Gerwi's weblog

Briefgeheim

0 reacties

Briefgeheim. Je hoeft echt geen boekenwurm te zijn om hier enthousiast te roepen: “Ha, dat boek ken ik!” Misschien al wel vanaf je jeugd. Het boek van Jan Terlouw uit 1973 – over Eva, die het geruzie van haar ouders meer dan zat is en hen daarom eens flink wil laten schrikken door een nachtje te verdwijnen, wordt al snel spannend wanneer ze echt onvindbaar blijkt – was voor mij een van de redenen om van lezen te (gaan) houden. De link met mijn politieke week? Een brief, die Eva vlak voor haar verdwijnactie gevonden heeft onder de heg van de buurman. De brief bevat geheimtaal: de ontcijfering brengt haar op het spoor van een spionagenetwerk. Hoort de buurman daarbij? En haar vader? Bij deze: een gratis leestip mocht je het boek nog niet kennen.

 

De leesstukken die wij wekelijks voorgeschoteld krijgen zijn minder spannend van karakter. Vaak dien je je er wel goed in te verdiepen om de essentie – en soms ook de achterliggende boodschappen – te doorgronden. Soms zijn het letterlijk geheime stukken. Bijvoorbeeld wanneer er vertrouwelijke informatie in staat waar (provinciale) financiële belangen mee gemoeid zijn. Of persoonlijke. Het streven van PS om zoveel mogelijk openbaar te bespreken komt sinds een paar jaar beter tot zijn recht omdat we de regeling omtrent geheimhouding aanzienlijk hebben aangescherpt.

 

Desondanks blijft het niet altijd makkelijk direct de kern van de boodschappen op te pikken. Soms vanwege het taalgebruik. Soms vanwege de omvang. Misschien ook omdat men er graag iets in verstopt om daar later op terug te kunnen komen? Wie zal het zeggen. Wel kan ik zeggen dat wij doorgaans alle hulp krijgen om enige ordening te verkrijgen in die enorme hoeveelheid digitale leesstapels. Middels samenvattingen. En ook wel via presentaties: Zicht-op-Beleid-sessies (ZOB) of GS informatiebijeenkomsten. Zo werden wij dinsdagavond bijgepraat over de RES 1.0, de Regionale Energie Strategie. In het verlengde van het klimaatakkoord van Parijs en dat van ons land zijn er regionale uitwerkingen vereist om de doelstellingen (49% reductie CO2 in 2030 t.o.v. wat wij in 1990 uitstootten en 95% in 2050) te behalen. Groene volger als dat jij bent – ja toch? – zul je gelijk aan de bel trekken door op te merken: “Maar dat is toch al achterhaald? Er wordt nu toch al bekeken of we niet naar 55% moeten in 2030 of zelfs nog meer?” Dat kan ik als GroenLinkser alleen maar beamen. Echter zoals wel vaker: ik zie ons als koploper in dit soort zaken in de hoop/verwachting dat er meerdere volgen zoals ook bij de noodzaak tot de vergroening van o.a. de economie, landbouw en woning(bouw).

 

Terug naar de Regionale Energie Strategie. De gedeputeerde trapte, terecht, met enige trots de bijeenkomst af door te verkondigen dat Zeeland de eerste regio is waar binnenkort zo’n strategie wordt vastgesteld. Heel veel partijen hebben meegedacht en meegesproken. Ook jij en ik konden meedenken over lokale aspecten rond bebouwde omgeving (woningen, fabrieken, kantoren etc.), het opwekken van duurzame energie en de mobiliteit (OV, verkeer, over land/water/spoor). Met dwarsverbindingen naar landelijk besproken thema’s als landbouw en industrie die voor Zeeland ook van groot belang zijn. Is dit oud nieuws voor jou? Heb jij meegedacht? Of is het voor jou geheim gebleven?

 

Natuurlijk, wie opmerkt(e) dat we nu snel op weg moeten naar een RES 2.0, die zit op het juiste spoor. Ook al hebben wij in Zeeland nu conform het spoorboekje het eindstation van de RES 1.0 op tijd bereikt, waarin ook GroenLinks veel goede plannen ziet. Met wel 1grote kanttekening/vraag. Op bladzijde 86 van de 133 ontdekken we opeens dat er toch wel nadrukkelijk aandacht gevraagd wordt voor kernenergie: door de centrale bij Borssele wellicht langer laten doordraaien en/of een nieuwe erbij. Sterker nog: zelfs een Thoriumcentrale (kernenergie met gesmolten zout in plaats van uranium met minder radioactief afval) wordt voorzichtig geopperd. Op zich allemaal beslissingen waar het Rijk over gaat. Waarom dan toch in de RES noemen? Ze zijn peperduur, nauwelijks of niet voor 2050 klaar, verzorgen niet meer dan 3% van onze energiebehoefte en laten ons met een berg radioactief afval zitten. Dan zou je toch zeggen: investeer in maatregelen waar je echt wat aan hebt voor 2030 en voor 2050? Toch nog even als geheime boodschap meegeven dat een Zeeuwse meerderheid heil ziet in deze oplossing? Zeg jij het maar. Dat GroenLinks dit geen goed spoor vindt zullen we bij de besprekingen over de RES (nogmaals) laten horen.

 

Wanneer je na de Statenvergadering van afgelopen vrijdag – voorlopig de laatste provinciale politieke activiteit (zolang de geheimen rond het Coronavirus niet voldoende beteugeld zijn) – fijntjes laat weten dat “PS er zelf eveneens een handje van heeft brieven te produceren vol geheimen” kan ik daar inkomen. De 3 brieven met voorgestelde wensen en bedenkingen vanuit PS aan GS over:

a) wel of geen verkoop van de gascentrale (met mogelijkheden om tegelijkertijd de publieke aandelen voor jouw en mijn watervoorziening veilig te stellen),

b) slimme mobiliteit en

c) de richting waarop de strategie voor de klimaatadaptatie (lees: de effecten van de klimaatverandering zo goed mogelijk op te vangen in het Zeeuwse) zorgden voor meer dan 8 uur stof tot vergaderen.

 

Met, toegegeven, hier en daar zijpaden die m.i. absoluut niet direct te maken hadden met het desbetreffende agendapunt, maar door sommige collega’s in het kader van vrije meningsuiting nog eens aangegrepen werden om stokpaardjes van stal te halen, al of niet ingefluisterd door hun grote roergangers. Om na zo’n rondje bühne weer teruggetrokken te worden omdat men ook wel aanvoelde dat zoiets op dit moment geen schijn van kans maakt(e). Concrete aanvullingen maakten des te meer kans. De meningen van GroenLinks kun je nalezen door te klikken op de thema’s.

 

Gelukkig hebben we nu een aantal weken de tijd voor ons zelf eens na te gaan hoe om te gaan met het begrip “wensen en bedenkingen” en hoe die te formuleren richting GS. Dat moet toch kunnen in brieven die duidelijk maken wat leeft in PS. We gaan ons best doen. Net als voor al die andere werkzaamheden. Voor jou zullen die even geheim lijken, maar het is geen geheim dat ik me weer meld zodra de vergaderstop is opgeheven. Mocht je zo lang niet willen wachten: wij staan altijd open voor de directe benadering. En je kan natuurlijk altijd een goed boek lezen.

 

 

  

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.