Gerwi's weblog

Douze points

2 reacties

Europa. “Daar hoor je de laatste tijd veel over ja” flitst het nu misschien door je hoofd. Klopt. Niet zo gek ook natuurlijk. Half Nederland schijnt in de ban te zijn van “onze” Duncan wiens overwinning bij het Eurovisie songfestival wel zo ongeveer vaststaat volgens de bookmakers. Zelfs fanatieke EU-sceptici heb ik horen beweren dat zij vanavond hun ogen op Europa hebben gericht. Vanuit de vaderlandse invalshoek, dat dan wel.

Dat is het mooie aan het Eurovisie songfestival. Of je nu voor of tegen bent, het evenement verenigt op vredelievende wijze Europese en nationale belangen. Van vroeger herinner ik mij nog de tour langs al die Europese hoofdsteden waar opzichtig geklede presentatrices – in mijn geheugen waren dat bijna altijd vrouwen – de voorkeuren van hun land kenbaar maakten (als de verbinding tenminste werkte). “Here London calling. Can I have your votes please?” Mijn liefde voor de Franse taal dateert misschien al wel vanaf de allereerste keer dat ik “ici Paris” hoorde ergens halverwege de jaren 70 met “et le douze points sont pour Le Pays Bas”. Vanavond in de herhaling..?

Sinds het mei reces constateer ik opnieuw dat de Zeeuwse politiek herhaaldelijk te maken krijgt met Europese aspecten. Vorige week in de commissievergaderingen bijvoorbeeld. Trots op de inbreng van ons nieuwe statenlid Maaike in economie (“biodiversiteit gedijt ook in windparken op zee”) en tegelijkertijd op ons kersverse burgercommissielid Eelko in de commissie Ruimte (belang klimaatadaptatie). En zelf had ik deze week eveneens volop te maken met Europese aangelegenheden. Voor het gemak sla ik de “saaie” vergaderstukken als de effecten van de havenfusie met Gent en de financiën maar over, ook al zijn wij Zeeuwen echt gebaat bij EU-subsidies al gelooft een enkele partij daar blijkbaar niet in.

Woensdagavond werd ik gegrepen door een gloedvol betoog van Bas Eickhout in de propvolle raadszaal van het oude raadhuis in Middelburg. Mede op initiatief van GroenLinks Zeeland was deze erkende klimaatwetenschapper - en Spitzenkandidaat (lees lijstaanvoerder) van alle groenen uit het Europese Parlement - naar de Zeeuwse hoofdstad afgereisd. Helder en duidelijk zette hij uiteen - onderbouwd met foto’s en wetenschappelijke grafieken/tabellen waar je niet omheen kunt - hoe de aarde in met name de laatste tientallen jaren te maken heeft met een forse opwarming. Veel meer en veel sneller dan in al die eeuwen daarvoor. Bovendien lijdt de Noordpool er drie tot vier keer meer onder dan andere gebieden. “Gaat Zeeland dan kopje onder als gevolg van de zeespiegelstijging?” was een van de vele vragen.

In een rijk en welvarend land, dat uitblinkt in de strijd tegen water, hoeven we daar niet als eerste bang voor te zijn (tenminste als we tijdig beginnen met nadenken en aanpakken). Stijging zorgt er echter wel voor dat het zoute water verder opdringt in de mondingen van de Delta en daar dus het zoete water terugdringt. Of we willen of niet. Bovendien dienen we ons bewust te zijn van dat de groeiende hoeveelheid rivierwater (door smeltende gletsjers) hierdoor steeds minder makkelijk afgevoerd kan worden naar zee. En zijn dus bredere uiterwaarden en opvangbekkens nodig. Het is sowieso handig om meer in te gaan zetten op het bewaren van overtollig water in plaats van dat maar zo snel mogelijk weg te pompen, maar dat terzijde.

Aangezien 194 van de 206 (inclusief 11 door niet iedereen erkende) landen het klimaatakkoord van Parijs hebben ondertekend in 2015 met de toezegging om de 5 jaar te komen met een telkens versterkte versie van hun nationale plan om de belangrijkste doelen uit dat akkoord te realiseren, kan je je niet verstoppen achter “ja maar andere landen doen niets” of “Nederland hoeft niet overal voorop te lopen”. Iedereen is bezig. Wie de grafieken bestudeert ziet juist dat ons land op Luxemburg na helemaal achteraan loopt in de EU.. Begrijp jij waarom Bas Zeeland hier kansen toedicht? Wij wel. Nu maar hopen dat de nieuwe coalitie hier voortvarend mee aan de slag wil/gaat. En wees gerust: anders zal GroenLinks hen daar wel aan herinneren. Want het is twee voor twaalf.

Immers bij dat akkoord bedongen alle landen eveneens dat aanzienlijke stappen gezet moeten worden om de stijging van de temperatuur significant onder de 2 graden te houden. Ondertekend, dus bekrachtigd, ook door Nederland. Wil je dit met zijn allen waarmaken – inclusief de belofte dat rijke landen arme hierin helpen – dan heb je nog zo’n 5 tot 20 jaar om dat te bereiken! Onhaalbaar? Nee hoor, alleen moeten we dan wel - net als vanavond - allemaal om te beginnen nationale en Europese belangen verenigen.  

Daarom hier mijn douze points – deels met dank aan Bas - om naast je eventuele stem voor het songfestival in elk geval te gaan stemmen voor het Europees Parlement:

Klimaat, milieu, energie, vluchtelingen enz. letten niet op landsgrenzen

Stop met Europese subsidies op vervuiling

Maak Europese investeringen klimaatneutraal

Beprijs CO2-uitstoot vervuilende industrie (jij betaalt, zij krijgen nu gratis rechten)

Ga belastingontwijking tegen

Kies voor een eerlijk klimaatbeleid

Meer treinen, minder vliegen!

Betrek iedereen bij de energierevolutie

Stop de bio-industrie

Denk circulair en verminder (plastic)afval

Maak alle Europese handelsakkoorden Parijsproof en lest best

Spreek je uit op 23 mei a.s!

Twijfel je nog of en hoe dit allemaal zou kunnen? Kijk hier. Op naar allemaal winnaars.

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi

2 reacties

Beste Gerwi,

Je hoeft mij niet te overtuigen van het nut van Europa. Maar toch deze grap:

Vraag: wat is de overeenkomst tussen Europa en het Songfestival?

Antwoord : Het is traag, ondoelmatig en het kost handenvol geld. Daarnaast zijn veel landen bezig om Europa te dwarsbomen en tegenwerken. Evenzo sturen ze absolute rommel in naar het Songfestival teneinde verschoond te blijven van een miljoenenrekening die vast hangt aan het organiseren van het event.

-------

Dat we Europa bitter nodig hebben is duidelijk. In mijn ogen vooral voor het hangijzers als klimaat en afvalbestrijding (o.a.plastic, onnodige plastics). Dat moet Europees geregeld. Dat kan alleen als we het vetorecht van de enkeling opheffen. Dat laat tegelijkertijd ook zien dat Europa te snel is volgelopen met landen die er nog niet klaar voor zijn. En dat probleem zullen we eerst moeten oplossen voordat Europa een effic

íente machine kan worden.

Groet

Langs de Zijlijn.

WillemII

WillemII

18 May 2019 om 13:32

Een mooi lijstje! Daar kan ik me helemaal in vinden.

Toos van Holstein

22 May 2019 om 11:59

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.