Gerwi's weblog

Niks mis mee

2 reacties

“Alles of niks”. Wanneer een vol stadion deze kreet massaal scandeert in de laatste minuten van een wedstrijd weet je dat er nog van alles kan gebeuren. Je voelt de spanning oplopen. En plotseling komt er in zo’n slotfase dan toch nog een wijziging van de stand. Zeeuwse politici – en hun aanhang – beleefden in de uitslagennacht van woensdag op donderdag iets soortgelijks. Niet dat zij daar op dat tijdstip zelf iets aan konden doen – de kiezer had immers vanaf half 8 ’s ochtends tot 21 uur ’s avonds al gesproken – maar toen rolden de uitslagen van de laatste gemeente binnen. Vlissingen.

Na negenen druppelden de meeste lijsttrekkers een voor een - nog vermoeid van het vele debatteren, lopen langs tal van Zeeuwse plaatsen, markten en huizen en andere vormen van campagne voeren – hoopvol binnen op die uitslagenavond in de Voorhal van het Statencomplex. Let op het woordje meeste.. Radio, tv en de schrijvende pers zijn er ook. Ze vragen je het hemd van je lijf en je mag je beschouwingen geven vanaf een hoge barkruk op de langzaam maar zeker bekend wordende uitslagen van de Zeeuwse gemeenten. Je bedankt je kiezers en de vele vrijwilligers die onze succesvolle campagne gedragen hebben en feliciteert natuurlijk de winnaars. Bij deze nogmaals, want of iemand dit alles gehoord heeft waag ik te betwijfelen. Hoe goed de presentatrice ook haar best deed, volgens mij kwam zij er met haar schelle stem niet echt overheen omdat iedereen gezellig in eigen kring bleef keuvelen over de kansen. Of commentaar gaf op de landelijke ontwikkelingen.

In de loop van avond, richting de nacht, tekende het Zeeuwse beeld zich af. Deels overeenkomstig de landelijke trend, deels toch ook wel tegengesteld en karakteristiek voor Zeeland. Zo stond het CDA de hele avond op winst. Was het vanaf het begin ook duidelijk dat GroenLinks fors zou winnen: elke gemeente die binnenkwam liet vaak een verdubbeling van het aantal stemmen voor ons zien. Dat bleef zo tot en met Vlissingen. Ook 50Plus en de Partij voor de Dieren zaten in de lift. En Forum natuurlijk. Hoewel natuurlijk? Ze waren op geen enkel debat, je zag ze nergens campagne voeren. Niemand kende hun kandidaten. Je hoorde en zag alleen hun landelijke kopstuk continu op radio en tv hun eenzijdige kijk op het land – en de wereld – verkondigen. Radicaal anders dan wat GroenLinks voorstaat (zij ontkennen klimaatverandering, wij willen er wat tegen doen; zij zetten zich af, wij willen verbinden omdat iedereen meetelt en meedoet ongeacht waar je vandaan komt, wat je wel/niet gelooft of hoe je er uit ziet), maar dat is het mooie van ons land. Er is vrijheid van meningsuiting en er valt wat te kiezen.

Dat is afgelopen woensdag ook volop gedaan. Meer dan 4 jaar geleden. Ook in Vlissingen. “Waarom lieer jij die gemeente aan dat alles-of-niks-idee?” wil jij ondertussen weten. Wel, dat kwam omdat door die laatste uitslagen de restzetels toch nog anders verdeeld werden. “Een restzetel, wat is dat nu weer?” zie ik je denken. Als je weet hoeveel mensen er in totaal gestemd hebben en je deelt dat door de 39 beschikbare zetels, dan zie je hoeveel stemmen je nodig hebt om 1 zetel te mogen bezetten. Elke partij zal daarbovenop nog wat meer stemmen hebben vergaard. Vraag is dan wie daardoor nog een extra stoel mag bezetten. Zodoende ging er uiteindelijk een restzetel naar het CDA (ging dus van 6 naar 7), de SGP (kwam zodoende op 5, had er 6), 50Plus (van 1 naar 2), de SP (van 4 uiteindelijk naar 2) en de PvdA (bleef zodoende op 4).

