Gerwi's weblog

Opwarming

0 reacties

Opwarming. Je kent het vast wel: dat behaaglijke gevoel dat je overkomt wanneer je - net van buiten komend, ietwat verkleumd – binnen begint te voelen dat de kachel wat harder gaat snorren en je lijf opwarmt. Misschien relateer jij opwarmen meer aan het je gereedmaken voor een belangrijke gebeurtenis. Of koppel jij opwarmen aan het losmaken van je spieren voordat je sportief je beste beentje voorzet?

In mijn politieke werk werd ik de afgelopen dagen regelmatig met opwarming geconfronteerd. Echt koud was het niet maandagmorgen bij de aftrap van de campagne voor de verkiezingen van de Provinciale Staten onder leiding van de Commissaris van de Koning, dhr. Polman. Regenachtig wel, maar dankzij het hartverwarmende enthousiasme van Jan (de jongste) en Bart (de oudste) plus al die andere Zeeuwse gezichten had ik geen verdere opwarming nodig om zin te krijgen in de campagne. En met mij een groot aantal vrijwilligers. Ben jij al opgewarmd?

Misschien heb je nog een steuntje in de rug nodig. Dan hoop ik dat je één van de jongelui treft die maandagavond in eigen tijd een training van Prodemos volgden om jou (of je klasgenoten/vrienden) duidelijk te maken hoe belangrijk het is dat iedere stemgerechtigde gaat stemmen. “Hou je aan je verhaal, je lijn, toon respect, luister naar de ander en blijf rustig, ook als iemand iets anders denkt of zegt dan wat jij zou willen (horen)” waren een paar wijze lessen die ik meekreeg. Ja, je begrijpt het goed, die training stond eveneens open voor Statenleden Er was geen leeftijd aan gebonden. Maar naast die 10 jongeren - inclusief Neerlands jongste Statenlid - droeg ik een steentje bij aan het gezegde “Je bent nooit te oud om iets te leren” zullen we maar zeggen. Dus wanneer er scholen zijn die voor hun leerlingen helder willen maken waarover de provincies gaan, waarom het belangrijk is om te gaan stemmen: aarzel niet en doe een beroep op een van ons. 

Mijn collega Statenleden bleken vrijdag goed opgewarmd na de aftrap van maandag, dat moet gezegd. De opwarmer van de commissievergadering over het klimaatakkoord werd verzorgd door een bevlogen burger, die zich afvroeg of de provincie niet vergeten was dat zij al voor dat (nog niet eens officiële) akkoord in 2016 een Zeeuws convenant heeft ondertekend met Portiz, Zeeland Seaport ZSP (nu NSP) en de ZMf (Zeeuwse Milieufederatie). Met de nodige duurzaamheidsafspraken, o.a. minimaal 40% reductie van CO2 in de havens. Een goede vraag, waar GroenLinks ook een antwoord op wilde. Nou, achter de schermen wordt er hard aan gewerkt, zo kwamen we te weten.

Voor de bühne schoot het debat daarna alle kanten op. De voorzitter, en een enkele partij, probeerden zich te houden aan de opzet van de vrijdagochtend. De vergadering zou slechts moeten gaan over het proces over hoe we na de zomer met elkaar aan de slag moeten. Samen bekijken hoe ieder vanuit zijn eigen rol zijn/haar bijdrage kan en moet leveren aan de uitwerking van dat (tegen die tijd doorberekende en definitief vastgestelde) klimaatakkoord voor en in onze provincie.  

Binnen no time zaten voor- en tegenstanders van kernenergie verwikkeld in een heftig debat. Idem dito voor hen die alleen maar kansen zagen in vormen van energiebesparing, duurzame energieopwekking, vergroening, CO2reductie en blij waren met het klimaatprotest van tien- tot vijftienduizend scholieren in Den Haag tegenover zij die daar allemaal geen heil in zien. Zeker niet wanneer wij weer eens als enigen de braafste jongetjes van de klas proberen te zijn. Dat wij in allerlei lijstjes juist onderaan bungelen en dat honderden wetenschappers die jongeren gelijk geven doet er in die ogen niet toe. Overeenstemming was er in ieder geval op papier – o nee, in woord – wel over dat het haalbaar en betaalbaar moet zijn voor iedereen, dus ook voor jou ja. GroenLinks ziet het tegengaan van de opwarming van de aarde en de daarbij behorende stijging van de waterspiegel alsook de noodzakelijke energietransitie als een van de grootste, zo niet de grootste maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Wordt vervolgd.

Dan denk je misschien dat de soep nooit zo heet gegeten wordt als dat ie opgediend wordt, maar het hoofdgerecht was echt geen koud buffet. Daar waar een klein jaar geleden bijna niemand wilde instemmen om de prijzen voor de tunnel te verlagen – ten behoeve van vooral het vrachtverkeer – blijkt opeens het tot voor kort door menig partij gepresenteerde verhaal (“we moeten zo spoedig mogelijk die tunnel tolvrij maken”) geen opgeld meer te doen. In ieder geval sloot de ene na de andere politieke partij zich binnen een paar dagen aan bij een initiatiefvoorstel vanuit de coalitie om de prijzen toch maar te verlagen. Ten gunste van veelgebruikers en..ja toch vooral dat vrachtverkeer.

Dit voorstel is nog niet eens ingebracht, nog niet besproken, maar dat weerhoudt mijn enthousiaste collega’s er niet van alvast op de foto te gaan en de media te laten rondbazuinen dat de tunnelprijzen verlaagd worden. Dat GroenLinks vasthoudt aan het verhaal zoals zij dat al jaren verteld: eerst zo spoedig mogelijk tolvrij maken (zonder tariefsverhoging en best willen kijkend of er voor veelgebruikers uit Zeeuws-Vlaanderen iets zou kunnen), wordt vreemd gevonden. Dat GroenLinks liever niet investeert in nog meer autoverkeer maar in het OV en andere vormen van transport en dat GroenLinks niet kan begrijpen waarom zoveel partijen ineens zo’n draai maken in hun mening levert alleen maar fronsende wenkbrauwen op bij collega’s. Echter, waar is de rust? En de ruimte voor het debat? Dit zou toch een prachtig verkiezingsitem kunnen zijn?

Wanneer ik voorzichtig hier en daar opper of dit plotselinge initiatief misschien iets te maken heeft met die verkiezingen, lijkt het wel of ik een vuurtje aanwakker. Hoe kan ik dat nou denken? Nee, echt daar heeft het niets mee te maken.. Tja, dat zal wel. Na alle opwarmers van deze week ben ik in ieder geval niet meer de enige die zin heeft in de campagne. Hoewel ik allesbehalve een (spin)dokter ben lijkt het me duidelijk:

de verkiezingskoorts is uitgebroken!

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.