Gerwi's weblog

Hero(e)s kanaliseren

2 reacties

Heroes. Als fan van de Top 2000 veronderstel je waarschijnlijk dat ik – nu het eind van het jaar evenredig snel nadert met de komst van die eindeloze hitlijst – een warm pleidooi ga houden voor die gelijknamige wereldhit van David Bowie uit zijn Berlijnse periode. Van mij mag dat nummer in de lijst der lijsten ja, want wat mensen op en rond de muur in die Duitse stad ondernamen om de vrijheid te bereiken waren destijds ware heldendaden (o.a. zo rond die opname in 1977).

 

“Wat zeg je? Je bent geen fan dat druk beluisterde radioprogramma? Meer van de veelbekeken tv-serie Heroes?” Kan ik inkomen. Zien hoe gewone mensen ineens over buitengewone gaven (b)lijken te beschikken om de mensheid van de ondergang te redden betitelen velen van ons ook na meer dan 10 jaar nog steeds als heldenwerk.

 

De link naar het heden is gelegd. En daarmee naar mijn politieke week waarin ik de eer had de nodige mensen te ontmoeten die zich grote zorgen maken over het milieu en bereid zijn wat te doen aan het welzijn van de (mede)mens. Nee, ditmaal ging het niet om fanatiekelingen die in de stromende regen met tienduizenden tegelijk door Amsterdam een klimaatmars hielden (al liep ik daar inderdaad wel tussen) of scholieren die a la Greta Thunberg staken voor een beter klimaat.

 

Al maandenlang hadden de GroenLinkse fractieleden uit de Staten en de Zeeuws-Vlaamse gemeenten het werkbezoek aan De Kanaalzone met rood omcirkeld in hun agenda. Je weet wel dat grote industriegebied langs het kanaal van Gent-Terneuzen. Met flinke bedrijven als Dow en Heros, die aan de weg timmeren. O pardon, aan het kanaal moet ik zeggen. Want ook al zijn ze steeds makkelijker via de weg te bereiken, het vervoer per schip blijft daar toch, zeker voor Heros, met stip op 1 staan.

 

Je zal maar langs dat kanaal wonen. In Sluiskil bijvoorbeeld. Met al die stank, stof en herrie. Wat te denken van het nachtenlang aanhoudende gepiep van achteruitrijdende kranen? Of dikke wolken grofstof die het zicht belemmeren en het ademen bemoeilijken bij het laden van schepen. Of benzeendampen van langstrekkende schepen die aan het ontgassen zijn? Als kritische volger ben je nu misschien geneigd iets te roepen van: “Die mensen moeten niet zeuren, ze weten toch waar ze (zijn gaan) wonen?” Jazeker, maar wanneer er regelmatig meer dan 100 meldingen uit alle 31 straten van dat dorp binnenkomen met pieken van meer dan 200 als klacht alleen al in dit jaar, dan neemt die overlast fors toe.

 

En dan is het mooi om te weten dat er een groep mensen is die zich belangeloos voor die burgers in wil zetten om de situatie te verbeteren. Zij legden helder uit waar de “Stichting Kanaalzone gewoon schoon” aan werkt. De naam zegt het al: een schone Kanaalzone. Daarvoor hoeft die industrie echt niet weg. Om aan te tonen dat ze niet zomaar wat roepen zetten ze in op meer e-noses. Dat zijn een soort snuffelpalen die overtuigend moeten aantonen dat het er niet fris aan toe gaat in dat gebied. Naast het beeldmateriaal dat nu al in overvloed aanwezig is om te laten zien dat ze die zorgen echt niet uit hun duim zuigen. Wat een heroes!

 

Nog onder de indruk van al die vrijwillige inzet zetten wij ons werkbezoek voort. Want praten met milieuvrienden is een, we vonden toch ook dat een bezoek aan zo’n groot bedrijf niet mag ontbreken wil je een compleet beeld van de situatie krijgen. En zo zat het hele gezelschap even later op de koffie bij de directeur van Heros, geflankeerd door een adviseur die het neusje van de zalm was als het aankomt op snuffelapparatuur en (h)erkennen van (lucht)vervuiling.

