Gerwi's weblog

Haags bezoek

0 reacties

Visite ontvangen. (Bijna) altijd leuk, zeker als het geen verplichtend karakter heeft. En het bezoek juist op jouw verzoek komt. Dat was afgelopen vrijdag het geval. Als Provinciale Staten hadden we leden van elke politieke partij uit de Tweede Kamer uitgenodigd om eens kennis te maken met een aantal problemen waar wij als provincie mee te maken hebben. “Zo zeg je dat niet” zou ik te horen krijgen van schrijfadviseurs, “Je kunt beter spreken van uitdagingen”. Dat deed gedeputeerde Jo-Annes de Bat dan ook keurig toen hij een tiental Kamerleden welkom heette bij het NS-station Goes namens PS en GS.

 

“Hoe gaat dat dan, zo’n bezoek? Kan je ons een kijkje in de keuken verschaffen?” Letterlijk niet – al smaakten de geserveerde sandwiches uitstekend – maar een poging wagen kan natuurlijk altijd. Feitelijk verschilt het niet zoveel denk ik van wat bij jou en mij thuis gebeurt wanneer het gezelschap wat groter is. Na het schudden van de handen zoek je automatisch degenen op waarbij je je (het meest) thuis voelt. In de bus op weg naar de eerste locatie zag je gelijk hoe diverse Statenleden in gesprek raakten met de leden van hun partij uit de Tweede Kamer. Ik was geen uitzondering.

 

Terwijl je nog bezig bent de schoonheid – en kansen – van Zeeland door te nemen voor bijvoorbeeld de energietransitie, arriveer je al bij de eerste bestemming: Thermphos. Voordat je de bus uit mag onderga je eerst een intensieve (paspoort)controle. De Kamerleden – en wij – worden in een korte, heldere uiteenzetting meegenomen vanuit de historie (de EU gaf de fosformarkt vrij en direct na het faillissement werd de fabriek stilgezet met alle gevolgen van dien) via diverse stadia naar het huidige plan van aanpak en de stand van zaken. Dus hoe het staat met het opruimen van de fosfor, het radioactieve afval en de asbest.

 

Treffend krijg je te horen hoe de veiligheid van de medewerkers voorop staat. Want fosfor is een enorm brandbaar en zeer gevaarlijk goedje. Dat de hele operatie veel langer duurt – en veel meer kost – dan gepland wisten wij natuurlijk al. Ook dat er schot in begint te komen sinds Diederik Samsom stelde dat dit opruimen niet in fases, maar als een geheel gezien moet worden. Met drie verantwoordelijken en drie betalers: Rijk, provincie en het havenbedrijf. Fijntjes werd ons politici nog even een spiegel voorgehouden: of we er niet voor konden zorgen dat tal van “onzinnige” regeltjes en bepalingen voor/vanuit toezichthoudende- en vergunningverlenende instanties wat soepeler kunnen.. Je zag ze nadenken, de mannen en vrouwen uit de Haagse kaasstolp.. Idem dito GS en PS.

 

De lunch wachtte. Alsmede een flitsende presentatie van 13 multinationals uit de Kanaalzone over hun schitterende plan van hergebruik. De afvalstoffen van de ene fabriek gebruiken als grondstof voor de andere vormt de kern van de SDR (Smart Delta Resources). Last van de Zeeuwse ziekte – als jij iets mag, mag ik het ook, we doen alles in kleine stapjes en stoten elkaar niet voor het hoofd – hebben ze niet. De CEO van Dow hield een gloedvol betoog. Met zevenmijlslaarzen wist ie duidelijk te maken dat Zeeland inderdaad alles in zich heeft voor een circulaire economie. Waarmee hij in ieder geval de delegatie van GroenLinks niet verraste.

 

Wel weer een kritische noot richting politiek: heb je in de gaten wat dit aan infrastructuur vereist? “Infrastructuur?” hoor ik je denken. Gewoon de mogelijkheden om te transporteren. Niet alleen over weg, spoor en water. Maar ook via netwerken voor stroom en nu nog gas. Maar (straks) ook voor bijvoorbeeld waterstof, CO2 etc. En buizen. Plus de vraag: “Wanneer houdt de politiek eens op met iedere kabinetsperiode weer andere voorwaarden aan omgeving en/of subsidies te stellen?” Tja, das een goeie..

 

Op weg naar het eindstation van de dag kaart je in de bus nog eens wat problemen – o sorry, uitdagingen – aan bij je partijgenoten. De marinierskazerne bijvoorbeeld. Maar ook de problemen, want ja zo worden ze toch echt ervaren, bij grensoverschrijdende kwesties. Woon je in het ene land en wil je werken in het andere dan loop je tegen nogal wat blokkades aan. Mede veroorzaakt door politieke partijen uit onze Tweede Kamer, die vooral willen vasthouden aan nationale wet- en regelgeving en niets voelen voor experimentele ruimte in Benelux- of Europees verband.

 

De slotetappe bracht ons naar Borsele bij de kerncentrale van EPZ. We arriveerden net op de dag dat de kernreactor weer werd opgestart waardoor een bezoek aan het binnenste van de energiecentrale niet door kon gaan. Dat ook hier veiligheid op 1 staat is niet verbazend. Hoe GroenLinks over kernenergie denkt hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen. Past ook minder in zo’n “reisverslag”. De kernvraag van het bezoek aan de kerncentrale werd kernachtig geformuleerd richting de dames en heren uit Den Haag: we vragen niet om geld, maar wel om medewerking die centrale apart te mogen zetten uit de huidige PZEM constructie. Want nu blijft ie een onmogelijk blok aan ons been. Tja, wie kwam in december 2016 al met dat idee op de proppen?

 

Zoals dat gaat bij gezellige visites; de tijd vliegt. En voor je het weet is het moment van afscheid nemen daar. Na de nodige bedankjes en waarderende woorden toog het gezelschap weer richting station Goes. Van de eerste tot de laatste minuut geboeid luisterend, observerend naar en vragend over enkele Zeeuwse uitdagingen.

 

Terugrijdend naar huis overdenk je de dag, alsof je de afwas doet. “Hebben we er goed aan gedaan de Kamerleden uit te nodigen?” “Ja” antwoord ik volmondig. Zelf hoor en zie ik liever ook met eigen oren en ogen wat ergens speelt dan dat oppikken uit rapporten.

 

“Was er sprake van Haagse bluf?” Nee, eerlijk gezegd niet. Geen Haagse bluf. Geen Haagse hopjes. Maar hopelijk wel Haagse hupjes in de richting van het kabinet om hobbels uit de weg te ruimen en Zeeuwse uitdagingen waar te kunnen (gaan) maken. Je kan er van op aan dat ik dit blijf stimuleren. Al of niet met bezoekjes aan Den Haag.

 

 

 

Hartelijke roodgroene groen,

Gerwi

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.