De gamechanger zat hem in die laatste restzetel. Daardoor behield het huidige college tot ieders verrassing toch nog haar meerderheid, zij het zeer nipt. Het geroezemoes bij de overgebleven nachtbrakers was niet van de lucht: zouden ze dan doorgaan als het huidige college? Met 1 winnaar, 1 gelijkblijver en 2 verliezers? Maar hoe doe je dan recht aan de uitslag van de winnaars?

Twee dagen later, tijdens het op initiatief van GroenLinks voor het eerst gehouden duidingsdebat, bleek dat de grootste partij voortvarend en zorgvuldig een en ander wil gaan verkennen. Dat is fijn. De lijsttrekkers en hun secondanten schuiven de komende dagen aan bij de informateur. En ja, die mag ook rekenen op de voorman van Forum in onze provincie. Tijdens het duidingsdebat liet Fred Walravens voor het eerst van zich horen. Door het CV voor te lezen van de 5 kandidaten en te constateren dat daar niks mis mee was. En dat zij dus klaar zijn om mee te gaan regeren. Of dat zo zonder enige politieke ervaring en bekendmaking van hun standpunten in Zeeuwse kwesties gaat lukken? Ik laat dat maar aan de informateur en het CDA-team..

De grote (maatschappelijke) vraagstukken waar Zeeland voor staat, vragen mijns inziens om een breed gedragen aanpak: de energietransitie, de klimaatverandering, vergroening van de economie en landbouw, wonen naar behoefte, werkgelegenheid, openbaar vervoer, overal betaalbare en bereikbare voorzieningen (onderwijs, zorg), behoud en versterking van het culturele erfgoed in al haar hoedanigheden, de biodiversiteit, de uitbreiding van de natuur om nog maar te zwijgen van hoe je omgeving er de komende jaren uit mag/moet gaan zien. Het is allemaal niet niks. Dat kunnen en willen we niet alleen als provincie. Gemeenten, bedrijven, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en burgers, we zullen er samen de schouders onder moeten zetten. Met als het aan GroenLinks ligt in ieder geval ook meer ruimte voor initiatieven vanuit de samenleving. Al of niet in combinatievormen en/of met proeftuinen.

Daarom zien wij graag een college van 5 partijen met een breed draagvlak. Op grond van de uitslag en op grond van onze ideeën lijkt het mij logisch dat GroenLinks daarvoor in is. Niks mis mee toch?

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi

2 reacties

Beste Gerwi, 

 

Voor de verandering ben ik het grotendeels  met je eens. En neen, ik geloof niet in "landelijk"stemmen voor Provinciale Staten. Reden is dat de problematiek van Zeeland vaak anders is als van de rest van Nederland.

Ik ben geschrokken van de uitslag omdat er een lelijke ruk naar rechts wordt gemaakt. Ik vrees voor wat dat over 2 jaar gaat betekenen. De ouderen gaan dan definitief aan het gas. (Ik ben nu op een minimum+ inkomen netto al 90 euro kwijt !) en milieu issues gaan dan worden doorgedrukt zonder technische onderbouwing, en vooral: reliteitzin. En daarmee wordt dan de economie de nek omgedraaid.

Daarbij vind ik dat teveel politici, te vaak liegen om de eigen standpunten te verdedigen. Als reactie stemmen dan veel armen op FORUM. Dat ze zichzelf daarmee in de voet schieten hebben ze niet eens door. Ze zijn nu nog immers een kleine minderheid van 20%. Maar dat blijft niet zo. Over 11 jaar zijn ze 30% ofwel, iets ongeveer 1/3 van het electoraat. Hoe verleidelijk ook, dat kun je niet van je vervreemden.

Mijn advies voor GroenLinks is: Lieg nooit, en spreek pas als je zeker weet dat je gedachten uitvoerbaar zijn.

Willem II

WillemII

24 March 2019 om 17:03

Dank je WillemII. Die insteek hanteer ik altijd al (in de hoop dat dit gezien/gehoord wordt of ooit gehoord gaat worden).

Gerwi Temmink

25 March 2019 om 01:09

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.