Gerwi's weblog

Van acquit gaan

0 reacties

Van acquit gaan. Officieel de 1e stoot bij het biljarten. De witte speelbal ligt op het acquit zoals ook de rode en de andere witte (of gele) bal op hun beginstip liggen. In tegenwoordig populaire biljartvarianten als snooker of poolen is er geen vaste aftrapplek, maar in de aloude carambolespelvormen weet je niet beter. Of je dat nu libre speelt – gewoon beide andere ballen 1 keer raken met je speelbal – of met wat hindernissen zoals via een band of sterker nog via minimaal 3 banden maakt daarbij niets uit.

Je kunt hard van stapel gaan door gewoon die eerste bal er flink in te ketsen waardoor je het spel opengooit, je kunt ook heel summier te werk gaat en proberen je tegenstander het leven zo zuur mogelijk te maken. Bij snooker leg je de speelbal dan dusdanig neer dat ie de beoogde bal alleen maar via een omweg kan bereiken. Ik kan wel stellen dat mijn politieke werk deze week in het teken van acquit gaan stond.

Ga maar na. Allereerst werd onze nummer 3 van de lijst, Eelko Vooijs, geïnstalleerd als burgercommissielid, hetgeen inhoudt dat hij na het afleggen van de belofte gerechtigd is onze fractie te versterken door in commissievergaderingen – die van Ruimte wordt zijn vuurdoop – bij werkbezoeken of rond andere officiële momenten de GroenLinkse inbreng voor zijn rekening te nemen. Uiteraard in nauwe samenwerking met Maaike en mij als Statenleden en de overige leden van de steunfractie. Hij ging afgelopen vrijdag gelijk vlot van acquit in een bijeenkomst over agrarisch erfgoed. Daar ga je nog meer van horen.

De Staten zelf gingen afgelopen vrijdag feitelijk ook van acquit. Tijdens kleurrijke stemmingen werden de nodige vertegenwoordigers en afgevaardigden van de diverse politieke partijen verkozen in een aantal commissies en Raden. Met plaatsen voor het roodgroene smaldeel in o.a. de werkgeverscommissie, de agendacommissie, de auditcommissie, de Programmaraad, de Scheldemondraad en een beoogde plek in de commissie voor veranderde werkwijzen zijn wij als GroenLinks meer dan tevreden. Ook daar ga je nog van horen.

Wij waren natuurlijk ook uitermate nieuwsgierig naar wat we te horen zouden krijgen van de informateur, die na een aantal weken verkennen zijn verslag mondeling kwam doen. Hoewel hij weliswaar enige ideologische verschillen had geconstateerd meende dhr. Verhulst dat er geen onoverkomelijke belemmeringen op weg liggen naar een college bestaand uit de huidige 4 partijen aangevuld met Forum voor Democratie.

De voorvrouwe van de PvdA, mw. Pijpelink, zag op grond van het landelijke programma van Thierry’s partij toch wel behoorlijke ideologische verschillen en vroeg zich mede daarom af waar de Zeeuwse vertegenwoordigers van de “wijze uil” nou voor staan, temeer daar die bij elk debat in de campagnetijd schitterden door afwezigheid. Dhr. Walravens meldde als fractievoorzitter van FvD dat er een site was waarop de Zeeuwse secondanten verkondigen waar zij voor staan. Die standpunten heb ik ter plekke even opgezocht natuurlijk. Erop vertrouwende dat het hier niet gaat om meneer de Uil zijn Fabeltjeskrant las ik dat Forum wil stoppen met de energietransitie vanuit de provincie, stoppen met het aanleggen van windparken en zonneweiden. Het moment om te laten horen dat ik toch niet anders kan dan begrip tonen voor de twijfels van onze progressieve vrinden.

De voorman van de grootste partij – dhr. De Bat van het CDA – was blijkbaar evenmin direct overtuigd van het eerste advies van de informateur, want hij schakelde over naar een nieuw begrip in de Zeeuwse politiek: een pre-formateur. De commissaris van de Koning – enthousiast sportmens – wist al te melden dat dhr. Ard Schenk zich zou kwijten van die eervolle taak, maar bij nader inzien blijkt het te gaan om voormalig wethouder Ad Schenk uit Borsele. Laatstgenoemde gaat voortvarend van acquit. De verwachting is dat de 5 partijen er binnen een week uit zijn om het licht op groen te zetten voor de echte formatie.

Dat het licht uiteindelijk toch ook nog op rood kan springen sluit ik niet uit gezien bovenstaande grote verschillen met het in gang gezette Zeeuwse klimaat- en energiebeleid als gevolg van eerder ondertekende akkoorden. In dat geval gaan we van acquit voor de tweede optie uit de hoge hoed van de voormalige burgemeester van Goes: de huidige 4 partijen gaan door met een nipte meerderheid en zoeken naar input van andere partijen voor een soort Statenbakkoord, of in elk geval een statenbrede agenda. Of dat gaat lukken? Je moet nooit op dingen vooruitlopen. Dat deed dhr. De Bat evenmin, al heeft ook hij de derde optie – toch een 5 partijen college waarbij dan een 2-zetelpartij aanschuift – eveneens een serieuze genoemd.

En tja, of dat er dan een wordt langs de weg van de CU of die van GroenLinks? Dat is momenteel helemaal niet aan de orde. Caramboles kunnen echter raar lopen. Via omwegen vallen ook doelen te bereiken. Dat mijn favoriete biljartspel al jarenlang bestaat uit 10 over rood – je moet dan eerst de rode nemen – komt daarbij dan goed van pas. Immers dat zou betekenen dat er openingen blijven voor een grotere progressieve inbreng.. Enfin, eerst maar eens het acquit van de pre-formateur afwachten.  

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.