Gerwi's weblog

Stop and Go

0 reacties

Stop and Go. “O nee toch? Ga jij nu ook al meedoen aan de verengelsing van onze taal?” Kan me voorstellen dat die vraag in je opkomt. Laat ik je geruststellen: daar ben ik niet op uit. Waarom ik er dan toch voor kies? Dat wordt verderop duidelijk (hoop ik).

 

Hollen en stilstaan. Mijn werk als politicus laat zich wellicht beter vangen in die omschrijving. Vooral deze week kenmerkte zich door momenten van ren-je-rot-tot-pas-op-de-plaats. Ga maar na: werkoverleg, voorbereiding op diverse vergaderingen, naast mails beantwoording de mailbox opschonen, diverse gesprekken in het verlengde van GroenLinks initiatief voor Zeeuwse voedselbossen (interesse is groot, aanmelden kan nog tot 20/9), een werkbezoek, financiële administratie en natuurlijk de nodige vergaderingen.

 

Een opsomming die echt niet pretendeert compleet te zijn. Wel geef ik toe, dat we met name in die laatste categorie – de openbare vergaderingen – niet altijd even efficiënt omgaan met onze tijd en energie. Elke politicus zal dit (h)erkennen denk ik. Zeker bij een onderwerp dat je na aan het hart ligt kan het gebeuren dat je vol vuur helemaal leegloopt. Dat heb jij toch ook wel eens?

 

Daarnaast kun je op stoom komen wanneer de gemoederen flink verhit raken in het politieke debat. Afgelopen vrijdag kwam dat meermaals voor. Niet verbazend hoor, de onderwerpen die aan bod kwamen leven sterk in de samenleving. Logisch dat de volksvertegenwoordiging dat laat weten. Ja toch?

 

Zo betoogde een enkeling dat het verzoek van de Stichting Zeeland Tolvrij om een referendum te mogen houden over het besluit van PS Zeeland om in te stemmen met het compensatiepakket een vervolg verdient. Een tolvrije tunnel zou daarin opgenomen moeten zijn. Sec kijkend naar de voorwaarden om zo’n referendum door te mogen laten gaan menen de meeste partijen, waaronder GroenLinks, echter dat het verzoek niet voldoet aan de 3 voorwaarden: het moet juridisch kloppen, er dienen meer dan 1000 geldige handtekeningen onder het verzoek te staan en het mag niet vallen onder de uitzonderingen.

 

Met name de 1e en 3e voorwaarde blokkeren m.i. de kans op zo’n raadpleging van wat “De Zeeuwen” ervan vinden. Immers het gaat om een overeenkomst, geen besluit van sec PS Zeeland. Waarin ook nog eens een paragraaf staat over finale kwijting, hetgeen inhoudt dat er na ondertekening verder niets meer te vorderen valt. Laten we dan ook geen valse hoop bieden. Daarnaast zijn er al diverse ontwikkelingen in gang gezet – op ministeries en in de provincie – om onderdelen van het pakket te gaan realiseren. Een echte go dus, waar geen stop meer mogelijk is lijkt mij.

 

De toekomst van met name de Zeeuwse onderzoektak van het ZB Planbureau houdt de gemoederen ook al jaren flink bezig. Mede ook omdat onderzoeksgegevens – die elke partij nodig heeft om beleid te kunnen maken, bijvoorbeeld voor wonen, onderwijs, cultuur etc. – nog wel eens gepaard gingen met ongevraagde adviezen en/of onjuistheden, voorzien van een politiek sausje waar niet iedereen van gecharmeerd was. Om de wel degelijk aanwezige kennis en kunde niet verloren te laten gaan lijkt die tak nu ondergebracht te gaan worden in een andere Zeeuwse instelling, die zich ook met onderzoek bezighoudt.

 

Meer passend? Ja volgens de een. Nee volgens de ander. Ik weet er nog niet genoeg van zegt een derde. Het go or no go moment nadert. Ik kom daar later op terug. Mede omdat ik de gehele vergadering met stijgende verbazing – en enige zorgen - mijn buurman waarnam. Nou staat die bekend als iemand die zijn mondje wel weet te roeren, dus dat hij zich in elk debat mengde verbaasde me niet. Maar hij liep niet 1x leeg, hij bleef gaan. Het zweet parelde op zijn voorhoofd wanneer die verongelijkt aan bleef zetten voor wat hij wel of niet wenselijk achtte. Ziedend opkijkend van zijn papier dat het toch <piep>geklaagd was dat hij steeds onderbroken werd (terwijl hij zelf maar wat graag mag interpreteren).

 

En dat terwijl de voorzitter, een aantal collega’s en ondergetekende hem feitelijk alleen wilden afremmen in zijn “enthousiasme,” vragend of hij na tientallen minuten tot een afronding kon komen. De vraag was waarschijnlijk ook wie hem nog kon volgen, maar dat terzijde. De turbo raasde echter onvermoeibaar door. Zijn snelheid lag zo hoog dat ie langs afgronden scheerde – van partijkartellen die ook in Zeeland alles zouden bepalen tot onpeilbare Europese gevaren – die volgens mij niet bestaan en zeker niet ter zake doend waren.

 

Of hij inmiddels wat meer tot bedaren is gekomen? Ik zou het niet weten. ’s Middags maakten we met PS en GS onze jaarlijkse pas op de plaats. Een heisessie. Gewoon samen kijken hoever we staan met de grote uitdagingen binnen onze provincie. En wat daarvoor nog nodig is, samen met andere overheden, ondernemers, het onderwijs. En wat GroenLinks betreft ook maatschappelijke instellingen en burgers. Jouw mening doet er dus ook toe ja.

 

Zijn fractie was er helaas niet bij. Al die tijd bleef ik mij afvragen: "Hoe zou je zo iemand nou kunnen stoppen?" Ik hoorde dezelfde vraag bij collega’s. Maar niemand had een antwoord. ’s Avonds reed ik naar huis. Een supersnelle bolide haalde me in. En ineens kreeg ik een inval. Vanuit een onverwachte hoek. Die van de formule 1. Slechts aan te duiden met een Engelse term.

 

Een Stop and Go penalty!

 

Dat zou het zijn. Of het gaat werken? Ik ga het hem in elk geval vragen.     

 

     

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.