Gerwi's weblog

In de overgang

0 reacties

In de overgang. Een uitgebreide beschouwing op daar waar het vrouwelijk deel der mensheid natuurlijkerwijs mee te maken krijgt tijdens de menopauze hoef je hier van mij niet te verwachten. Wanneer je geen verstand hebt van wat er allemaal kan plaatsvinden bij de overgang van de vruchtbaarheidsperiode naar die van-het-geen-kinderen-meer-kunnen-krijgen, kun je je beter houden aan spreken is zilver, zwijgen is goud dunkt mij.

 

Hoewel? Opvliegers, stemmingswisselingen en stoppen met de pil (der hedendaagse pillen), ze passen stuk voor stuk in de overgangen tijdens mijn politieke week. Met name grensovergangen en overgangen naar andere fases popten regelmatig op. “He, nou maak je mij nieuwsgierig,” hoor ik je (hopelijk) hardop denken. “Over die grensovergang tussen Griekenland en Turkije?” Nee, alhoewel het verleidelijk is in te zoomen op het raadsel van de grens die opengezet wordt en toch potdicht blijft. De EU – inclusief Nederland – zal snel de sleutel (moeten) vinden voor (humanitaire) oplossingen. De omstandigheden zijn mensonterend in die contreien.

 

Zelf kreeg ik te maken met grensovergangen in de buurt. Soms letterlijk, soms figuurlijk. Zo werd bij de presentatie maandagavond van de jaarcijfers van NSP duidelijk dat het na de fusie tussen de havens van Zeeland en Gent inmiddels tijd is voor de overgang naar een volgende fase: op weg naar de meest duurzame haven van de EU?

 

Over waar de grenzen van (de gebiedsvisie rond) het Veerse Meer liggen hebben burgers en belanghebbenden zich de afgelopen weken geuit in Goes, Middelburg, Kortgene en Veere. Krachtige geluiden als geen uitbreidingen meer van recreatieverblijven langs en op het water waren niet van de lucht. Die werden afgezwakt ook wel vermeld in een samenvattingsronde afgelopen dinsdag, maar niet nadat gewezen werd op 1 juni 2020. Wie als gemeenten voordien nog aanpassingen aan bestemmingsplannen weet te realiseren biedt (lokale) ondernemers - die nu in de kansloze hoek lijken te zitten op de lijst van alweer meer dan 40 projecten juist op of net langs die waterrand – hoop. Krap aan, maar toch. Wie de kracht van het Veerse Meer (h)erkend laat haar op dit punt juist met rust. Ja toch?

 

Dat uitingen van kunst en cultuur zich niet laten vangen in grenzen zag ik woensdag op de inspiratiemiddag voor cultuuronderwijs. Creativiteit zet niet alleen je hersenen in een positieve ontwikkelingsstand. Of je nu tekent, schildert, danst, schrijft, dicht, toneelspeelt, zingt, muziek maakt en/of combinaties van deze uitingen de ruimte geeft – in je eentje of samen met anderen – je stemming verandert en je groeit op allerlei manieren. Dat was 40.000 jaar geleden al zo en nu nog steeds. Belemmerende gevoelens of bezuinigingen ten spijt. Out of de box denkend heb ik een combinatie met NME geopperd.

 

“Wat is dat nou weer?” roep je wellicht. Creatief als je bent, kom je daar vast zelf wel achter. Want voor mij is het tijd je mee te nemen op het werkbezoek dat we als Staten aflegden op vrijdag naar een van onze buren. Of dat noord-, oost- en/of zuidwaarts was zou een omschrijving vereisen waar menig sterritliefhebber van watertandt, maar daarvoor ontbreekt mij de tijd. Bovendien zou ik dan de creativiteit tekort doen die politie, douane en andere overheidsdiensten aan de dag weten te leggen om criminele breinen – die nou eenmaal nooit stilstaan – een halt toe te roepen.

 

De overgang naar een fase van eigen afdeling loslaten, meer samenwerken, digitale informatie over elkaar heen leggen en opgerolde synthetische drugslaboratoria nabootsen – zo leer je zelf ontdekken hoe minder positief werkende geesten functioneren – leidt tot resultaten die o.a. de groeiende productie van xtc-pillen stopzet. “Ga zo door!” zou je juf of meester vroeger zeggen. En dat dachten wij nu eveneens, ook al weet je dat de overgang naar een volgende fase alweer nadert.

 

Of de Zeeuwse overheden – bestaande uit 13 gemeenten, 1 waterschap en de provincie – binnenkort al in de ban geraken van een flow richting een robuuste Zeeuwse omgevingsdienst? Dat hou ik nog maar even in het midden na de laatste presentatie afgelopen vrijdagmiddag. Echter de RUD (de Regionale UitvoeringsDienst) schotelde ons helder voor wat zij daarvoor de komende 3 jaar wenselijk acht en wil graag met die Zeeuwse overheden in dialoog om te bespreken of een overgang naar zo’n RUD nieuwe stijl erin zit. Een kans die we m.i. niet mogen laten lopen. Temeer omdat het Rijk ons daartoe wettelijk verplicht. Met andere woorden: overheden in de overgang naar creatief samenwerken? Kan dat?

 

Jazeker. 2 voorbeelden van deze week tonen dat aan. Bij onze Brabantse buren laten met name de onderhandelaars van het CDA en de VVD zien over een rijk arsenaal aan creatieve vermogens te beschikken in hun streven de achterban te overtuigen dat een coalitie met Forum veruit te verkiezen zou zijn boven een samenwerking met links. Tja, of zo’n overgang geloofwaardig overkomt?

 

Dan hou ik liever vast aan dat andere voorbeeld, van pure Zeeuwse makelaardij. Over de gang van zaken rond de marinierskazerne hielden we als PS woensdagavond eensgezind een extra debat. Met name over de overgang naar de fase van het definitieve besluit dat die kazerne hier niet komt. Wat is de beste strategie om de ruimhartige toegezegde compensatie maximaal binnen te halen? Geen stokpaardjes of sigaren uit eigen doos zegt GroenLinks. Zet vooral in op gezamenlijke belangen waar Vlissingen en Zeeland versterkt uitkomen en waar iedereen iets aan heeft. Wacht niet op Den Haag, maar neem zelf initiatief. Hoe dat zou kunnen in onze ogen? Klik hier.

 

Over zelf initiatief nemen gesproken. GroenLinks Zeeland werkt samen met belangstellenden hard aan een initiatiefvoorstel om in de politieke arena te bespreken. En met jou natuurlijk. Op een minisymposium bijvoorbeeld. Maar even geduld nog. Want op nieuwe opvliegers zit niemand te wachten. Wel op vruchtbare resultaten. Dat we daarvoor in de overgang belanden is zo gek nog niet. Wordt vervolgd.

 

  

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.