Gerwi's weblog

Op mars

0 reacties

Een mars. Aanhangers van Ajax – en volgens mij meerdere liefhebbers van het edele voetbalspel – zullen bij dit woord gelijk denken aan de Koning Voetbalmars om de indrukwekkende zege van de godenzonen op de witte brigade uit Madrid te louteren. Hoewel de legendarische Ajaxtrainer Rinus Michels voetbal ooit oorlog noemde, denken anderen bij Mars wellicht eerder aan de God der strijdkrachten uit de Romeinse mythologie (die overigens ook voor vruchtbaarheid stond) of dromen zij van de planeet waar de mensheid ooit hoopt te gaan wonen. Misschien voel jij je meer aangetrokken tot het zoet van die bekende gelijknamige chocoladereep, waar je zoveel energie van krijgt.

Energie die ik goed kon gebruiken – al haalde ik die niet uit deze lekkernij – omdat mijn week stond in het teken van die andere betekenis van een mars, namelijk op pad gaan. Voor en achter de schermen zijn we druk bezig met de verkiezingen. Het zal je niet verbazen. Contacten met de media die leidden een interview met mij als lijsttrekker en een tv-registratie over hoe GroenLinks aankijkt tegen het pijlsnel uit de pijplijn schietende plan om de kust van het Veerse Meer nabij Wolphaartsdijk “fijntjes” vol te bouwen met tientallen strandhuisjes.

Nou, zo fijn lijkt ons dat niet. Integendeel! Net zo min als bij Brouwerseiland of de Zeeuwse Lagune. Je moet de kip met de gouden eieren – de rust, de ruimte, de natuur, waarvoor de mensen naar Zeeland komen – niet slachten. Niet langs de Noordzeekust, maar ook niet langs de Deltawateren. Daarover gaat de politiek. “Ja, maar jij niet, want dit zijn gemeentekwesties” hoor ik enkelen nu hardop roepen. Dat valt nog te bezien. Want volgens mij zitten we midden in een tijdperk met dusdanig veel en grote (maatschappelijke) uitdagingen dat je niet meer altijd alleen als gemeente, provincie of Rijk kunt bepalen wat waar wel of niet mag.

In de aanloop naar de start van de nieuwe Omgevingswet – gepland in 2021 – is het juist de bedoeling dat ieder voor zich daar een visie op geeft, maar dat we in gezamenlijkheid komen tot een omgevingsvisie waarover uiteindelijk PS een besluit neemt. Er valt 20 maart wat te kiezen. Dergelijke processen zijn niet nieuw. Zeeland wordt elders in het land geroemd om hoe wij gezamenlijk de kustvisie tot stand hebben weten te brengen.

Een klein half jaar geleden hebben wij als PS die visie vertaald naar praktisch beleid in het Omgevingsplan 2018. Wist je dat daarbij afgesproken is dat er eerst ook een gebiedsvisie voor het Veerse Meer zou moeten worden gemaakt? En dat de gemeente Middelburg daarin het voortouw zou nemen samen met Veere en Goes? Maar dat zij er niet uitgekomen zijn en de bal toch weer in handen van de provincie leggen? Die zal zich m.i. dienen te houden aan de gemaakte afspraken.

En dan ben je dus gelijk aangeland op het punt waarvoor wij als lijsttrekkers de komende week elke dag een of meerdere keren op mars gaan: de debatten volgen elkaar in hoog tempo op. Afgelopen woensdag was de aftrap in de Mythe, het Goese theatergebouw. Zo mythologisch als de voorstelling van de avond daarvoor in de Spaanse arena was het waarschijnlijk niet, maar het ging wel ergens over, waardoor wij gelukkig geen tijd hoefden te besteden aan hoe de medewerkers van de goedheiligman uit Madrid eruit zouden moeten zien ten tijde dat zij hier hun arbeid verrichten.

Wij hadden het wel over Zeeuwse vacatures ingevuld krijgen, al of niet met migranten, over toerisme en openbaar vervoer. Zaken waar de provincie (mede) over gaat. “En waarbij we altijd van elkaar kunnen leren” opperde ik tegen een mede-debater, hetgeen hij direct bevestigde. Want we kunnen elkaar in campagnetijd volop bestrijden, feit is natuurlijk wel dat we in Nederland, en ook in Zeeland, elkaar straks toch weer nodig hebben en je nooit al je idealen zult kunnen realiseren. Daarom marcheren we nog wel even door. Werkgelegenheid en economie, jongeren, cultuur, lokale ontmoetingen, het grote onderlinge lijsttrekkersdebat, het milieu, de Kanaalzone, het fietsersbelang en het onderwijs zijn onderwerpen waar de aanvoerders – en niet te vergeten de aanvoersters – of hun secondanten de partijdegens kruisen. Interesse om eens te zien en horen wat wij te vertellen hebben? En waar wij wel/niet over gaan? Zie hier de kalender.

Een ding weet ik zeker: het duurzaamheidsaspect zal nergens ontbreken. Voorheen “een dingetje van GroenLinks’, maar nu in praktisch geen enkel partijprogramma ontbrekend. Klimaat en energie, leefbaarheid (blijft alles wel bereikbaar en betaalbaar voor jou, maar ook de bedrijven, boeren e.a.?), natuur en milieu, het zijn de 3 kapstokken waaraan wij ons programma hebben opgehangen. Het zijn – toevallig? – ook de onderwerpen waarover je in gesprek komt wanneer de campagnemars je langs de deuren brengt van mensen. Ditmaal in Vlissingen, Tholen en Burgh-Haamstede. Mensen hebben vaak goede ideeën. Daar wil GroenLinks ruimte voor maken. Want ook dat kun je niet alleen bereiken. Gemeente/provincie, bedrijven, onderwijs en maatschappelijke organisaties, samen kunnen, nee moeten we volgens mij meer duurzame (burger)initiatieven uit de samenleving omarmen.

Eentje waar we zeker ruim baan voor dienen te maken is de klimaatmars. De klimaatgeneratie – jongeren die roepen dat het nu twee voor twaalf is, ook in Zeeland, en die daar voor staken – krijgen gelijk van 97% van de wetenschappers. En ja, ik weet dat er altijd ijstijden zijn geweest, temperatuurverschillen etc. Maar duurde het voorheen tienduizenden jaren of meer voordat de temperatuur gemiddeld een halve graad steeg of daalde, nu is dat 1 graad in iets meer dan 100 jaar. En dat dit vooral door CO2-uitstoot door de mens komt staat vast volgens eenzelfde percentage wetenschappers. Trachten de opwarming van de aarde te vertragen, de energietransitie te versnellen, de bijbehorende kansen te benutten, zeker voor Zeeland, alles bereikbaar en betaalbaar te houden voor jou en mij, het zijn prachtige uitdagingen waar ik de komende week weer voor op pad ga.

Maar eerst ga ik zondag naar Amsterdam. Niet om de godenzonen te eren, maar om mee te lopen met de klimaatmars. Ooit liep ik eerder mee in een grote demonstratie tegen de kruisraketten in de jaren 80. Het hielp. En ook al behoor ik niet tot het leger der jongeren, ik wil doen wat ik kan voor de klimaatgeneratie en zal dus zeker meelopen. Jij ook? Volgens mij komen er tienduizenden. En anders is er de herkansing bij de Zeeuwse klimaatmars op 15 maart in Middelburg.

Hoe hoog het vruchtbaarheidsgehalte van al die marsen is? Ik droom van erg hoog. Net als over de opmars van GroenLinks over anderhalve week..

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.



Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.