te zwaard verdedigen. Dan kunnen we erover praten. Wat bleek? De heren van FvD waren doodleuk, zonder enige verdere uitleg, verstoppertje aan het spelen. Niemand van hen was in de gelegenheid dit met zoveel bombarie aangekondigde punt te verdedigen. Wat kan er nu nog belangrijker zijn dan je eigen idee verdedigen? Het voortbestaan van de partij?

 

Daar zou ik nog lang naar kunnen zoeken. Heb ik maar niet gedaan. Mijn hoofd zat verstopt. Ik ga tijdens het herfstreces maar een weekje verstoppertje spelen met mezelf om over 2 weken te roepen: buut vrij voor het echte politieke werk! Dan kom ik graag weer aan de beurt.        

 

   

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.