Gerwi's weblog

Positionering

0 reacties

Positionering. Oftewel positie kiezen. Waar sta je? Wat vind je van iets? Voor ieder van ons waarschijnlijk herkenbare vragen. Voor in je dagelijkse leven, op je werk of school en misschien ook wel over maatschappelijke vraagstukken. Woningen, windmolens, zonneparken bijvoorbeeld, waar mogen ze wel en waar juist niet? Hoe zie jij de Brexit, de opwarming van de aarde of de vluchtelingen? Altijd benieuwd naar jouw ideeën.

De Zeeuwse politiek is inmiddels al weer enige weken ontwaakt uit haar winterslaap. Op allerlei bijeenkomsten en manifestaties schotelden bedrijven, organisaties en scholen ons (provinciale politici) voor waar zij staan. En hoe die stand zich verhoudt tot de positie van de provincie. Nu denk je misschien dat zo’n positionering gelijk uitmondt in de vraag “Kunnen we even vangen?”, maar dat is niet hetgeen mij het meeste opviel. Dat was en is de bevlogenheid van de mensen, die achter deze partners schuilgaan.

Terecht waren er bij de nieuwjaarsreceptie van de provincie Zeeuwse complimenten voor die vrijwilligers. Zij zijn vaak onzichtbaar dagelijks bezig met wat een levensmissie voor hen (b)lijkt te zijn geworden: bijvoorbeeld een groen schoolplein bij je kindcentrum, meer sporten en bewegen in je dorp of meer muziek in je klas. Om nog maar te zwijgen van het geven van voorlichting over verkeersveiligheid door ouders die hun kind verloren als gevolg van een ongeluk. Diep respect en grote waardering viel hen allen terecht ten deel. Hun positie was en is helder.

Misschien was het jou nog niet duidelijk waar je sociale initiatieven kunt vinden of kwijt kunt, maar daar hoef je je niet meer druk om te maken sinds vorige maand. Althans die plek niet, want er is een online platform geïnstalleerd. Google maar op MAEX Zeeland. Enige vereiste is dat je een up tot date browser hebt.. Zo is die positie ook weer bepaald. Net als het belang van de leefbaarheid in onze dorpen en buitengebieden. Daar was een manifestatie voor die druk bezocht werd. Wordt vervolgd. En wat te denken van het belang van de SCEZ?

“De SCEZ? Wat is dat nou weer?” vraag jij je nu wanhopig af? Nou je bent niet de enige. Beter gezegd je was niet de enige. Want de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland is begin 2019 omgedoopt tot Erfgoed Zeeland. Een naam die de lading beter dekt denk ik. En die ook op veel meer belangstelling mag rekenen, want Zeeland heeft enorm veel te bieden op dit terrein, Niet alleen aan monumentale gebouwen, boerderijen, molens, musea etc. Maar ook aan immaterieel cultureel erfgoed. Verhalen, dialecten, muziek, zang en dans en niet te vergeten moderne uitingen uit andere culturen die zich in onze provincie thuisvoelen. Hoogtijd dat Erfgoed Zeeland haar positie beter onder het voetlicht brengt zou ik zeggen. Hun nieuwe website is in ieder geval een mooie eerste aanzet daartoe.

“En heb je zelf inhoudelijk nog wat gedaan in de eerste maand van dit jaar? Of heb je je tijd alleen gevuld met het bezoeken van recepties, manifestaties, openingen en presentaties?” Kan me die vraag voorstellen wanneer je deze greep leest uit al mijn politieke bezigheden vanaf begin 2019. Ter geruststelling: ik (lees wij van GroenLinks) heb(ben) nog veel meer gedaan. Zo was ik als jurylid getuige van een prachtige strijd tussen aantal Zeeuwse VO-scholen in Het Lagerhuisdebat. Zouden meer scholen - en politici - moeten doen. Kun je wat van opsteken.. Achter de schermen is en wordt er hard gewerkt aan de campagne en alles wat met de naderende Provinciale verkiezingen te maken heeft.

Bovendien heb ik positie gekozen in politieke kwesties. Afgelopen vrijdag was de eerste Statenvergadering van het jaar, de plek bij uitstek waar je je meningen en posities duidelijk kunt maken. Ditmaal werd gevraagd wat je van de aanbevelingen van de Rekenkamer vindt wanneer het gaat over de energietransitie. Die omarmen we. Sterker nog: we zien dit als een van de grootste uitdagingen voor de komende jaren die we niet alleen kunnen verwezenlijken. Dat moet in samenwerking met iedereen, ja dus ook met jou. Wil je mijn inbreng en de positie van GroenLinks in deze precies weten: klik hier.

Daarnaast was er een heftig debat over de toekomst van ons planbureau. Voorheen Scope, twee jaar geleden opgegaan in ZB Planbureau. GroenLinks heeft altijd de waarde van onafhankelijk onderzoek benadrukt om goed beleid te kunnen maken en je politieke standpunten in kwesties te kunnen onderbouwen. De Zeeuwse input is niet alleen gebaat bij digitale vergelijkingen, maar ook met onderzoekers die met de poten in de klei staan, helder geformuleerde opdrachten meekrijgen, zekerheid over hun baan (be)houden en kunnen zorgen voor onafhankelijke analyses van die cijfers. Onder welke vlag dat moet gebeuren? Het CBS is voor GroenLinks een betere optie dan marktpartijen. Klik hier voor mijn inbreng in PS.

Deze Statenperiode nadert zijn einde. Het moment om aan te geven hoe ik de positie van GroenLinks in de Provinciale Staten van Zeeland zag en zie. Aan de hand van vragen als “Wat waren hoogtepunten? Wat was het dieptepunt? Welk(e) succes(sen) heb je behaald? En wat zou je anders doen?” heb ik een korte terugblik gegeven op die periode van 2015-2019 (zie bijgaande foto). Met vooral de blik naar voren. Kijk maar bij de laatste vraag waar wij voor gaan in de volgende periode. Of raadpleeg anders onze standpunten en het verkiezingsprogramma met onze kijk op hedendaagse vragen. En juist naar jouw mening vragen we eveneens. Wat vind jij belangrijk? Initiatieven vanuit de samenleving, daar moeten we ruimte voor vrijmaken. Praten met in plaats van over. Iedereen telt en doet mee vindt GroenLinks. Vind jij dat ook? Ga jij ook positie kiezen op 20 maart a.s.?

Want ja, ik besef heel goed dat de positie van GroenLinks uiteindelijk bepaald wordt door de kiezers. Jouw stem doet er toe. Net als ieders stem. Mogen wij op jou rekenen?

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.