 

Eerlijk is eerlijk. Als je ziet wat dit bedrijf doet om haar lijfspreuk “Duurzaam denken en doen” waar te maken in het Ecopark van Terneuzen, dan kan je niet anders dan constateren dat zij ook hard op weg zijn heroes op hun vakterrein te worden. Want wat zij nog uit onze rotzooi weten te halen (lees: uit ons afval nadat dat verbrand is) als grondstof of voor hergebruik is indrukwekkend. IJzer, maar ook non-ferro-metalen of schone biobrandstof bijvoorbeeld. Alleen jammer dat die resultaten vaak letterlijk en figuurlijk aan het zicht onttrokken worden bij het laden van de schepen met die eindproducten.

 

“Hey, wat doe je nou? Degradeer je jouw vrijwillige hero van daarnet gelijk tot een zero na een propagandapraatje van de directeur himself van zo’n groot bedrijf?” O nee hoor, geen misverstand daarover. Het respect voor de inzet van al die mensen voor een schone Kanaalzone blijft onverminderd groot. Zoals ik ook waardering kan opbrengen voor de inzet van het bedrijf. Echter daar raken we gelijk het dilemma voor mij als politicus.

 

Als volksvertegenwoordiger wil, nee moet je, goed luisteren naar wat inwoners bezighoudt. Maar je wilt, nee moet, ook controleren of overheden problemen goed aanpakken. Dan is het handig om te weten dat bedrijven niet willen gaan voor pappen en nathouden (al is dat laatste in dit geval van kardinaal belang om het stuiven tegen te gaan, maar dat terzijde), maar echte oplossingen.

 

Enerzijds zoek je dus een manier om burgers de zekerheid te bieden dat er echt gewerkt wordt aan een schoon milieu. E-noses lijken dan de oplossing. De inbreng van de meneer met het neusje voor de zalm bleek echter eveneens van groot belang. Want verder dan het constateren van dat er zich een (gif)wolk vol vieze dampen langs die Kanaalzone trekt komt die snuffelapparatuur niet. Dan moet er met precisie-apparatuur gericht gemeten worden waaraan het schort: fijnstof, grofstof, ammoniak of benzeen bijvoorbeeld.

 

Wat is wijsheid: inzetten op e-noses? Of precisie-apparatuur? Of allebei? Zeg het maar. Ik ben er nog niet uit, al is het fijn om te weten dat bedrijven wellicht mee willen betalen aan de juiste oplossing. Een ding weet ik wel na die vrijdagmiddag: het is hoog tijd al deze heroes langs de Kanaalzone te kanaliseren in de richting van het Schone Lucht Akkoord (SLA) waar sinds kort door Rijk en provincie hard aan gewerkt wordt. Dat is geen heldendaad, dat is gewoon mijn werk. Waarvan akte.

 

 

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi.

2 reacties

Beste Gerwi, als ik zo vrij mag zijn.

ik heb het blog aandachtig gelezen en ben het zeker met u eens dat het niet altijd even gemakkelijk is  om alles zo te zien om beide partijen te vriend te houden. Daarom vind ik uw uitleg wat betreft bedrijf en stichting goed verwoord. Zoals ook onze stichting aangeeft moeten we kunnen wonen en werken in een schone omgeving voor ieders gezondheid.  Dit hopen we ook te kunnen doen met elkaar en met de goede middelen als E-noses of andere meetsystemen voor stof,stank en geluid.  Als iedereen zich een beetje inzet voor  deze wereld hoop ik dat het in de toekomst beter zal, en moet zijn voor de volgende generatie.  Samen,, is nog steeds het mooiste woord. 

grt Hans Arissen  

wie oh wie

02 December 2019 om 16:29

Dank voor dd reactie Hans. Eens met positieve insteek. Kans om samen iets te bereiken m.i. altijd groter dan ieder op eigen houtje.

Gerwi Temmink

03 December 2019 om 00:03

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.