Gerwi's weblog

Black Friday

0 reacties

Black Friday. Overgewaaid vanuit de VS. Officieel de dag na Thanksgiving – de Amerikaanse dankdag, altijd vallend op de 4e donderdag van november – waarop alle werknemers vrij zijn. En dus massaal inkopen kunnen gaan doen. Vanaf de jaren ’50 zorgde dit voor het eerst in Philadelphia voor enorme verkeersdrukte. Vandaar de naam Black Friday. Tegenwoordig heeft de dag vooral een commerciële betekenis. Ook in Nederland wordt die dag gezien als de aftrap voor de kerstinkopen. Winkeliers stunten met prijzen.

Persoonlijk heb ik er niks mee. Ik ga naar een winkel om te kopen wat ik nodig heb. Bij prijsvechters als de Action zal je mij sowieso niet zien – heb jij je wel eens afgevraagd waarom alles daar zo goedkoop is? – en daarom veronderstel ik dat ik niet gelijk geld als maatstaf voor de Nederlandse consument. Heb jij wel geprofiteerd van (één van) de vele aanbiedingen op Black Friday?

Eerlijk gezegd had ik er ook geen tijd voor. Op het programma stonden vrijdag andere actions: een commissievergadering en enkele bijpraatsessies over Dockwize en SDR (Smart Delta Resources). Rode draad in het geheel? De klimaatregeling. “O nee, niet weer” zie ik je denken: “Dat je de opwarming van de aarde zo veel mogelijk tegen wilt houden dat weet ik ondertussen wel”. Dat is mooi, maar ik zou toch even verder lezen.

Vroeg in de ochtend verzorgde de Commissaris van de Koning de aftrap met een toelichting op een Quick Scan over het gevaar van ondermijning. Fris en monter luisterden wij hoe ook in Zeeland boven- en onderwereld zich steeds vaker (b)lijken te verenigen. Met name de drugswereld probeert voet aan de grond te krijgen in de (gemeentelijke en provinciale) bestuurslagen om hun zaakjes nog winstgevender te kunnen maken. Dat loopt vaak via alledaagse invalshoeken: via een ietwat minder florissant draaiend vakantiepark of de voetbalclub bijvoorbeeld, vaak zonder dat je het direct in de gaten hebt. We moeten ons hier meer bewust van worden.

Gaandeweg de ochtend zag ik dat menig collega moeite had de vergadering alert te blijven volgen. Dat lag niet aan de onderwerpen, die waren interessant genoeg. Gaan we nu echt werk maken van samenwerken tussen alle Zeeuwse Overheden? Niet alleen praten met 13 gemeenten, het waterschap en de provincie gezamenlijk, maar ook concrete doelen stellen hoe we eenduidig Zeeland sterker op de kaart zetten? En daar naar handelen. Alvorens over te stappen naar het volgende agendapunt – hoe staat het met de opruimingsacties rond Thermphos – zag ik hoe een niet nader te noemen fractievoorzitter de zoveelste vruchteloze poging deed een raam open te zetten. De temperatuur was behoorlijk opgelopen na intensieve discussies over de begroting van het IPO – Interprovincaal Overleg – terwijl ook de vele lampen een aardige duit in het zakje deden.

Tijdens de eerste middageditie zag ik hoe collega’s, die doorgaans het toonbeeld van scherpte zijn, meer en meer onderuitzakten. En zich het zweet van het voorhoofd wisten. Niet dat ze geen interesse hadden voor Dockwize, een enthousiaste club mensen die in het verlengde van de kenniswerf/DOK41 duurzame innovaties stimuleren. Kennis en onderzoek lonend maken voor studenten, onderzoekers, kleine- en grote bedrijven. Heb je een duurzaam idee voor een onderzoek of eigen onderneming? Wil je je zaak juist verduurzamen? Zij helpen je graag (verder) op weg. Je zult versteld staan van wat ze aan programmalijnen voor jou hebben.

Ik was en ben in ieder geval onder de indruk. Temeer omdat ze voornemens zijn vooral in te (blijven) zetten op 3 pijlers: de biobased-/circulaire economie, High Tech plus klimaat en energie. “Daar werd jij als GroenLinkser zeker wel warm van” veronderstel jij nu waarschijnlijk. Ja, dat klinkt ons inderdaad als muziek in de oren. Maar ik moet je eerlijk bekennen dat ik het er vrijdagmiddag niet warmer van kreeg. Dat kon namelijk niet meer. We puften bijna weg in die prachtige Louise de Colignyzaal.

De derde sessie moest ik laten lopen omdat de mantelzorg voor mijn moeder wachtte. Teruglopend naar de schitterend verbouwde vleugel van de Abdij – waar nu de nieuwe onderkomens van de griffie en de fractiekamers zijn gesitueerd – begonnen mijn radertjes weer te werken. Wie zo’n fraaie verbouwing weet te realiseren met een historische aangezicht dat onaangetast blijft terwijl de ruimtes van binnen voorzien zijn van technologische snufjes zoals elektronisch verstelbare tafelhoogtes, digitale aansluitingen en volautomatische luchtventilatie, die kan het klimaat in een vergaderzaal toch ook wel regelen?

Nou nee dus. En dat verbaast mij dan weer. Niemand sprak erover, maar iedereen had er last van. Terwijl er toch verwacht wordt dat wij onze kaderstellende, controlerende en/of volksvertegenwoordigende taak juist daar scherp tentoonspreiden. Al mijmerend op de terugweg overwoog ik dit probleem toch eens aan te kaarten. Een raam dat open kan, een lamp minder. Of een goedwerkend ventilatiesysteem. Dat moet toch te regelen zijn? Desnoods met hulp van Black Friday.    

 

 

Hartelijke roodgroene groet,

Gerwi

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.